Internationalt lægeorkester giver sin første koncert i Danmark

Selvom de har lagt lægekitlen og stetoskopet for en stund, passer de alligevel deres lægegerning. Med musikken som indsats og værktøj.


For første gang gæster World Doctors Orchestra Danmark, og dermed kan man opleve, hvordan det lyder, når omkring 100 læger fra forskellige lande sætter sig sammen og spiller klassisk musik for at indsamle penge til gavn for alverdens patienter.


På programmet står bl.a. J. Sibelius’ ”Finlandia”, og i F. Mendelssohns brillante violinkoncert kan man opleve Christina Åstrand som solist.

Koncerterne finder sted den 9. september på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium og den 10. september i Odense Koncerthus. 

Satyren Marsyas pryder coveret, hvor man ser ham lide, fordi han har tabt en musikkonkurrence til Apollo. Straffen er at blive flået levende. Maria Edlund har meget ydmygt udeladt billeder af sig selv på udgivelsen. 

Foto: Adrian Täckman

World Doctors Orchestra er et uafhængigt orkester, der spiller for velgørenhed. Orkestret rummer i alt lidt over 1.800 tilknyttede musikere.

Foto: Christoph Müller 

Er din læge mon musikalsk? Hvis ja, så er han eller hun måske at finde på scenen, når World Doctors Orchestra giver koncert i København og Odense. Der er nemlig syv danske læger ud af orkestrets i alt 18 danske medlemmer, der deltager.


I alt består orkestret af lidt mere end 1.800 musikere fra mere end 60 lande, og fire gange om året musicerer de for at skaffe penge til projekter inden for det lægevidenskabelige felt. Lægerne betaler selv rejseudgifterne, og ved hver koncert deltager ca. 100 læger. Det kommer også til at ske nu, når World Doctors Orchestra kaster sig over et repertoire, der bl.a. tæller musik af Johan Halvorsen, Carl Nielsen og Sibelius.


De musikalske læger har været i Costa Rica og Rumænien i begyndelsen af året, og nu er det så Danmarks tur, inden instrumenterne pakkes sammen og næste hold er klart til koncert i Dallas, USA.
De musikalske ambitioner er på plads fra orkestrets ledelse, idet lægemusikerne får professionel vejledning under orkesterprøverne, og det er påkrævet, at man har en vis erfaring i at spille på sit instrument og opføre koncerter for at være en del af World Doctors Orchestra.


Som altid prioriterer World Doctors Orchestra at støtte lokale formål i det område, koncerterne finder sted, og denne gang er valget faldet på Center for mental sundhed ved Odense Universitetshospital, mens også det musikalske initiativ MusikBeRiget bliver betænkt med et beløb.

MusikBeRiget blev i 2009 stiftet af violinist Lisbeth Sagen, og initiativet består af en række musikere og sangere, der går musikalsk stuegang på landets hospitaler. Formålet er at give svært syge børn og unge mulighed for at sprede tankerne og få et pusterum i et svært sygedomsforløb. Denne sag har man altså også mulighed for at støtte, ligesom det er en enestående chance for at opleve World Doctors Orchestra, der i øvrigt med de to koncerter i Danmark også er i Skandinavien for første gang. 

 

Sidste år optrådte World Doctors Orchestra i Concertgebouw i Amsterdam.

Foto: Christoph Müller

Orkestret blev etableret i 2008 og er grundlagt af den noget foretagsomme Stefan Willich, der også er orkestrets dirigent.
Ved siden musikken er han professor ved Institut für Sozialmedizin, Epidemiologie und Gesundheitsökonomie, Charité Berlin, ligesom han er medstifter af European Society of Integrative Medicine.
Men hvad ved han så om musik?


Svaret kunne være: Lidt af hvert.
Han har studeret violin, direktion og kammermusik i Stuttgart, og han optræder også gerne som gæstedirigent andre steder i Tyskland og USA. I 2012-14 havde han desuden en ledende rolle for Hochschule für Musik Hanns Eisler Berlin.


Nu er han snart klar til at gøre en indsats med det internationale orkesteri Danmark.

World Doctors Orchestra ledes af den foretagsomme professor, dr. med. Stefan Willich. 

Foto: Stefan Socaciu

Det samme er Christina Åstrand, der er solist i Mendelssohns fantastiske og virtuose Violinkoncert i e-mol. Læge og journalist Peter Q. Geisling medvirker også i arrangementet og indtager rollen som konferencier.

Koncertinfo

 


Repertoire

J. Sibelius: Finlandia
J. Halvorsen: Norsk Rapsodi nr. 1
F. Mendelsohn: Violinkoncert  i e-mol
Carl Nielsen: Symfoni nr. 2

Tid og steder

Lørdag den 9. september kl. 19.30-21.30

Det kongelige Danske Musikkonservatorium

Konservatoriets Koncertsal, Julius Thomsens Gade 1, 1974 Frederiksberg C
Billetpris: 125-160 kr. (børn under 15 år gratis)

Søndag den 10. september kl. 15.00
Odense Koncerthus, Carl Nielsen Salen
Claus Bergs Gade 9, 5000 Odense
Billetpris: forskellige valgmuligheder


Bestilling af billetter kan ske på dette link:

https://wdo.nemtilmeld.dk/series/world-doctors-orchestra-i-danmark/Udgivet den 1. september 2023

Rachel Einarsson