Toke Møldrup giver J. S. Bach løbeskoene på

Toke Møldrup tager sine løbesko på fødderne og sin cello i favnen, når han i Svaneke søndag den 21. august gennemfører sin seneste opfindelse: Bach Ultra Cello Maraton.

Der er i øvrigt tale om danmarkspremiere, inden han den
11. september gentager eventen i København.

 

”Hvis forbindelsen er lidt dårlig, skyldes det, at jeg har tabt min telefon på havets bund og bruger mit ur som telefon i stedet for”, forklarer Toke Møldrup, da Klassisk bureau opnår forbindelse til den idérige og løbelystne cellist.

Sporty musiker, fan af udelivet, utraditionel klassisk musiker og passioneret nytænker med respekt for ægte klassisk musik kunne man også kalde ham.


Telefonen tabte han på en tur i vandet, og det er kendetegnende for cellisten: Sport og klassisk musik fungerer side om side i hans liv i al uhøjtidelighed – som en slags refleksiv indvirkning på hinanden og en kontrastfyldt og farverig symbiose.

Så smukt kan det se ud, når klassisk musik og sport kædes sammen. Her spiller Toke Møldrup ved premieren på sin Bach Maraton ved Festspillene i Bergen 2022. 

Foto: PR

Nu præsenterer Toke Møldrup danmarkspremiere på koncertformen Bach Ultra Cello Maraton. En koncertform der går ud på at gennemføre alle J. S. Bachs seks cellosuiter med én løbet kilometer imellem hver sats. Scenen er således en slags sportsplads udenfor i naturen, og Bachs kendte matematiske tænkning får i denne form en helt ny kreativ tilbygning. Et matematisk system forankret i rum og musik.


Til gennemførelsen i Svaneke har Toke Møldrup fået tildelt en rute på tre km, og den skal så løbes 12 gange. Én sats, én kilometers løb, næste sats, én kilometers løb osv. For publikum er der mulighed for at løbe med i det omfang, man ønsker, ligesom man har fri adgang til Toke Møldrups fremførelse af Bachs cellosuiter. ”Jeg har haft Bachs cellosuiter på mit repertoire igennem 20 år, så de sidder på rygraden”, siger Toke Møldrup, der samtidig fremhæver, at han gennemfører løbet, fordi ”han simpelthen synes, det er så sjovt at lave”. Og humoren har han dermed givet plads side om side med den legendariske musik.

Toke Møldrup der i sit musiske virke er deltidsansat lektor ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium og derudover freelance cellist både som solist i udlandet og i forskellige ensembler også i Danmark, har allerede haft premiere på løbekoncerten. Det skete denne sommer ved Festspillene i Bergen, hvor der var fin opbakning til idéen.

Unægtelig melder spørgsmålet sig: Hvordan får man sådan en idé?

Svaret ligger delvist i Amager Strandpark.

”Løb er ofte akkompagnement til mit spil, og jeg løber efter at have spillet. Jeg har tre børn, som jeg somme tider har med, når jeg løber en tur i Amager Strandpark. Det var faktisk under sådan en tur, jeg fik idéen til Bach Maraton”, fortæller Toke Møldrup med fuld fart på fortællelysten. Syv kilometer er i øvrigt en magisk grænse, siger han. ”Der sker somme tider noget på en løbetur. Efter ca. syv km er det et godt tidspunkt at få idéer. Kroppen er på det tidspunkt kommet i sving og har fundet rytmen. Der henter jeg mine idéer”.

Toke Møldrup ses her med sin kulfibercello i startfeltet til premieren på Bach maraton ved Festspillene i Bergen.

Foto: PR

Da idéen om Bach maraton meldte sig, tog Toke Møldrup kontakt til Anders Beier, der er tidligere leder af Festspillene i Bergen. Han var med på at lancere løbeeventen, selvom det er nogle lidt anderledes forhold, der skal til for at gennemføre sådan en koncert.

”I Norge var der 29 løbere med fra start, og vi havde politieskorte på”, fortæller Toke Møldrup. ”Jeg oplevede, at løberne klappede efter alle mine satser og holdt pause, når jeg spillede. Klapsalverne varierede efter hvor mange folk, der stod på spillestederne, og folk vænnede sig til, at det her gale felt hele tiden kom forbi”, fortæller han med et skævt grin.

Det leder tankerne hen på forholdet til publikum, som har helt andre vilkår til Bach maraton end ved en mere traditionel koncertform. ”Publikumskontakten er maksimeret i det hele taget. Alle kan være med, for man kan enten vælge blot at lytte, løbe med hele vejen eller gøre lidt af begge dele. Man får også nogle gode samtaler undervejs, men man behøver heller ikke at snakke hele tiden. Måske tænker man over musikken, det man lige har hørt. Ved urpremieren var der også ligefrem tårevædet reaktion. Man er med sit publikum og sammen om at skabe musikken, selvom det kun er mig, der spiller. På den måde er det også en social event”, oplever Toke Møldrup. ”Alt det bedste mellem mennesker, som verden har at byde på, er samlet her”, siger han.

Løbekoncerten har han i øvrigt også fået på plakaten i Beograd senere på året, og i september gælder det yderigere Frederiksberg Festspil, der også er med på den løbende cello.

Man er med sit publikum og sammen om at skabe musikken, selvom det kun er mig, der spiller.
Toke Møldrup, cellist og løbeentusiast 

Og så er der naturligvis selve musikken. Her fremhæver Toke Møldrup, at det dramatiske forløb i suiterne passer godt sammen med løbet. At det hele begynder lyst og let, ligesom man i starten af en løbetur er fuld af energi og har friske ben. Efter nogle kilometer møder man en slags mur af udmattethed, som skal udfordres for at fortsætte og gennemføre. Når det lykkes, kan man ved målstregen fejre sin triumf.


”Der er et tidshjul i hele spillet. De første tre suiter er en leg, og de fleste kender det første præludium. Ved 4.-5. suite sander det hele lidt til. Musikken udvikler sig undervejs, og man bliver mere og mere træt. På et tidspunkt møder man muren. 5. sats kan opleves som døden, inden 6. sats er som genopstandelsen, siger man. Præludiet til sidste suite insinuerer, at nu lever vi igen”, fortæller han. 


Toke Møldrup regner med, at der på søndag er omkring 50 løbere med fra start i skrivende stund. Og han løber selv med sin kulfibercello i favnen. ”Det lærte jeg i Bergen, hvor jeg begyndte med at køre den i en vogn. Men den gik i stykker efter tre km, så den fyrede jeg og tænkte, at det var bedre uden”, siger han med sin sædvanlige afslappede tilgang, men samtidig intakte og humoristiske engagement i eventen.

Måske publikum også får lov at bære med på celloen. Det fik de i hvert fald i Bergen.


 

Turneplan

Søndag 21. august kl. 10.00-16.00
Svanekegaarden Cello Festival, Svaneke

https://svanekegaarden.dk/da/cello-festival-2022/

 

Søndag 11. september kl. 11.00
Frederiksberg Festspil, Bakkehuset Rahbeks Allé 23, 1801 København

https://frederiksbergfestspil.dk/bach-maraton/

 

Søndag 25. september
Artlink Festival i Beograd

https://artlink.rs/en/artlink-festival-2022/


Publiceret 19. august 2022

Rachel Einarsson

 

Copyright © Alle rettigheder forbeholdes