Kammermusikken fik frit spil i forskellige formationer

Der var sprudlende spilleglæde, masser af mod og tilstedeværelse i et fint program hin aften på Ulstrup Slot.

Sommeren var en smule tilbageholdende og nærig med sin varme – helt modsat Randers Kammerorkester.


Kocertanmeldelse

Randers Kammerorkester

Musik af Johan Halvorsen, W. A. Mozart, C. Debussy og Louise Farrenc

Ulstrup Slot

8. juni 2022

For kammermusikfans var der meget at hente på det meget velholdte, majestætiske og storladne Ulstrup Slot. Randers Kammerorkester viste sig i forskellige formationer og besætninger, og der var fyldig energi og varm spilleglæde hos alle musikerne.

For dog at begynde med noget lidt kedeligt var der noget ved akustikken. Den smukke, men også lidt rå og golde sal i en af længerne til Ulstrup Slot, hvor koncerten fandt sted, har en lidt hård akustik. Rummet forstærker gavmildt lyden, men det kan også have nogle udfordringer.


Først på programmet var ”Passacaglia efter G. F. Händel” af Johan Halvorsen, som vi hørte for violin og cello. Cellist Carl-Oscar Østerlind og Clara Richter-Bæk med sin violin leverede en fuldstændig fantastisk, medrivende, voluminøs og indlevet udgave af det skønne værk, der er komponeret i 1897. Stykket er karakteriseret som en sammensætning af barok og romantik, og de velklingende og fyldige harmonier emmer af livsvilje og spontanitet. Man mærkede, at karakteren i musikken var vigtigere for duoen end at alt var spillet perfekt. Akustikken hjalp godt til, så duoen havde fylde som et orkester, og Carl-Oscar Østerlind og Clara Richter-Bæk udnyttede dynamikken i alle dens hjørner, så vi både fik alvorlig mol-bredde og åbenhjertig humor.


Dernæst blev der puslet om på scenen og gjort klar til Mozarts Strygekvintet i C-dur; det blev en meget lytteværdig stund i Mozarts univers af en helt særlig velvære. Nicolas Sublet spillede en meget behagelig førsteviolinkarakter, som var følsom og ikke for voldsom.

Mozarts "Strygekvintet i C-dur" fik stor akustisk opbakning fra rummet på Ulstrup Slot. Nicolas Sublet, tv, spillede en fin og følsom førsteviolinkarakter. Foto: Klassisk bureau

Dog savnede man nok, at der blev spillet mere udpræget piano i anden sats, så der kunne være større kontrast til de andre satser. I det hele taget var der lidt for homogen dynamik gennem hele værket. Men de mange lækre udsmykningsdetaljer i første sats blev dyrket til fulde, ligesom der var levende leg i tredje sats, så Mozarts overlegne toneunivers kunne funkle og glimte i sin majestæt.

 

Ganske lækkert og udsøgt fik vi også ”Petite Suite”  arrangeret for blæserkvintet. Her var mange skønne passager med piblende, trippende og opblomstrende forårsfornemmelser, der fik liv i et flot sammenspil i gruppen. Det var dejligt at høre fløjte og obo i tæt parløb i første sats, mens fagotten lagde bunden og fungerede som den, der diskret holder styr på det hele. Piccolofløjtens toner virkede i tredje sats som små korte penselstrøg, og alle i gruppen bidrog til at fremmane den elegante og interessante detaljerigdom i stykket.

Efter en mindre omstilling viste Randers Kammerorkester sig som en blæserkvintet. Det skete med noderne til C. Debussys "Petite Suite", der skabte en stemning af livsmod, en vældig detaljerigdom og mange piblende penselstrøg .

Foto: Klassisk bureau

Detaljer var der også rigeligt af i et måske mere ukendt hjørne af musikhistorien hos Louise Farrenc, der levede 1804-1875. Nu var der næsten fuldt hus på orkesterpladserne, og det var super interessant at høre ”nyt” fra musikhistorien.

I de fire satser viser Farrenc, at hun kendte Beethoven og Bach. Og dog undrer man sig egentlig over, at hun skal sammenlignes med andre. Hvorfor gør vi det? Hun får noget nyt ud af de to stilarter og skaber dermed sit eget harmonimættede univers. Der er mening med kadencerne, og orkestret præsterede flotte afslutninger i anden sats, hvor man også kunne nyde den dansante klarinetsolo med en dejlig pizzicato hos bassen.


I tredje sats var der en følsom og virtuos violinsolo i centrum, ligesom en passage med pizzicato i flere instrumenter lød som en guitar.

Fjerde sats tog klart føringen. Her lød det pludselig som opera – at strålende tenorarier i virkeligheden lå til grund for klarinettens levende soli.


Det flot sammensatte program for koncerten gav en dejlig alsidighed og variation i kammermusikkens navn. Men med en lidt for voldsom akustik, der ikke kan sortere i lyden og derfor giver alt videre med fuld styrke.


 

 

Rachel Einarsson

Udgivet 15. juni 2022

 

Copyright © Alle rettigheder forbeholdes