Svenske eventyr får lyd og mere farve i en ny udgivelse

Hvem husker ikke de strikse damer Tante Lilla, Tante Brun og Tante Grøn? Og hvem husker ikke de farverige billeder, der med en naturalistisk korrekthed og stor detaljerigdom trak ens øjne ind i historierne om Per, Lotte, Putte og alle de andre?


Elsa Beskow (1874-1953) var kvinden bag både historierne og tegningerne.

Nu har hendes oldebarn pianisten Daniel Beskow sammen med mezzosopran Josefine Andersson under kunstnernavnet Nordic Light Duo sendt en CD-udgivelse på gaden, som sætter musik til Elsa Beskows kunst. Et kunstprojekt, der forener billedkunst, lyrik og musik og bærer titlen "Fairytales".

 

I "Resan til Landet Längesen" møder vi børnene Kaj og Kajsa, der via en træstamme i haven bliver involveret i troldenes overraskende verden. 

Det vrimler med feer, talende blomster og dyr og nysgerrige børn, der er på opdagelse i den svenske natur. Der er eventyr og finurlige rejser i den overnaturlige verden, men der er også realisme, moralske pointer og livsanskuende udsagn som åndelig føde for læseren.


Vi møder f.eks. den lille Putte på jagt efter en fødselsdagsgave til sin mor, Pelle der får nyt tøj og Lisa, der skal til midsommerfest. Og så er der ikke mindst de tre tanter i de fine kjoler: Tante Lilla, Tante Brun og Tante Grøn. De er aldeles opdragende, men samtidig kærlige og omsorgsfulde voksne, der leder børnene Per og Lotte på rette vej sammen med Hr. Blå.

Daniel Beskow og Josefine Andersson leger med det eventyrlige tema på coveret til "Fairytales". 

Bag de klassiske fortællinger og illustrationer står den svenske forfatter og tegner Elsa Beskow, der opnåede vid udbredelse i Norden. Hun var uddannet tegnelærer og fik sit gennembrud i 1901 med bogen ”Puttes äventyr i blåbärsskogen”, der udkom i Danmark i 1912.

Sammen med sine eventyr og fortællinger, der på mange måder også er læring gennem leg, hører Elsa Beskows farverige, naive og Biedermeier-agtige tegninger stadig hjemme i den klassiske litteratur og billedkunst.

Men hvad sker der, hvis man sætter musik til Elsa Beskows univers? Det har Nordic Light Duo netop kastet sig ud i med sit debutalbum ”Fairytales”.


Daniel Beskow sidder ved klaveret, mens Josefine Andersson lægger stemme til en samling sange, der passer til Elsa Beskows eventyr og fortællinger og dermed giver dem en lydlig baggrund.

Det er Lied-genren, der er i spil, og lytteren får i alt 26 stykker musik, hvorimellem der også er stykker for klaversolo.


Resultatet er en udgivelse, der både rummer sange, illustrationer og små introduktioner til de fem eventyr "Blomsterfesten i Täppan", "Sagan om den nyfikna abborren", "Puttes äventyr i Blåbärsskogen", "Resan till Landet Längesen" og "Sol-Ægget" . Musikken er komponeret af bl.a. W. A. Mozart, Wilhelm Peterson-Berger og F. Schubert. Men også et mere sjældent lyt til knap så kendte nordiske komponister får man med. Her bemærker man bl.a. den danske og i øvrigt interessante komponist P. E. Lange-Müller, der er repræsenteret med sangen ”Aakande”.

Der er nærmest tale om en indirekte biologitime i Elsa Beskows "Sagan om den nyfikna Abborren". Lille Thomas er ude med snøren.

Pianist Daniel Beskow og mezzosopran Josefine Andersson danner sammen Nordic Light Duo. Her dyrker de bl.a. den skandinaviske lied-tradition, som de nu også forener med Elsa Beskows kunst i udgivelsen "Fairytales".


Foto: Andrej Grilc

CD’en er inddelt i fem sektioner, der hver repræsenterer et eventyr. Således er der en samling sange til hvert eventyr. CD-omslaget fungerer som en slag mini-eventyrbog med gengivelse af de forskellige eventyr, ligesom mange af Elsa Beskows illustrationer pryder siderne. Her kan man i øvrigt også se to illustrationer, der aldrig har været udgivet før.


Daniel Beskow og Josefine Andersson, der optræder under navnet Nordic Light Duo, har en særlig forkærlighed for det skandinaviske lied-repertoire. I 2018 fik de ideen til ”Fairytales”, og de har optrådt med dette repertoire over 100 gange. I Sverige vakte idéen stor opbakning, og henover dette efterår har de mange koncerter under denne titel. Med nærværende udgivelse ønsker Nordic Light Duo at sætte Elsa Beskows kunst ind i et større perspektiv, ligesom ønsket også er at bringe hendes produktioner længere ud i verden.

Rødspætten, brasen og gedden kommer i besiddelse af et sæt ben hver, så de kan stige op af vandet, gå hjem til Thomas og bede ham om at slippe abborren fri. Det sker i "Sagan om den nyfikna Abborren". 

"Puttes äventyr i Blåbärsskogen" udkom første gang i 1901. Drengen Putte er taget på blåbærjagt, og det bringer ham i forbindelse med selveste Blåbærkongen og Blåbærfolket.  

Sluttelig får Elsa Beskow ordet. I citatet giver hun et indblik i, hvordan hun tidligt som barn fortalte historier til og sammen med sin storebror.

"Vanligen gick det till så, att han släpade mig med sig till en vrå, satte sig själv i vägen för mig, så att jag ej kunde rymma, och befallde: berätta nu! Och jag pladdrade på så gott jag kunde. Ibland tappade jag alldeles tråden i berättelsen och frågade honom bekymrad: 'Vad menar jag, Hans?' 'Kanske menar Elsa så…' föreslog han helt beredvilligt, och så fortgick berättelsen.

Elsa Beskow


Publiceret 21. september 2022

Rachel Einarsson

 

Copyright © Alle rettigheder forbeholdes