Hvem er bange for klassisk musik?

Jacob Shaw, th, cellist og direktør for Scandinavian Cello School på Stevns, tager sine elever med på mange musikalske vandringer. Nu sker det i form af en kæde af forskellige nytårskoncerter.

Foto: SCS

Nytårskoncerter


Kjole og hvidt, fine kjoler, fjas og fjollede vittigheder som indpakning af klassiske musikperler.
Måske kan man fejre nytåret på andre måder, stadig med det klassiske repertoire som hovedmenu.
Klassisk bureau har kigget på, hvordan Jacob Shaw, direktør for Scandinavian Cello School, har sat en række nytårskoncerter op i de kommende dage. Det sker på både caféer, i flotte koncertsale og blandt vore mest sårbare medborgere.
Publikum får et ægte stykke Wien-lyd
i højeste internationale standard.


Who’s afraid of classical music?

Sådan spørger Jacob Shaw, der også er herboende englænder og grundlægger af Scandinavian Cello School ved Stevns Klint. Og stærkt optaget af at bringe klassisk musik ud i verden på anderledes måder.

Jacob Shaw bor sammen med sin kæreste, violinisten Karen Johanne Pedersen og deres to børn på SCS campus tæt på celloskolen; et smukt bindingsværksarrangement, hvor tidens bedste cellister og musikere med speciale i klassisk musik ankommer fra hele verden og dyrker sin kunst, udveksler idéer og får undervisning. Og god mad. Idéen i celloskolens pædagogik er, at talent bedst udvikles i socialt samvær tilsat god mad og oplevelser i naturen. Naturoplevelserne findes lige udenfor celloskolen, der ligger med blik ud over vandet og udsigt til Møn. Maden, som Scandinavian Cello School selv kalder ”hjemmedyrket”, tilberedes som regel indenfor. Og det sociale samvær breder sig selvsagt ude som inde.


Skolen har på kort tid opnået international opmærksomhed og anerkendelse, og flere læsere kan sikkert huske en koncert i en kostald – billeder af unge cellister, der sad på rad og række iklædt festtøj, mens de foran køerne hos en lokal gårdejer strøg en omgang klassisk vellyd. Det var Jacob Shaws idé, og historien nåede udenlandske medier som f.eks. New York Times.
Jacob Shaws hold af cellister er da heller ikke hvem som helst. De kommer fra USA, Taiwan, Sydafrika, Canada, Norge, Frankrig og Polen og har vundet mange store konkurrencer rundt i verden.
”Vi udvælger altid de bedste talenter i klassisk musik, og det er vigtigt, at selvom nogle af koncerterne her præsenteres i mere afslappede rammer, så er de på et ekstraordinært højt musikalsk niveau”, skriver Jacob Shaw til Klassisk bureau.


Jacob Shaw virker i det hele taget som en ung mand fuld af idéer, et varmt drive og et stort hjerte for klassisk musik. Og god mad! Men nok også en mand, der tør tage fat i de udfordringer, som den klassiske musik mere eller mindre selvforskyldt står i med hensyn til dens evne til at nå et bredere publikum. Også denne række nytårskoncerter vidner om hans ønske om at støve den klassiske musiks image og måske også opførelsespraksis af og bringe den helt tæt på vores daglige liv.


Jacob Shaw tilsætter klassisk musik et stænk humor. Her leverer han og et hold elever en slags taffelmusik for en flok gumlende køer. En event, der nåede godt ud i verden.

Foto: SCS

I de kommende dage tager Jacob Shaw et hold unge cellister med, som i øjeblikket residerer på celloskolen, og den første koncert finder sted i lokalområdet på Café Bliss i Store Heddinge. ”Synes du at klassisk musik er dyrt, kun for eliten og ofte kedeligt? Lange koncerter, snobbede dress codes og musikere som ligner, at de kommer fra 1800-tallet? Vi er enige!! Koncerter med klassisk musik kan ofte være virkelig forfærdelige…!”

Sådan lyder teaseren på Facebookopslaget for koncerten.

”Det kan være relevant for din moderne hverdag og bringe dig oplevelser og indtryk, som du aldrig troede var mulige… uanset hvor du kommer fra, hvilket tøj du har på eller i hvilken forbindelse du hører musikken!”, hedder det videre i opslaget. 

Koncerten er gratis, og til Klassisk bureau skriver Jacob Shaw: ”Det bliver en koncert, der er helt nede på jorden og præsenterer klassisk musik på en anderledes måde”.

Det gamle bindingsværkshus giver en særlig stemning og inspiration på den internationale celloskole på Stevns.
Og god mad er et must. 

Foto: SCS

Der er tid til både musikalsk fordybelse i svære noder og gå- og sejlture udenfor i den særprægede natur ved Stevns.
Svanerne kigger somme tider med, når Jacob Shaw kaster snøren ud efter et stykke vildt til aftensmaden. 

Foto: SCS

Er du stadig bange for klassisk musik?
Det må man overveje. I hvert fald er der en række muligheder for at opleve otte unge, talentfulde cellister fra Scandinavian Cello School de kommende dage. Repertoiret dækker bl.a. musik af Dvorak, Wieniawski, Strauss og Gade, men musikken er tilpasset de steder, koncerterne foregår, og rækken af lokationer vidner om et bredt blik for mulighederne for at præsentere klassisk musik.


Den 13. januar spiller de unge musikere som nævnt gratis koncert som pop up event på Café Bliss i Store Heddinge kl. 19.30. Temaet er i øvrigt: ”Who’s afraid of classical music”.


Den 14. januar er der nytårskoncert på Stevns Klint, Traktørstedet Højeruplund med klassisk nytårsmusik på plakaten.
Dagen derpå er der koncert på onkologisk afdeling på Sjællands Universitetshospital, Roskilde, hvor repertoiret bliver noget helt særligt. Dagen derefter er ensemblet stemplet ind på specialskolen Marjatta i Præstø. Her er der koncert kl. 19.00 den 16. april.


Den 17. januar kan man opleve Jacob Shaw og de otte, unge cellister til en koncert på Vemmetofte Kloster i Faxe kl. 20.00. Her får publikum også det helt klassiske nytårsmusik.


Sidst og dog nok også størst er Jacob Shaw og hans ensemble inviteret til dette års “81. Ball der Wiener Philharmoniker” i Musikverein i Wien. Den 18. januar er Jacob Shaw og hans team således på plads i den gyldne sal sammen med Die Wiener Philharmoniker, der har skabt den helt legendariske form for nytårskoncert.


Så er det nok svært fortsat at være bange for klassisk musik.



Udgivet den 9. januar 2024

Rachel Einarsson