Basunisten der vader i ros,
optræder med humor og spiller med stort nærvær

Kommende koncert


Christian Lindberg, basunist og dirigent
Prinsens Musikkorps

Koncerter:

Aarhus Rådhus, torsdag den 16. maj kl. 19.30

Herlufsholm, Næstved, fredag den 17. maj kl. 19.30

Basunist Christian Lindberg er en særlig institution i international klassisk musik. Han forekommer ganske usnobbet og samarbejder med orkestre i mange dele af verden, ligesom hans spilleglæde skinner igennem selv på pressebillederne. Prinsens Musikkorps spiller igen i år sammen med det svenske musikfænomen.

Det er ikke småting, der er blevet sagt om Christian Lindberg i tidens løb. Det er heller ikke ubetydelige ting, han har udrettet. Men hvad taler tydeligst: Pressens omtale, jurymedlemmers udtalelser eller anmelderes vurderinger, hvis man skal få et retvisende indtryk af ham og hans flersidige virke?


Måske skal man spørge musikere eller studerende, der har arbejdet sammen med ham. Gør man det, giver det f.eks. en udtalelse som denne:

Energien og spilleglæden nærmest strømmer ud af Christian Lindbergs pressebilleder. 
Foto: PR

”Christian Lindberg er den klassiske musiks svar på en rockstjerne. Fuld af ustyrlig energi og farverigt udtryk. Man skal glæde sig til at opleve hans kompromisløse tilstedeværelse i øjeblikket”. Sådan har basunisten Andreas Ferrold Clemmensen bl.a. udtrykt sig i lokalavisen Aarhus Onsdag i forbindelse med en koncert med Christian Lindberg i Danmark i 2022. Også med Prinsens Musikkorps, i øvrigt. Christian Lindberg er således på kendt grund, når han snart igen optræder i Aarhus.


Man kan måske også få et ligefrem realistisk indtryk af Christian Lindberg ved at kaste et blik på hans pressebilleder. Her er der ikke sparet på farverigt tøjvalg og kreative opstillinger.  Christian Lindberg tager næsten hver gang direkte øjenkontakt til beskueren, og på den måde får man et oplagt smil og et åbent, nærmest drenget ansigt med sig.


Omverdenen har for længst klassificeret den 66-årige Christian Lindberg som en levende legende i messingblæserverdenen. Han er blevet sammenlignet med Miles Davis og Louis Armstrong, og i 2015 gik verdens største radiostation for klassisk musik, Classic FM, så vidt som at udråbe ham til den største messingblæser i historien.


Tidligt i livet viste Christian Lindberg interesse for musikken og begyndte at spille trombone; som teenager kom han ind på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm, inden han som blot 18-årig var klar til en professionel karriere i Kungliga Operans orkester. Christian Lindberg havde koncertdebut i 1984, samme år udkom hans første album, og indtil videre har han indspillet mere end 150 soloalbum.

Men han kan også dirigere. Det begyndte han for alvor med i 2004 ved at træde i spidsen for Nordic Chamber Orchestra, som han dirigerede frem til 2011. Derudover har man også set ham med dirigentstokken for bl.a. Israel NK Orchestra 2016-2021, og desuden har Christian Lindberg været tilknyttet projekter i en lang stribe orkestre som f.eks. Nürnberger Symphoniker, The Swedish Chamber Orchestra og Taipei Symphony Orchestra; projekter og ansættelser, der bl.a. har bragt ham på dirigentpodiet i bl.a. Musikverein og Salzburg Festspielhaus.


Det tager ikke mange minutter at opdage, at han er en udadvendt, innovativ og skabende musiker; at Christian Lindberg ikke alene som musiker fører musikken frem i verden, men råder over et usædvanligt bredt spektrum af andre evner, der også fremmer musikken. I slutningen af 1990’erne kastede han sig ud i at komponere – blot som et eksperiment. Det virkede, og hans katalog som komponist tæller nu mere end 50 bestilte værker for basun og orkester. Og han indbyder ikke just til dybe analyser og overtænkning af sine værker.

”Jeg skriver ikke i nogen bestemt stil, overhovedet! Jeg lytter blot til, hvad min hjerne og min sjæl fortæller mig. Og det, jeg hører, putter jeg simpelthen på papiret. At ville sige mere om mine værker ville være prætentiøst nonsens”, skriver han selv på sin hjemmeside. Ganske ligetil og uden nærmere klassificering eller vejledning til, hvad man bør føle eller opleve i hans musik. 

Christian Lindbergs spilleglæde og musikalske overskud giver grobund for mange relationer i musiklivet.
Foto: PR

Der er tid til både fordybelse og store armbevægelser.
Foto: PR

Prinsens Musikkorps har også tidligere givet koncerter med Christian Lindberg
Foto: PR

I 2019 blev det tid til, at Christian Lindberg viste endnu en side af sig selv som musikalsk entreprenør, da han etablerede pladeselskabet European Gramophone sammen med den svenske komponist og musiker Per Egland. Herigennem har Christian Lindberg arbejdet sammen med bl.a. Royal Seville Symphony Orchestra, Wermland Opera Orchestra og Liceo Opera Orchestra fra Barcelona. Hvis man tuner ind på European Gramophones Facebook-side, kan man hver uge se en ny live-sending i bedste corona-style, hvor Christian Lindberg og Per Egdahl med humor og afslappet performance praktiserer tilbagelænede samtaler om klassisk musik. Forleden drøftede de eksempelvis et violinstykke af J. S. Bach udsat for basun, og ofte inviterer de gæster med på linjen, der deltager i de passionerede dialoger. 


Christian Lindberg har for resten også taget patent på en nyudvikling af basunens ventilsystem. Det må vi høre om en anden gang. Nu gæster multimusikfænomenspersonligheden Christian Lindberg Danmark igen først og fremmest for at optræde sammen med Prinsens Musikkorps, som han også vil dirigere. Som solist kan man opleve ham i en suite af Tjajkovskijs opera ”Spar Dame”, ligesom der også er musik fra Prokofievs ”Romeo og Julie” i programmet. Hvis man er fan af Shostakovich og Borodin, vil man også blive begejstret for koncerten.

  


Udgivet den 15. maj 2024 

Rachel Einarsson