Basunen får fuld udblæsning

Nyt værk for orkester og basun


Der er masser for horn, violin, klaver og trompet. Men hvad med basunen?

Hvor er bilbioteksafdelingen med værker for orkester og basun?

Basunisten Jesper Busk Sørensen savnede et nyt værk, hvor han kunne få lov at folde sit instrument ud i rollen som solist. Derfor spurgte han Bo Holten, om han kunne skrive et værk for basun og orkester.

Det er nu lykkedes, og torsdag den 29. februar uropføres ”Concerto lirico” i Aalborg med Aalborg Symfoniorkester som omgivende musikalsk lydbillede.


Jesper Busk Sørensen ser frem til, at basunen får sin rette fame og glans i Bo Holtens "Concerto lirico".
Foto: PR

Det er ikke fordi, der slet ikke findes værker med basunen i front. Men de er bare aldrig blevet særlig populære af en eller anden grund, fortæller Bo Holten. Og udbuddet er også ganske beskedent. Så beskedent at Jesper Busk Sørensen måtte bede om et nyt.

”Vi har brug for en koncert for basun. Noget, der er melodiøst og nemt at forstå”, siger Jesper Busk Sørensen, der efterspørger, at basunen får flere chancer for også at vise de varme sider af sin klanglige kunnen frem.



Nu får han sit ønske opfyldt i Musikkens Hus i Aalborg torsdag aften. Her kan man i øvrigt samtidig opleve tre danskere, der også har slået igennem på den internationale scene for klassisk musik. Thomas Søndergaard, musikchef for Royal Scottish National Orchestra, stiller op foran Aalborg Symfoniorkester og styrer musikerne gennem Bo Holten nye værk. Og som solist bliver det Jesper Busk Sørensen, der har spillet i Die Berliner Philharmoniker siden 2009. Nu stikker han forbi Aalborg, hvor det nye værk i tre satser venter på sin første opførelse.


Men hvorfor valgte Jesper Busk Sørensen Bo Holten? ”Det kommer sig af, at han før har skrevet musik til Den Danske Basunkvartet, hvor jeg også spiller”, fortæller han. Og det var så vellykket, at valget ikke var svært. Kun ét krav bragte Jesper Busk Sørensen med i aftalen: at musikken skulle være melodisk og ikke mystisk avantgarde.

”Det er et akavet instrument”, siger Jesper Busk Sørensen ligeud om sin basun, ”for det er svært at spille hurtigt. Derfor bliver solostykker for basun tit en spillen med musklerne fremfor, at den varme, lyriske side bliver dyrket”, siger han. ”Jeg vil gerne vise de mange varme farver og nogle af de fine sider ved mit instrument, der er oversete kvaliteter ved basunen”, siger han. ”Og så kan jeg også godt lide at spille svagt”, tilføjer han om endnu en overset nuance for basun.


Det nye værk byder altså på iørefaldende og lettere genkendelige melodier. Men det bliver ikke nødvendigvis ren afslapning for solisten. ”Den er så svær, og der er steder, hvor jeg skal være særligt obs. Jeg har nogle fikspunkter indeni mig, nogle ting, jeg har noteret mig, for at det skal lykkes”, siger han.

Men så er der også noget med andensatsen, der stikker lidt af i sin egen retning. ”Værket har en vild andensats, og den er teknisk svær. Men teknik kan man øve sig på”, lyder det erfarent fra Jesper Busk Sørensen, der skal forberede sig på at være solist i ca. en halv time. ”25 minutter er lang tid for en solo, og man skal sørge for at holde sig frisk og ikke blive træt undervejs. Hele værket er en udholdenhedsprøve”, siger han.


Aalborg Symfoniorkester blev grundlagt i 1943 og inkluderer i dag 65 musikere.
Billedet her er fra en koncert med Michael Schönvandt på dirigentpodiet.
Foto: Michael Bo Rasmussen


Netop koncertens længde har Bo Holten også været opmærksom på, da han skulle skrive det melodiske værk. Ligesom man mærker, at han har tænkt over alle øvrige proportioner samt publikumsvenligheden. Men alligevel sneg et musikalsk element sig ind i værket, uden at det egentlig var tiltænkt fra komponistens side. Og trods dette elements smukke melodik er der også konflikt og brutalitet på spil.

”Der er tre satser, der varer en halv time i alt. Første og anden sats bygger næsten udelukkende på melodier, og det er usædvanligt i moderne musik” forklarer Bo Holten og sætter dermed sit værk i kontrast til den mere eksperimenterende, amelodiøse trend i ny musik. ”Der er melodier rundt i hele orkestret — melodier, der konkurrerer og er i dialog med hinanden. Man kan nok ikke kalde det en krig, men en lyrisk konflikt mellem dem”, bliver han enig med sig selv om.


Det er andensatsen, der er på tale. Det er her, koncerten får et brud med strømmen af behagelige melodier. ”Det er en voldsom og brutal mellemsats, hvor de samme melodier bliver udsat for en hårdhændet behandling”, nærmest advarer Bo Holten.


Inspirationen kommer fra det virkelige liv. ”Det yndige møder altid sine modsætninger, og brutaliteten ligger i midten af koncerten, omgivet af de gode sider”, siger han. ”I anden sats er der en forvandling af værkets melodier. Det bliver råt og brutalt, for melodierne har også en ond bagside. Alt i denne verden har både en ond og en god side. Det ser vi ude i verden: At folk gør grimme ting mod hinanden”, konstaterer han.


Og så kan der åbenbart også blive for meget af det gode. ”Man kan ikke holde lyrisk melodik ud så lang tid, så der kommer et kontrastelement”, siger han med et glimt i stemmen. ”Lyrikken er dyrekøbt. Det mærker man, når den kommer under angreb. Nogle gange er det flødesovs, andre gange pebersovs”, tilføjer han i et andet billedsprog, der vidner om hans også humoristiske tilgang til opgaven.


Men hvordan var det med elementet, der sneg sig ind?


Bo Holten har ladet sig inspirere af livets med- og modsigelser, da han komponerede ”Concerto lirico”
Foto: PR

Pressemeddelelsen fra Aalborg Symfoniorkester afslører, at det er temaet i ”Jeg kan se på dine øjne, at du har en anden kær”, der dukker op i koncerten; et ulykkeligt kærlighedsdigt i en fynsk folkemelodi, der er at finde i Højskolesangbogen.


”Det er en lang historie”, forklarer Bo Holten, der dog gør det kort.
”Mens jeg arbejdede med første sats, kom der nogle linjer frem, der lignede denne sang. Den udviklede sig af sig selv - den ville være med. Den stak hovedet frem”, fortæller han om det musikalske stykke kulturhistorie, der selv fandt vej ind i ”Concerto lirico”.

Tilsyneladende kan man også spore en tredje musikgenre i værket.

”Når jeg har fri, hører jeg næsten aldrig musik. Kun jazz. Og der er faktisk mange jazz-klange i værket”, fortæller Jesper Busk Sørensen, der er spændt på at høre værket i sin helhed til prøverne med Aalborg Symfoniorkester.

Hvad han måske ikke er klar over, er, at han også på torsdag bliver en slags romanfigur.


”Det er som en roman, man har skrevet”, reflekterer Bo Holten. ”Man når at opleve et psykologisk drama i koncerten. Basunen er en slags person, og orkestret er en omverden, der kommenterer det, som hovedpersonen gør”, siger han. ”Solopersonen gør noget, og omverdenen svarer, reagerer på det. Og svaret er enten granit-brutalt eller blødt som fløde”, forlyder det.

Det må komme for en dag. Eller en aften. Torsdag aften.


”Jeg glæder mig til at spille med Aalborg Symfoniorkester igen”, slutter Jesper Busk Sørensen, der tidligere har spillet med det nordjyske orkester. F.eks. i 2016, da han var med til at uropføre et - i øvrigt - værk af Henrik Budde for basun.

”Det er et utroligt fleksibelt orkester, og jeg er glad for, at de hoppede med op idéen,” slutter Jesper Busk Sørensen.


Dirigent Thomas Søndergaard, der er musikchef for Royal Scottish National Orchestra, er også på visit i sit hjemland for at lede publikum gennem denne aften, der ydermere inkluderer ”Four Sea Interludes” fra B. Brittens opera ”Peter Grimes”, som kommer til at danne optakt til Bo Holtens nye værk. Efter pausen kommer koncertens sidste punkt, nemlig P. Tjajkovskijs ”Symfoni nr. 5 i e-mol” i fire satser, der trods sin smerte er et mere optimistisk værk, der beskrives som lyst og melodiøst.


Koncerten transmitteres direkte på P2 fra kl. 19.20.


Udgivet den 28. februar 2024

Rachel Einarsson