”Der skal være plads til kunst og udfordring, men klassisk musik skal først og fremmest være relevant”
05.08 2024

Pelle Nyhuus er uddannet kirkemusiker ved Kirkemusikskolen i Roskilde. 
Foto: Alexander Banck-Petersen

Nyt korværk


Komponisten Pelle Nyhuus er optaget af romantikken, fænomenet cyklus og musikkens relevans. 
Disse elementer er alle i spil, når han onsdag den 7. august holder uropførelse af sit korværk "Missa Soranus".
Værket kommer til ørenlyd i Sorø Klosterkirke, og det sker som et led i 
Sorø Internationale Musikfestival.

Der er ikke megen vaklen i klaveret, da Klassisk bureau træffer Pelle Nyhuus i telefonen en uge før uropførelsen. Faktisk forekommer den 24-årige komponist rolig, nærmest foruroligende balanceret og meget velforberedt. Og det virker kendetegnende for hans hele tilgang til at komponere og være musiker.


Sorø Internationale Musikfestival viser sig i sin 55. udgave i år, og festivalen har i år været i gang siden den 3. juli. Som 2. organist ved Sorø Klosterkirke siden august 2023 har Pelle Nyhuus i forvejen et nært forhold ikke alene til festivalen og koncertstedet, men også til Sorø Klosterkirkes Drengekor, som han selv har været sanger i. Nu føjer han endnu en funktion til sit virke på det traditionsrige sted, når han kaster sig ud i uropførelsen af sin ”Missa Soranus”. En klassisk messe der originalt set er komponeret for kor, solister og strygekvintet med den katolske messes læst som skabelon. 


”Jeg har jo følt presset i et stykke tid, fordi jeg gerne vil skrive et større korværk”, fortæller han. ”Jeg har længe haft lyst til at skrive et værk til det kor, jeg selv har sunget i. Og så er messegenren bare interessant at dykke ned i. Jeg har tidligere arrangeret og komponeret mindre værker for kor, men ikke så stort som det her, der varer ca. 45 minutter — alt efter, hvordan tempoet bliver", siger han med et lille smil i stemmen. "Missa Soranus" er også lidt længere end andre værker af den her slags, siger han og tilføjer, at værket er bygget sådan, at man kan tage satser ud og bruge enkeltvist.
Man bliver klar over, at Pelle Nyhuus har tænkt mange detaljer igennem; at værket er sammensat med nænsom hånd og ikke er dannet af tilfældigheder eller pludseligt opståede idéer. Det ser man også i messens indhold, som kredser om flere eksempler på cykliske forløb i Bibelen, der har fanget Pelle Nyhuus' interesse.


”Værket er en cyklus i 12 satser. Det er grundidéen bag messen, og det er en form, jeg holder så meget af”, forklarer han. ”Der er mange referencer til cyklus, punkterne start og slut, det at noget starter forfra igen”, siger han om Bibelen. ”I Bibelen bliver Jesus født, han dør og genopstår. Det er også en slags cyklus: At en ny begyndelse kommer igen. Der er også englens udsagn fra Juleevangeliet, hvor der bliver sagt ”Frygt ikke” — sådan starter det i messen lige før kyrien”, afslører han. ”Derefter kommer Påskedag. Her siger englen ”Frygt ikke” igen ved graven”, har han iagttaget.
Pelle Nyhuus har desuden fået øje på nogle led i den katolske messes form, som er sjældne. Udover de helt vante som f.eks. Kyrie, Gloria og Credo har Pelle Nyhuus fundet plads til Sequentia og Motectum. ”Det er interessant at trække de her led frem, som ikke er så brugte i de fleste messer”, siger han, så man igen mærker, at messeformen har været under nærmest nidkær behandling hos Pelle Nyhuus. 


Sammen med organist og dirigent Merethe Lammert Køhl er Pelle Nyhuus med til at drive og udvikle Sorø Klosterkirkes Drengekor.
Foto: Sorø Klosterkirke

Den 24-årige komponist er i sit værk også inspireret af den lokation, som værket skal uropføres i, og han har derfor hentet meget af messens indhold hos en af vores største salmedigtere. ”Messen er komponeret nede i Sorø”, fortæller Pelle Nyhuus. ”Her er B. S. Ingemann stor. Hans tekster er ekstremt relevante og meget brugbare. De har stadig et liv i folks minder. De er faktisk tidløse”, vurderer han.

Pelle Nyhuus er faldet for salmerne ”Igennem nat og trængsel” og ”Lyksalig, lyksalig”, og det vidner igen om lidt af et graverarbejde, idet publikum får mulighed for at opleve to mindre kendte salmer af den kendte salmedigter. Det sker dog i en ny klædning. ”Jeg har givet salmerne nye melodier, så de rent teknisk passer. Jeg synes, de havde brug for nye melodier”, siger Pelle Nyhuus. 

Pelle Nyhuus


Uddannet kirkemusiker i orgel og korledelse ved Kirkmusikskolen i Roskilde 2020

Afsluttet bachelorgrad i klassisk klaver fra Syddansk Musikkonservatorium 2024

Han fortsætter med studier i hørelære i Tromsø i efteråret 2024


Har i en årrække deltaget i Klangfestival som komponist

Onsdag den 7. august 2024 debuterer han med korværket ”Missa Soranus”

Foto: Kirke Hel Olesen

Nytænkning og tradition virker måske modsatrettede. Men hos Pelle Nyhuus fungerer retningerne side om side.

”Klassisk musik skal være relevant”, siger han først og fremmest og placerer sig selv i det, han kalder den nytonale front. ”Kompositionsgenren bør få et skub i en mere relevant retning. Der skal være plads til kunst og udfordring, men idyllen skal også være der, og man skal målrettet invitere publikum indenfor. Det skal være noget, der ikke er skrevet for de allerhårdeste nødder indenfor klassisk musik”, forklarer han. Han siger også, at han gerne vil give et løft til drengekoret med sit værk. Og så er der det med at invitere lytterne indenfor.


”Der kommer mange forældre til koncerten, og det bliver en blandet skare”, siger han og betegner ”Missa Soranus” som et romantisk/senromantisk værk. ”Som komponist har jeg også været på Klangfestival i nogle år”, tilføjer han, så vi ved, at han også tænker i de mere eksperimenterende baner i sin musik. Faktisk er der også et nytonalt indslag i Missa Soranus. Pelle Nyhuus har nemlig benyttet en anderledes taktart i messens Magnificat, der spiller i 10 ottendedele.

Pelle Nyhuus når at præsentere sine to solister, inden vi runder af i telefonen. ”Barytonsanger Just Zingraff har tidligere sunget i vores drengekor, han er fuldfed baryton”, lyder ordene om den mandlige solist, der nu er fast anger i Messiaskirkens kor i Gentofte. Som sopran er Pelle Nyhuus også glad for at have Julia Caroline Bielefeld med sig. ”Jeg har studeret sammen med hende, og hun er en star, der endnu ikke er blevet opdaget”, siger Pelle Nyhuus og henviser til, at Julie Caroline Bielefeld engang med 36 timers varsel var sprunget ind i rollen som Nattens dronning. Og at det gik godt.
Forberedelsestiden har nok været lidt mere komfortabel for hende i ”Missa Soranus”. I hvert fald har den meget velforberedte komponist gjort sit for det. 


Koncertinfo:

Onsdag den 7. august 2024 kl. 19.00

Sorø Klosterkirke
Sorø Klosterkirkes Drengekor
Wiener Kammersymphonie
Julia Caroline Bielefeld, sopran
Just Zingraff, baryton
Merethe Køhl Hansen, dirigent

  


Rachel Einarsson