En stor engelsk poet kommer
frem af gemmerne

En lyrik-pusher har været på spil i et projekt, der sætter spot på en håndfuld charmerende rim for børn af den engelske forfatter Christina Rossetti.

Komponist Per Drud Nielsen har sat musik til ordene, og det kan man opleve i en koncert på søndag i Aalborg.

 

Den engelske forfatter Christina Rossetti (1830-94) får måske ikke umiddelbart en klokke til at ringe hos så mange danske læsere. Så meget desto mere interessant er det, at den danske komponist Per Drud Nielsen har fundet nogle af hendes linjer frem og sat dem op i musik.

Søndag den 11. september kan publikum således opleve Per Drud Nielsens udvalg af digtene med titlen ”Sing Song”, der er komponeret for sopran og blæsere, og det sker i Vor Frue Kirke i Aalborg kl. 16.00.

Christina Rossetti portrætteret som ung. Hun står bl.a. bag ordene i den kendte julesang "In the bleak mid-winter". 

Christina Rossetti var født i London og beskrives som en af de vigtigste kvindelige engelske poeter. Hun blev født ind i en kunstnerisk familie, hvor også Bibelen spillede en vigtig rolle sammen med bl.a. moralske historier af Maria Edgeworth.

Christina Rossettis ”Sing Song: a Nursery Rhyme Book” var en af de mest populære børnebøger i det 19. århundrede, mens hendes digtsamling ”Goblin Market and Other Poems” fra 1862 er et af hendes hovedværker. Derudover er hendes stemningsfulde juledigt ”In the bleak mid-winter” med melodi af Gustav Holst stadig meget kendt og udbredt.

Christina Rossetti forblev i øvrigt ugift hele livet og levede et tilbagetrukket liv og var engageret i kirkeligt arbejde.

Men hvordan fandt Per Drud Nielsen frem til digtene og deres lettere skjulte forfatter?


”Hun er ikke meget eksponeret”, indleder han interviewet med at konkludere. ”Men jeg har en god lyrik-pusher, der er pensioneret gymnasielærer. Han kender meget til litteratur fra mange steder i verden. Hvis jeg mangler tekster, kontakter jeg ham”, fortæller Per Drud Nielsen.

Og netop sådan fandt han Christina Rossetti og hendes 126 rim for børn, ”Nursery Rhymes” som hun i 1872 selv udgav under netop titlen ”Sing Song” – en titel, der emmer af børnesprog, leg og enkelhed. I indhold spænder de fra sjove tosserier til små stykker livsvisdom, som børn let kan forstå.

Per Drud Nielsen er tiltrukket af digtets korte og koncentrerede form. Tidligere har han også skrevet melodier til haiku-digte af Suzanne Brøgger under titlen "Lotusøje".


Foto: PR/Julian

Per Drud Nielsen har tonesat i alt 11 af Christina Rossettis 126 rim for børn, og han lægger ikke skjul på, at hans personlige favorit er et rim med titlen "If all were rain and never sun". Et lille digt der rummer en filosofisk pointe om, at hvis vi vil opleve regnbuen, må vi leve med både sol og regn.


De 11 rim for børn er komponeret for sopran og tre blæsere: Maika Wissing Nikolajsen på klarinet, Line M. G. Jensen med sin altfløjte og Justin Cherry på fagot. I front kan man opleve sopranen Marianne Heuer. Der bliver ved koncerten også plads til fire andre af Christina Rossettis digte, der ligeledes er blevet tonesat af Per Drud Nielsen. De fire digte er samlet under titlen "A Christina Rossetti Song Book", og her er det Vor Frue Kirkes organist Peter Schüsler, der akkompagnerer Marianne Heuer på kirkens flygel.

Marianne Heuer er uddannet ved Det Jyske Musikkonservatorium og fast medlem af DR Koncertkoret. Derudover er hun tilknyttet DR Vokalensemblet og Musica Ficta.


Foto: PR

Når Per Drud Nielsen i øvrigt skal forklare, hvad der særligt tiltrækker ham ved Christina Rossettis rim for børn, nævner han tre forhold.

Som det første, at der er hjerte bag linjerne; at man mærker, at Christina Rossetti har et inderligt forhold til det, hun skriver om. For det andet er der faktisk allerede musik i ordene og deres sammensætning, siger Per Drud Nielsen.
”Jeg oplever, at der også er musik i rimene. For det talte ord rummer også musikalske parametre”, forklarer han.


”Oplæsning er også tonehøjder, rytmer og lydstyrker. De kan også varieres i musik”. Og så er der jo selve titlen. ”Hun gav selv titlen ”Sing Song” til sine 126 rim. Måske havde hun selv tanker om, at der kunne være musik til”, funderer Per Drud Nielsen.


Som det tredje forhold nævner han den korte og knappe form i en digtsamling. ”Jeg lytter hellere til et Lied end til en Wagner-opera. Den helt knappe og koncentrerede form har altid tiltrukket mig”, fortæller han og henviser i den sammenhæng til sin tidligere udgivelse ”Lotusøje”. Her fremfører Akademisk Kor Aarhus hans tonesætning til en håndfuld ordknappe haikudigte af Suzanne Brøgger.



If all were rain and never sun,

No bow could span the hill;

If all were sun and never rain,

There'd be no rainbow still.

Christina Rossetti

Koncert

Søndag 11. september kl. 16.00


Publiceret 9. september 2022

Rachel Einarsson

 

Copyright © Alle rettigheder forbeholdes