26.09 2024

Klassisk live music når det er bedst

Koncertanmeldelse


Aarhus Kammermusikfestival
Finalekoncert

Tony Nguyen, festivalleder


Søndag den
22. september 2024

Musikhuset Aarhus

Nightingale String Quartet var en del af festivalens allersidste nummer, nemlig oktetten, der fremførte F. Mendelssohns ”Strygeoktet op. 20”.
Foto: RE

For sjette gang stillede Aarhus Kammermusikfestival op med et bredt udvalg af luksuriøse oplevelser indenfor den klassiske kammermusik. Igen var der udsøgt balsam for ørerne, sjælen og ens generelle velvære. De medvirkende havde ikke blot endnu en dag på kontoret, men tog både musikken, publikum og sig selv alvorligt i en afslappet atmosfære.  

Hvilken grimasse kan bedst passe, når man præsenteres for ”Strygeoktet op. 20” af F. Mendelssohn som slutningen på Il gran finale på Aarhus Kammermusikfestival anno 2024?
Anmelderen har endnu ikke fundet svaret; målløsheden tog over.


Konstellationen oktet er for det første meget interessant, fordi man bevæger sig på kanten til et miniorkester. Sådan virkede det søndag aften. Et godt udfyldt kammerensemble, der gav den hele armen, smed alle kul i ovnen og var til stede, som var det deres sidste koncert i dette liv på denne jord. Som én samlet, velsynkroniseret, intens og meget levende organisme smøg og svingede samtlige musikere sig igennem de fire fantastiske og harmonimætte satser, så man næsten glemte at trække vejret.


”Man kan mærke, at de har haft det sjovt sammen”, sagde min ledsager. Og det er netop for længst blevet kendetegnende for Aarhus Kammermusikfestival. Tony Nguyen har samlet sig et godt netværk af musikere og hjælpere, der vil det samme, deler samme indstilling til at spille musik og som synes, det er sjovt. Andet indtryk får man ikke. Og det giver et fuldstændig fantastisk resultat. Måske det generelle danske arbejdsliv skulle skæve hen til denne oktet og se, hvordan et godt samarbejde ser ud: At man kaster sit eget talent i ringen. Ikke for egen ophævelses skyld, men til alles bedste. For det var fantastisk at se, hvordan enhver passede sit, mens man samtidig lyttede intenst til sidemanden; at mærke, hvordan alle detaljer respektfuldt fik plads, at teknikken var på et højt niveau, ligesom buerne gav gode skrat og frigav en masse energi fra instrumentet. Wow! Sådan skulle dét bare gøres.

Program


“Mariettas  Lied” fra
“Die tote Stadt”, E. Korngold
Julie Husballe Hansen, mezzosopran
Michael Germer, violin
Aoi Tomioka, violin
Johannes Pihl, bratsch
Maria Sonstad, cello
Tony Nguyen, klaver


“Le Sirenuse”, Frederik Zeuthen
Uropførelse
Mathias Kjøller, clarinet
Jonathan Swensen, cello
David Munk-Nielsen, klaver


”Klavertrio”, M. Ravel
David Munk-Nielsen, klaver
Michael Germer, violin
Jonathan Swensen, cello


“An American in Paris”, G. Gershwin
Mathias Kjøller, clarinet
Tony Nguyen, klaver

”Scaramouche for to klaverer”,
D. Milhaud

David Munk-Nielsen og
Jean-Baptiste Doulcet


”Strygeoktet op. 20”, F. Mendelssohn

Michael Germer, violin
Aoi Tomioka, violin
Nicholas Swensen, bratsch
Maria Kolby Sonstad, cello
Nightingale String Quartet

Finalekoncerten var nu ganske betagende helt fra begyndelsen; Julie Husballe Hansen gjorde et stærkt indtryk med sin fortolkning af ”Mariettas Lied”. Hun kan nå virkelig meget med sin stemme, der virker både imposant, fyldig og varm på samme tid. Matias Vestergård foldede sig ud i rollen som konferencier, og han gav os en god og altid velformuleret introduktion til alt, hvad der foregik, så man følte sig helt klar til at modtage de enkelte stykker i programmet. Og det gjaldt også dette lille interessante stykke, der handler om tabt kærlighed.

Den unge komponist Frederik Zeuthen var også med i finalen. Vi fik uropførelsen af hans værk ”Le Sirenuse”, som er skrevet med inspiration fra havfruefigurer fra en italiensk øgruppe. Meningen var, at man skulle kunne høre havfruernes forskellige instrumenter i satserne, men det havde anmelderens øre umiddelbart svært ved at fange. Pyt, det var en alligevel spændende oplevelse. Stykket var styret af en slags funderende inderlighed med vidunderlige slutninger og sjove overraskelser. Og så var det interessant at se, hvordan David Munk-Nielsen, Jonathan Swensen og Mathias Kjøller arbejdede sammen for at få det til at lykkes.

Julie Husballe Hansen, billedet tv, slog flot igennem og fik fin støtte af ensemblet. Vi havde gerne hørt hende i et ekstra nummer. David Munk-Nielsen, Jonathan Swensen og Michael Germer, billedet th, leverede en tætspillet og meningsfuld udgave af M. Ravels "Klavertrio".

Foto: RE

Festivalleder Tony Nguyen, billedet th, gav os den udsøgte glæde at lytte til G. Gershwin. Mathias Kjøller, der spiller i Aarhus Symfoniorkester, leverede en masse dejlig improvisation over stykket.  





Nederst tv klapper Mathias Kjøller, David Munk-Nielsen og Jonathan Swensen Frederik Zeuthen ind på scenen efter uropførelsen af "Le Sirenuse", mens David Munk-Nielsen på sidste billede deler scenen på ganske charmerende vis med Jean-Baptiste Doulcet.

Foto: RE

Den høje kvalitet fortsatte i M. Ravels klavertrio, der fik en usammenlignelig flot udførelse. Det hele bunder i, at musikerne bare var 100 pct. til stede og nærmest boblede over af spillelyst. David Munk-Nielsen gjorde et altid kæmpe indtryk med sin lidt tilbagetrukne, men meget medlevende og fuldt ud kontrollerede spillestil. Hvor vildt, at man kan beherske sit instrument så godt og stadig med varmen intakt, så det ikke bliver kold professionalisme. Hurra! Og det samme kunne siges om de to andre i dette team.
Ganske sympatisk fik vi igen lov at opleve festivalleder Tony Nguyen på scenen. Han spillede G. Gershwin sammen med Mathias Kjøller, og det vil vi også gerne takke for. Skønt endelig at få lov at høre G. Gershwin og det i en lettere fri udgave, hvor Mathias Kjøller tog sig plads til livfulde improvisationer.


Det blev en slags fin opvarmning til finalens nok mest humoristiske del: D. Milhauds stykke for to klaverer. To smukke flygler blev sat sammen, så de to pianister kunne kommunikere hen over instrumenterne. Og det blev en fantastisk oplevelse; ikke mindst fordi, de to pianister virker helt forskellige i stil og temperament. David Munk-Nielsen som den diskrete og velkontrollerede, mens Jean-Baptiste Doulcet trak i en anden retning med en lidt nonchalant og mere løs måde at spille på. Helt fantastisk at se, hvordan de to fik det hele til at køre med at drille hinanden, udnytte stykkets humor, spille op mod hinanden og fylde rummet med interessant og intens energi. Anmelderen glemte næsten at tage et billede.


Thi konkluderes: Aarhus Kammermusikfestival holder kadencen og leverer den mest fantastiske musik af et hold musikere, der virkelig vil musikken. Og som leverer den i en skøn og afslappet atmosfære, hvor det er tilladt at huje og råbe som applaus. 
På gensyn, medhør og genhør næste år.



Rachel Einarsson