Han væver W. A. Mozart ind i nutidens lyd

Koncert den 25. oktober


Den tyske pianist Sebastian Knauer er kæmpe beundrer af W. A. Mozart. Derfor har han udgivet en håndfuld af hans sonater, selvom der egentlig ikke er behov for det. Til gengæld er der også nye kompositioner fra Michael Nyman.


Tirsdag den 25. oktober giver Sebastian Knauer koncert i Den Sorte Diamant i København.

”Jeg er interesseret i nyt repertoire. Men jeg vil gerne have det til at relatere sig til det klassiske repertoire", forklarer Sebastian Knauer.

Foto: Kristian Sickinger

Man kan måske lige så godt sige det fra begyndelsen. Sebastian Knauer er ude på at udvide Mozarts fanklub. Eller i hvert fald at få flere lyttere til at tune ind på den wienerklassiske verdensberømthed. Og at skabe mere opmærksomhed om den klassiske musik, som han oplever har svære kår selv i det tyske samfund. Der er derfor visse bagtanker med Sebastian Knauers nye album ”The Mozart/Nyman Concert”, og de peger væk fra pianisten selv og hen mod selve kunsten.

I det hele taget virker Sebastian Knauer som en foretagsom pianist, der ikke alene koncentrerer sig om sig selv og sin egen solokarriere.
Han er født i Hamburg, hvor han som 14-årig debuterede bag tangenterne i Laeiszhalle. Siden har han givet koncerter i mere end 50 lande, ligesom han er en hyppig gæst ved mange festivaler rundt i Europa. Ikke alene som pianist, men også som arrangør og kunstnerisk leder. Eksempelvis er han grundlægger af festivalen ”mozart@ausburg”, der første gang rullede over scenen i 2012, mens han også er kunstnerisk leder for ”Musikwoche Bad Berleburg”, der hvert år finder sted på Schloss Berleburg.


Sidste år udkom Sebastian Knauers 21. CD under titlen ”The Mozart/Nyman Concert”. En titel der signalerer et miks af legendarisk og ungt materiale; det velkendte og det nyfødte. Og samtidig et projekt, der har til formål at belyse hans store passion: W. A. Mozart.

” Vi kan ikke forandre Mozart. Og vi behøver egentlig ikke flere indspilninger af ham”, siger Sebastian Knauer og henviser til de mange albums, der allerede foreligger med W. A. Mozarts musik. ”Men min opgave er at vise ham i et nyt lys. Når man spiller W. A. Mozart sammen med ny musik, lyder det anderledes. Vi må finde nye måder at vise klassisk musik på”, forklarer Sebastian Knauer.


Han fortæller, at han var på udkig efter en komponist, der kunne supplere den store komponist fra Salzburg.
”Jeg er interesseret i nyt repertoire. Men jeg vil gerne have det til at relatere sig til det klassiske repertoire. Og i den forbindelse var Mozart på min ønskeliste”, siger han åbenhjertigt. ”Og hvem kan lave noget, der er tæt på Mozart? Her var Nyman oplagt”, siger Knauer. ”Han blev kontaktet, og han var interesseret”, fortæller Knauer om idéens fødsel.

Sebastian Knauer gemmer sig delvist bag sit eget cover på "The Mozart/Nyman Concert". Det er symtomatisk for, hvordan han griber sin hyldest til W. A. Mozart an.

Den engelske komponist Michael Nyman er også stor tilhænger af W. A. Mozart. Dermed det oplagte valg. ”Der er mange fans af Nymans musik, og på den måde kan de få Mozart med i samme omgang på albummet. Interessen kommer måske mere over til Mozart via Nyman. Det er mit trick til at få flere til at høre Mozart”, afslører Knauer. ”Vi må finde nye publikummer og få fat i de yngre generationer”, siger han videre og henviser også til situationen i de tyske skoler, som han finder bekymrende med hensyn til dækningen af klassisk musik.


”The Mozart/Nyman Concert” er ikke alene et miks af fortid og nutid. Det er også minimalismen og wienerklassiskken, der tørner sammen. Hvordan kan det fungere? Og hvad skal der ske til koncerten i Den Sorte Diamant den 25. oktober?

Svarene kan man måske finde i albummet, der udkom i juni 2021. På CD’en veksler musikken mellem W. A. Mozart og Nyman i de i alt 13 stykker musik. Der er kun korte pauser mellem numrene, og det er tilsigtet. Til koncerten bliver det som at høre hele CD’en opført live. Repertoiret er det samme, hverken mere eller mindre. Og uden pause.

”Jeg vil have det hele som ét stykke, og det gør jeg også til koncerten, så publikum ikke kan nå at klappe mellem stykkerne. Jeg går bare videre. Det er meget intenst. Hvis jeg laver for meget pause, går min idé om ét stykke ikke i opfyldelse”, forklarer han med et engagement, der afslører hans drivkraft i at skabe, udvikle og understøtte den klassiske musik.


Til koncerten kan publikum således opleve, hvordan dialogen udfolder sig mellem W. A. Mozart og Nyman. Eller hvordan Nyman bygger bro til Mozart.  

”Jeg sendte Nyman de stykker af W. A. Mozart, som jeg er interesseret i. Nyman er derfor inspireret af min liste. Og da jeg skulle sætte rækkefølgen på CD’en, fandt jeg ud af, at stykkerne passede godt sammen. Alle kender Mozart-stykkerne, og så kommer der noget HELT andet med Nyman”.


Han fremhæver desuden Nymans effekt på W. A. Mozart: ”Hvis man går tilbage til Mozart efter at have hørt Nyman, bliver Mozart endnu smukkere. Han står stærkere frem”, oplever Knauer. 

Sebastian Knauer kan lide kontrasterne mellem W. A. Mozart og Michael Nyman.

Foto: Gregor Hohenberg


Både på CD’en og til koncerten kan man desuden betragte og opleve, hvordan Nyman har arbejdet med rytmerne fra W. A. Mozart. Nyman vil af mange blive oplevet som en stor kontrast til Mozart, men i virkeligheden er små elementer af Mozart gemt i de moderne stykker. Små elementer, der stammer fra netop de sonater af Mozart, der også er med til koncerten og på albummet.

”Jeg kan lide at have de kontraster”, fortæller Knauer, der også forklarer, at han ikke går af vejen for at bruge moderne underholdning for at nå et nutidigt publikum med den klassiske musik. Han har arbejdet sammen med mange tyske skuespillere, ligesom han har optrådt med Morten Friis fra Safri Duo.

”Hvorfor ikke”, funderer han. Jeg prøver altid at finde nye veje, men jeg forlader aldrig mit oprindelige område”, siger han og vender dermed tilbage til sin helt fra wienerklassikken, som han har dedikeret sit album og sin koncert den 25. oktober til.


Koncert

Tirsdag den 25. oktober kl. 20.00

Den Sorte Diamant, Dronningesalen


Sebastian Knauer (DE) spiller Mozart og Nyman | www.kb.dk 


Udgivet den 4. oktober 2022

Rachel Einarsson