Julekoncertguide 2022

Fra Nordjylland til Sydjylland, over Samsø og Fyn til Sjælland og Bornholm. Hvor er der spændende og lidt anderledes julekoncerter denne jul? 


Igen i år har Klassisk bureau været på julejagt, og nu er Julekoncertguiden 2022 endelig klar. Jeg håber, at du kan finde inspiration til at finde en lidt anderledes og interessant musikoplevelse denne december.


Guiden er i år præsenteret i datoorden, og den går udenom ”de fleste store og kendte” koncerter, som ellers også ofte er et besøg værd.

Oplysninger om entré er vejledende, og vi opfordrer til, at man selv tjekker disse oplysninger hos arrangøren.


Rigtig god fornøjelse.

Og glædelig jul!2. og 9. december kl. 17.00 2022🌲


Islev Kirke, Rødovre

Finn Pedersen, orgel

Entré: Gratis adgang


Glem for en stund de julegaver, du mangler at købe, stegen du ikke kan finde eller opvasken, der står og kalder derhjemme. Som et nyt tiltag i Islev Kirke indbydes der til stemningsfulde orgelkoncerter i adventstiden. Kirken vil være oplyst med levende lys, og hensigten er at man kan sidde og hvile sig til blide toner af julemusik fra forskellige lande.

Arrangementet er således ikke en koncert i gængs forstand, men mere et tilbud om en halv times opladning i en måske både travl og bekymret tid. Ved begge lejligheder er det kirkens organist Finn Pedersen, der sidder ved orglet.4. december kl. 19.30 2022 🌲


Vor Frelsers Kirke, Vejle

Vor Frelsers Kirkekor

Lada Fedorova, violinist

Entré: Gratis


"Hele kirken synger med" er overskriften for denne julekoncert, og repertoiret er taget fra den svenske udgivelse "Du strålende Bethlehemsstjerne". Derfor bliver der musik fra internationale traditioner.
Som solist kan man opleve violinisten Lada Fedorova, der for nylig er flyttet til Vejle. Hun er uddannet i både Tjekkiet og Danmark og har vundet flere musikkonkurrencer. Ved koncerten vil hun både optræde solo og i duet, og blandt koncertens andre musikere finder man tenoren Mikkel Emil Lynge og organist Hanne Tolbøll.
4. december kl. 15.00 2022🌲


Fuglsang Herregaard, Toreby L, Lolland

Det Unge VokalEnsemble og Middle East Peace Orchestra

Entré: 250/125 kr.


Hvad med julemusik med et mellemøstligt twist?

Sådan er muligheden, når Det Unge VokalEnsemble sammen med Middle East Peace Orchestra blænder op for en fælles julekoncert. Det københavnske vokalensemble der dyrker cremen af den yngste generation af københavnske korsangere, ledes af Poul Emborg. På programmet står den traditionelle europæiske julemusik side om side med den mellemøstlige tradition, og her vil især musikerne fra Middle East Peace Orchestra bidrage med sidstnævnte.4. og 5. december 2022🌲


Holstebro Kirke/Risskov Kirke

Ensemble Orion


Händels altoverskyggende "Messias" er igen i år mange steder på plakaten, og det er helt naturligt. Men med Ensemble Orions opførelse får man en kammerudgave, der nok i virkeligheden er tættere på den originale tanke med værket.

Ensemble Orion blev dannet i 2018 og har specialiseret sig i tidlig musik. Til koncerten her stiller ensemblet op med otte sangere plus musikere, og opgaven som musikalsk leder har Jens Astrup taget på sig. Han er violinist og komponist og havde tidligere i år premiere på sit barokke værk "Stabat Mater", som Klassisk bureau gav en begejstret anmeldelse af.

Koncerten finder sted i Holstebro Kirke den 4. december kl. 15.00 og i Risskov Kirke den 5. december kl. 19.30.

Billetpris i Holstebro: 130/75 kr. 

Billetpris i Risskov: 150/75 kr.6. december kl. 19.00 2022 🌲


Ølsemagle Kirke, Lille Skensved

Loulou Elise Holm, sang

Niss Stricker, harpe

Entré: Gratis


Der er ægte harpeklang i denne fine koncert, som kirkesanger Loulou Elise Holm synger sammen med Niss Stricker, der både er organist og harpenist. De to mødte hinanden på Kirkemusikskolen, og nu tilbyder de en koncert med melodier fra hele verden. Gennem musikken skal publikum mindes miraklet julenat i Davids stad, og der er mulighed for at synge med.
6. december kl. 19.30 2022 🌲


Solrød Gymnasium

Arr.: Solrød Opera

Entré: 180 kr.


Korsang blander sig med stærke solistiske indslag, når Hendrikholms Kirkes Kor under ledelse af Karin Tang Andersen vil skabe julestemning med Solrød Opera. Solisterne tæller sopran Dorthe Elsebet Larsen, Ulrich Stærk ved klaveret og Piotr Gasior med sin violin. Man kan bl.a. lytte til uddrag af Händels "Messias" og andre skønne julemelodier. Dorthe Elsebet Larsen har ydermere påtaget sig rollen som koferencier.
8. december kl. 19.30 2022🌲


Oxholm Kirke, Øland ved Brovst

Jens Chr. Wandt + venner

Entré: 205 kr. 


Operasangeren Jens Chr. Wandt vil ikke alene synge ved denne koncert, der finder sted i et af landets få private kirker. Han præsenterer også sangene og deler ud af sine tanker og indtryk fra dagene op til jul. Programmet indeholder de mest elskede salmer og sange til jul, og der bliver også fællessang. Jens Chr. Wandt får selskab af sopran Nickie Johansson, og Christian Vestergaard betjener orgel og klaver.

Oxholm Kirke udgør nordfløjen af Oxholm Gods, der tidligere var benediktinerkloster. Kirken er nu kun tilgængelig i begrænset omfang, og ved julekoncerten er kirkerummet fyldt med levende lys.
8. december kl. 19.00 2022 🌲


Helligåndskirken, København

Shchedryk Youth Choir, Ukraine

Entré: 125 kr.


Her er en fantastisk mulighed for at opleve ukrainsk julemusik fremført af det ukrainske ungdomskor

Shchedryk Youth Choir.

Koncerten er dedikeret til 100-års jubilæet for førsteopførelsen af "Carol of the bells" - "Shchedryk" på ukrainsk. Sangen er baseret på et værk af den ukrainske komponist Mykola Leontovych (1877-1921) og er blevet verdenskendt. 

Til koncerten kan man opleve både internationale juleklassikere, moderne værker og ukrainsk julemusik. Koret har forinden koncerten i København givet koncert i Carnegie Hall i New York, USA, den 4. december. Børnene er med andre ord klar til at berige det danske publikum med unik lyd.8. december kl. 19.30 2022 🌲


Houlkær Kirke, Viborg

Vocalia

Entré: 50 kr.


Kvindekoret Vocalia giver en adventskoncert, der i udstrakt grad vil handle om tiden op til jul. Det være sig forventningerne til julens komme, ligesom der også er julesalmer og carols. Et andet emne er lyset, der kommer til verden og skinner i mørket til alle tider.

Vocalia øver ugentligt i Houlkær Kirke, og Uffe Munkgaard står i spidsen.9. december kl. 15.00 2022🌲


Aarhus Domkirke

Det Jyske Musikkonservatorium

Entré: Gratis, men bestil billet


Sct. Clemens Kirke i Aarhus bliver fyldt med unge mennesker, når sangere og musikere fra Det Jyske Musikkonservatorium giver julekoncert en fredag eftermiddag. Der er tale om

en sammensætning af DJM's Kammerkor, DJM's Pigekor, DJM's Symfoniorkester og RAMA Brass, så der bliver masser af tæt vellyd.

Musikken er komponeret af hhv. J. S. Bach, Rutter, B. Britten og Irvine, og blandt dirigenterne kan man opleve Søren K. Hansen, Birgitte Næslund-Madsen og Mathias Skaarup Sørensen.
9. december kl. 18.00 2022 🌲


Ansgars Kirke, Odense

Den Fynske Opera

Entré: 220/120 kr.


Julen synges ind af stærke og fyldige stemmer, når Den Fynske Opera blænder op for denne koncert.

Ved koncerten kan man opleve sopran Ida Wahl og mezzosopran Emma Oemann, som bliver akkompagneret af pianist Britt Krogh Grønnebæk. Repertoiret dækker både julesalmer, christmas carols og sange af store komponister lige fra Andrew Lloyd Webber til Georg Friedrich Händel.
10. december kl. 16.00 2022 🌲


Ribe Domkirke, Ribe

Ribe Kammerkor

Entré: 50 kr.


Der er både traditionel julemusik og fællessang på dagsordenen, når Ribe Kammerkor stiller op i Ribe Domkirke. Koret der blev etableret i 1975 og som har tilknytning til Ribe Domkirke, har været under skiftende ledelse de senere år. Nu ledes koret af Jonas Hunt Nørgaard, der i august 2022 tiltrådte som domkantor i Ribe Domkirke. Han er tidligere organist i Islev Kirke i Rødovre, ligesom han i en årrække har været musikalsk leder af Opera på Valdemars Slot på Tåsinge. Ydermere er han en produktiv komponist.10. december kl. 16.00 2022🌲


Johannes Larsen Museet, Kerteminde

Blum og Haugaard band

Entré: 350 kr. 


Der er både lystige juleviser fra fordums dampende balsale og også plads til de stille sange, der lød rundt om arnen derhjemme.
Sangerinden Helene Blum og violinisten Harald Haugaard dyrker den nordisk historiske jul, der rækker langt tilbage, og det har de gjort siden 2005. I år har de inviteret Sidsel Lund og hendes trompet med. Hun debuterede fra Det Kgl. Danske Musikkonservatoriums solistklasse i 2021 og er solocornetist i Slesvigske Musikkorps og vil bidrage med sin evne til at spille med indlevelse og en tindrende klang.11. december kl. 16.00 2022 🌲


Johanneskirken, Randers

Vox Mariæ


Det aarhusianske kvindekor Vox Mariæ byder indenfor til en stemningsfyldt julekoncert med et bredt julerepertoire med både danske og internationale juleklassikere.

Vox Mariæ er et ambitiøst arbejdende klassisk kor for kvinder i alderen 20-35 år, og repertoiret spænder over en bred palet af a cappella-musik fra forskellige perioder, men med forkærlighed for den danske sangskat og nordiske værker fra det 20. og 21. århundrede.

I front står dirigent Severin Korsgaard, der også er sanger i Ensemble Orion.
11. december kl. 16.00 2022🌲


Sct. Klemens Kirke, Klemensker, Bornholm

Live Strings og Andrea Pellegrini

Entré: 205 kr.


Der venter en intens oplevelse, når operasanger Andrea Pellegrini sammen med de fire strygere i Live Strings vil formidle juleevangeliet med klassisk musik. Live Strings har i den grad udvidet rammen for, hvilken slags musik en strygekvartet kan spille. Nogle vil f. eks. huske gruppen for dens koncerter sammen med Bent Fabricius Bjerre, ligesom andre måske har oplevet den sammen med Birthe Kjær eller Magtens Korridorer.
De fem musikere i denne koncert turnerer i øvrigt rundt i landet med deres julekoncert, som derfor også kan opleves andre steder på andre tidspunkter.
11. december kl. 14.30, 16.00 og 17.30 2022🌲


Søholms Salon, Samsø

Søholm Opera


Denne event opføres tre gange, som det fremgår. Og alle tre gange er der både koncert og syng-med-funktion ved "A christmas carol café", som Søholm Opera gennemfører i Søholms Salon. Publikum får lov at synge med på de kendte julesange, og dertil kan man lytte til Opera Søholms flerstemmige fremførelser af carols og julehits.

Sangene vil blive sunget af bl. a. Søholm Young Artists, Jonathan Keiding, Barbro Citron og Gustav Johansson akkompagneret af Mette Juliane Christensen på salonens skønne flygel.

Der er samtidig mulighed for at købe julegodter i salonens café.
11. december kl. 15.00 2022 🌲


Skagen Kirke

Nordjyske Strygere under ledelse af organist Rikke Kursch

Entré: 100 kr. i dørenDer er god variation og samtidig kendte melodier i denne koncert i Skagen.

Men hvem er Nordjyske Strygere?

”Formålet med orkestret er at fremme interessen i vor region for at spille på et strygeinstrument ved at tilbyde dygtige og helst unge amatørmusikere at spille sammen med nogle af regionens dygtigste professionelle”, fortæller medstifteren Henrik Rosenberg, der også sidder i orkestrets bestyrelse.

I koncerten her medvirker trompetisten Henrik Lützen, som har sørget for arrangementer for strygeorkester og flygelhorn som supplement til eksisterende korudgaver af bl.a. Carl Nielsens ”Mit hjerte altid vanker” og Niels W. Gades ”Barn Jesus i en krybbe lå”.
Henrik Lützen er selv solist i sit eget arrangement af Ole Edvard Antonsens “Juleverset” og i Georg Philipp Telemanns "Trompetkoncert i D-dur". Heroverfor er den ukrainske violinist Olga Daniluk solist i Christian Sindings Adagio fra Suite opus 10.

Orkestret, der i øvrigt har professionelle musikere som gruppeleder på alle instrumentgrupper, får også sin solorolle, og det sker med 2. og 3. sats af Edvard Griegs ”Holbergsuite”. I øvrigt kan man også opleve orgeltoner fra Alexander Daniluk, som er orgelstuderende.
13. december kl. 19.30 2022 🌲


Budolfi Kirke, Aalborg

Klarup Pigekor

Luciakoncert


Der bliver sikkert god og intens stemning i det gamle kirkerum, når Klarup Pigekor lader stemmerne klinge og hylde den kristne helgen Santa Lucia. Den barske historie om den unge kvinde finder sted på Sicilien, hvor hun blev født i en velhavende familie. Hendes udsigter til et materielt godt liv var gode. Men da hun konverterede til kristendommen, tog hendes liv en drejning. Romerriget så ikke med milde øjne på de kristne, og Santa Lucia måtte give afkald på sit liv for sin tro, hvilket fandt sted den 13. december år 304. 

Denne gribende historie kan man have in mente, når man sætter sig på kirkebænken og lytter til Klarup Pigekor, som er Aalborg Kulturskoles elitekor og blandt Nordjyllands bedste kor.
14. december kl. 19.30 2022 🌲


Aalborg Domkirke

Ensemble 1585

Entré: Gratis


Her bliver der mulighed for at skrue tiden langt tilbage i den musikalske tidsmaskine, når Ensemble 1585 med denne koncert er med til at fejre genåbningen af Budolfi Kirke, der ånder lettet op efter et stort renoveringsarbejde.

Barokensemblet Ensemble 1585 er stiftet i 2018 og består af forskellige solister, der har specialiseret sig i barokkens musik. Ensemblet dyrker fyldighed i klangen, overdådig ornamentik og den uimodståelige rytmiske fremdrift, og man kan forvente en koncert på højt internationalt niveau. Blandt bandets medlemmer finder man bl.a. tenoren Markus Schäfer, der er professor ved Hannover Hochschule für Musik og Ulrik Spang-Hanssen, der udfolder sig som professor ved Det Jyske Musikkonservatorium.14. december kl. 19.30 2022 🌲


Herlufsholm Kirke, Næstved

Selandia Brass og Chorus Soranus

Entré: 75 kr. 


Stærke lokale kræfter er i sving, når brassbandet Selandia Brass fra Slagelse og Chorus Soranus fra Sorø slutter sig sammen om denne julekoncert, der er holdt i engelsk stil.

På repertoiret er der en perlerække af kendte danske julesange og salmer samt engelske christmas carols som kor og orkester vil opføre både a cappella og sammen.
Som fælles numre opføres bl.a. "Stjernen lyser over Betlehem" af Philip Faber, arrangeret af Jacob Vilhelm Larsen og "A Christmas Fantasy" af Gordon Langford. Publikum får ligeledes mulighed for, at synge med på de dejlige julesalmer "Dejlig er jorden" og "Det kimer nu til julefest", og det hele bliver bundet sammen af små historiefortællinger, som sognepræst Morten Brøgger vil stå for. 

14.-15. december kl. 19.30 2022🌲


Musikteatret Holstebro

Stig Rossen

Entré: 505 kr. 


Hvis man har hørt Stig Rossens album "Julelys" fra 1998, har man måske en idé om, hvordan det vil lyde i Holstebro i midten af december. Med sig på scenen i Holstebro har Stig Rossen et hold musikere, ligesom han har Andrea Lykke Oehlenschlæger ved sin side. Hun beskrives som en af Danmarks mest lovende, unge performere, og hun har bl.a. sunget med DR's Symfoniorkester, ligesom hun var hovedrolleindehaver i musicalen "The Bodyguard". Stig Rossen har 28 års erfaring med sine julekoncerter, og sammen vil den sangstærke duet sprede mørket. Og hvem ved - måske de vil synge "En stjerne skinner i nat". 
Stig Rossen turnerer landet rundt med denne koncert. 
15. december kl. 19.00 2022🌲


Gråsten Slotskirke

Slotskoret Gråsten, Klangensemblet Gråsten

Entré: Gratis


Kirken bliver fyldt af både danske og udenlandske julesange, når Slotskoret Gråsten deler ud af sin julelyd. En særlig oplevelse bliver det nok at lytte til en julesuite, der bliver spillet på klangstave af kortes herregruppe. Som akkompagnement kan man opleve Klangensemblet Gråsten, og opgaven som leder og pianist tager Rut E. Boyschau sig af. Hun er uddannet organist og cembalist i bl.a. Köln, og til daglig er hun organist og korleder ved Gråsten Slotskirke.
16. december kl. 20.00 2022 🌲


Trinitatis Kirke, København

Theatre of Voices

Entré: 150/75 kr.


Det dygtige vokalensemble Theatre of Voices indtager Trinitatis Kirke, og det sker med et udvalg af julemusik fra Buxtehude, Schütz og Charpentier samt christmas carols.
Paul Hillier er kunstnerisk leder.
16. december kl. 19.30 2022 🌲


Tobaksgaarden, Assens

Svøbsk, Lunau og Sund

Entré: 125 kr.


Er du klar til at lytte med, når vores elskede julesalmer flettes sammen i både nye og traditionelle udtryk? Så kan denne koncert med konstellationen Svøbsk, Lunau og Sund være en mulighed.

De fire musikere har en vidtfavnende ballast indenfor kirkemusik, folkemusik, kor og rock/pop. Sammen vil de levere en hjertevarm koncert, der får julestemningen til at brede sig.


En oversigt over gruppens musikere og instrumenter ser sådan ud:

Trine Lunau: Sang, kor, harmoika og klokkespil

Peter Sund: Guitar og kor

Maren Hallberg: Harmonika og kor

Jørgen Dickmeiss: Violin, kor, mandolin og bodhran17. december kl. 15.00 2022🌲


Messecenter Herning

Herning Kirkes Drengekor m.fl.

Entré: Fra 175 kr., børn fra 100 kr.


Der bliver masser af dejlig vellyd og smukke stemmer i denne koncert i Messecenter Herning. De dygtige sangere fra Herning Kirkes Drengekor går sammen med Midtvest Pigekor og Den Jyske Sangskole, og som gæstesolist kan man lægge øre til sangerinden Lisbeth Kjærulff. Som vært bliver det den erfarne Mathias Hammer.

Programmet vil spænde fra danske fællessange til Jingle Bells, fra Händel til Rutter og fra Nøddeknækkeren til Gaudate, og de to kor akkompagneres af organist Kristian Marius Andersen på flygel samt Ensemble MidtVest.18. december kl. 15.00 2022 🌲


Sct. Mikkels Kirke, Slagelse

Sjølund Kammerkor

Entré: Gratis


Sjølund kammerkor synger julekoncert med et repertoire, der spænder fra den tidlige musik og helt op til nutiden. Koret vil synge værker af Eccard, Prætorius og Vulpius over Bach, Mendelssohn og Bruch til Chilcot, Nielsen og Lauridsen, og som dirigent kan man se Martin Legène Jensen.
18. december kl. 15.00 2022 🌲


Vor Frue Kirke, Odense

Odense Barokfestival

Entré: 125/75 kr.


Her er en fantastisk mulighed for at høre et sjældent opført juleværk fra den tidlige barok.

Odense Barokfestival fortsætter Schütz-fejring i anledning af hans død for 350 år siden med opførelsen af "Julehistorien".

Værket blev formodentlig komponeret og opført i 1660 til julegudstjenesten i slotskapellet i Dresden. Evangelisten (tenoren) fortæller historien, og der optræder forskellige personer fra historien undervejs: englen (sopran), Herodes (bas), de himmelske hærskarer (kor), hyrderne (kor), de visemænd (kor), ypperstepræsterne og de skriftkloge (kor). Odense barokorkester spiller og består af barokstrygere, bassuner, blokfløjter og cembalo/orgel under ledelse af Babett Hartmann. Sangsolisterne er sopran Lise Bech Bendix, bas Rasmus Tofte-Hansen og tenor Gustav Wenzel Most. Odense Kammerkorsynger under ledelse af Uffe Most.19. december kl. 16.00 2022 🌲


Sankt Nicolai Kirke, Rønne

Kaj Erik Mortensen, trompet

Jørgen Messerschmidt, orgel og flygel

Entré: Gratis


Under overskriften "Julematiné" kan man lytte til Kaj Erik Mortensen på trompet og Jørgen Messerschmidt på orgel og flygel, når de sammen fremfører klassisk julemusik i egne og andres arrangementer. Kaj Erik Mortensen er en kendt lokal musiker, der bl.a. har bevæget sig ud i sommerlandet og leveret morgenfriske toner til gæster ved en kiosk i Allinge.
21. december kl. 19.30 2022 🌲


Højskolen Marielyst, Væggerløse

Vokalkvartetten FirPressen

Entré: 75 kr.


Siden begyndelsen af 1990'erne har vokalkvartetten Fir-Pressen boltret sig i forskellige genrer, men med rodfæste i det helt klassiske repertoire.

Det gælder de tidlige renæssance/barokkomponister Hans Leo Hassler og Heinrich Schütz, vokale transskriptioner af J.S. Bachs suiter og små korværker af Brahms, Liszt og Verdi. Men også numre af store komponister fra den danske sangbog til jazzballader og uimodståelige ørehængere fra poppens verden har de givet lyd.

Vokalkvartetten FirPressen består af sopran Elsebeth Banke, alt Anne Nielsen, tenor Frans Jacoby og bas Franz Hoyos.20.-21. december kl. 19.30 2022 🌲


Odense Koncerthus

Odense Symfoniorkester og Det Fynske Kammerkor

Entré: 310/260/220/150 kr.


Er der noget mere højtideligt, iørefaldende og stemningsløftende end de engelske christmas carols? Og hvad nu, hvis der oveni købet er fuldt symfoniorkester på? Der bliver helt sikkert masser af vellyd i denne koncert, der både byder på både engelske og amerikanske christmas carols. Som solist kan man opleve sopran Signe Asmussen.22. december kl. 19.30 2022 🌲


Thisted Kirke

Thisted Kirkes Drenge- og mandskor

Entré: 150 kr.


Aalborg Symfoniorkester er med i det store og lyse kirkerum, når Thisted Kirkes Drenge- og Mandskor giver plads til engelsk julemusik.
Koncerten indeholder de kendte christmas carols, men traditionen tro vil der også være nye arrangementer iblandt. Julekoncerten er en helt særlig anledning til at opleve koret i dets særlige musikalske felt, som er direkte inspireret af den angelsaksiske kirkemusiktradition. Det engelske klangideal er en primær rettesnor, og koret er opbygget efter det engelske katedralkormønster. Enjoy!


 

 

24. december kl. 14.30 2022 🌲


Vor Frue Kirke, København

Københavns Drengekor

Julevesper


Gå i kirke selve juleaften og oplev Københavns Drengekor, når det under ledelse af Carsten Seyer-Hansen sørger for en stemningsfuld julevesper. Hanne Kuhlmann sidder ved orglet, og Steffen Ringgaard Andresen er liturg.Rachel Einarsson

Udgivet 2. december 2022