Lyden af Langå landede med høje hvin fra toghjul, hvislen fra trækronerne og dans fra glade børn

Der var masser af DSB-lyde, luftige trækroner, Gudenå-stemninger og gode naboskaber. Ensemblet Lydenskab har lanceret sin symfoni til Langå i projektet ”En symfoni til et sted”, og det var en på alle måder dejlig ukrukket, meget lytteværdig og inspirerende oplevelse.

 

Gorm Askjær er både dirigent og komponist;
det var også ham, der leverede symfoniens eneste rap-sekvens. På bagvæggen flaksede DSB-motiver forbi som en flygtig nerve. 

Foto: Rachel Einarsson

Hvordan lyder Langå? Det har ensemblet Lydenskab undersøgt. Og det er sket som en del af projektet ”En symfoni til et sted”, som ensemblet er i gang med at udfolde. Aarhus, Herning, Holstebro og Pindstrup på Djursland har også fået en symfoni, og værkerne er baseret på mange besøg i byerne og samtaler med borgerne.

Langå fik sin symfoni den 4. juni. Resultatet er en tværæstetisk oplevelse med lyskunst, musik, digtoplæsning og sang, der appellerer til alle byens borgere og således har noget både for øjet og øret.

 

Igennem de ca. 10 satser fordelt på 60 minutter blev publikum ført gennem Langå. Som lovet var symfonien foldet ud som en mosaik af fortællinger. De blev spredt ud over et behageligt lydspor fra orkestret og andre tilførte lyde fra byen og naturen.


Strygerne indledte symfonien med en tynd harmoni af flydende toner, der hang i luften som en dis over Gudenåen. Stille og roligt vågnede byen; lyde fra DSB-togenes lynhurtige hjulhvin på skinnerne og togførerens rolige og velkendte stemme med servicemeddelelsen ”Toget kører ikke videre” blandede sig med de fragmentariske billedmosaikker, der konstant flimrede på bagvæggen fra en projektor. På en behagelig måde i et godt tempo.

Forfatteren Gerd Laugesen har skrevet al tekst i symfonien, og Ulla Bendixen fra Sorten Muld var forsanger. Hendes sprøde og spage, men samtidig krystalklare stemme passede rigtig godt ind i den øvrige sammenhæng af transparente klange og billeder.


Det poetiske univers, der både i tekst og musik ofte havde en undrende og nærmest vandrende karakter kom flot frem til publikum i salen på Langå Skole, der var fyldt til bristepunktet af en dejlig blandet aldersgruppe. Dette skyldtes måske også, at børn fra Langå medvirkede som sangere og dansere. En ganske fin inddragelse af byens borgere, ligesom også de forskellige oplæsere lykkedes med en fin tydelighed og behagelig fremførelse.


Rent kompositorisk var symfonien opbygget så fint, at næstsidste sats var en dans med glade rytmer og dansende børnehavebørn på scenen. Her kulminerede symfonien i en glad hyldest til byen. Der var rap og sjove rim a la ”mamse-lamse-ambulance” og ”Vi danser Langå”, så man ikke kunne fastholde sit dårlige humør. Et fint klimaks inden sidste sats kom helt ned i gear igen og korresponderede med spørgsmålene og ordene fra første sats.

Ulla Bendixens fine stemme passede flot ind i de transparente stemninger fra både orkester og billedprojiceringerne. Børnene fra byens kirkekor var et smukt og medrivende indslag.

Foto: Rachel Einarsson

”En drøm om frihed flytter med”, lød det nænsomt fra Ulla Bendixen i en af de tidligere satser, der i orkestret havde en trippende, men også træskotung dansestil. Der var igen lyden af toget, inden aftenstemningen kom med sin bløde stilhed. Og i en anden sats fik vi fornemmelsen af en hund, mens kontrabassen brummede som en komisk iscenesættelse af dyret.

I satsen før de dansende børn hørte vi minder fra byens historie; personer og situationer, byens modstandsfolk og smuk strygermusik ovenpå blød marimbalyd i en funderende atmosfære.


I det hele taget var symfonien med alle dens elementer meget vellykket og flot varieret med elegante stænk af humor. Måske var der lige lovlig meget DSB. Men lyden i orkestret var sikker, sammenhængende og meget lytteværdig. Alt virkede dejlig ukrukket, men stadig professionelt og godt forberedt uden at miste nærvær overfor publikum. Helt sikkert et værk, man bare ønsker at høre – og se - igen.


De næste koncerter


Aarhus:

En symfoni til Aarhus

Koncert den 19. juni

Musikhuset Aarhus kl. 15.00



Aarhus:

Et sammendrag af alle symfonierne

Koncert den 4. september

Musikhuset Aarhus kl. 15.00

 

Rachel Einarsson

Udgivet 8. juni 2022

 

Copyright © Alle rettigheder forbeholdes