H. C. Andersens eventyr indtager Aarhus Domkirke

Koncert den 11. november i Aarhus

”Jeg syntes bare, det kunne være spændende at se, hvad der kunne komme ud af en helt anden ramme end gudstjenestens”, fortæller Anne Agerskov, organist i Aarhus Domkirke.


Derfor kontaktede hun fem danske og ret forskellige komponister, der nu har bidraget til en anderledes orgelkoncert. Anne Agerskov indtager selv orgelbænken i Aarhus Domkirke den 11. november.



 

Nye klangveje for det klassiske kirkeorgel er ikke en skræmmende tanke for Anne Agerskov. Faktisk mener hun, at det er nødvendigt at udvide orglets repertoire. 

Foto: PR

Da skorstensfejeren banker på Anne Agerskovs dør, mens vi er i gang med interviewet til denne artikel, er det næsten umuligt ikke at slippe en lille latter. Netop som vi taler om H. C. Andersens eventyr, kommer selveste skorstensfejeren dumpende. Og det var i øvrigt en stor kompliment til skorstensfejerfaget: At det har noget eventyrligt og næsten nationalromantisk over sig efter at være blevet smukt profileret i H. C. Andersens ikoniske univers.


Eventyrets elementer dumper også ned i virkeligheden, når Anne Agerskov fredag den 11. november sætter sig ved orglet i Aarhus Domkirke. Det sker som en del af Aarhus Symfoniske Orgelfestival, der kommer til ørenlyd den 9.-13. november. Og her får Anne Agerskov plads til en koncert dedikeret til H. C. Andersens eventyr. Hun har til projektet kontaktet fem danske komponister og bedt dem om at skrive et orgelværk, som har et af H. C. Andersens eventyr som tema. Det er lykkedes, og Anne Agerskov kan derfor præsentere fem nye orgelværker, der ikke som sådan har med den kirkelige liturgi at gøre.


”Jeg syntes bare, det kunne være spændende at se, hvad der kunne komme ud af en helt anden ramme end gudstjenestens”, fortæller Anne Agerskov, der mener, at det er vigtigt at få udvidet orgelrepertoiret.

”De har fået til opgave at skrive en sats på 5-10 minutter, og de har frit kunnet vælge programmusik eller at være mere stemningsorienteret. Resultatet er, at to har valgt det program-agtige, mens de tre andre i højere grad har bevæget sig i tilstande”, konstaterer Anne Agerskov, der nyder den forskellighed, værkerne byder ind med.

De fem komponister er Wayne Siegel, Willy Stolarczyk, Line Tjørnhøj, Morten Ladehoff og Signe Lykke. Og det er et temmelig forskelligartet udsnit af komponister, vurderer Anne Agerskov med et smil i stemmen. Dels er de født i forskellige generationer og har derfor forskellige traditioner, og dertil kommer, at tre af komponisterne har debut som orgelkomponist. Det har givet en del samtaler med Anne Agerskov.


Kirkeorglet i Aarhus Domkirke har indenfor de seneste år gennemgået en gennemgribende renovering i millionklassen.

Foto: Aarhus Domkirke

”Nogle gange møder man noget, der er fysisk umuligt at spille og som må laves om. Der er forskellige overvejelser om, hvordan musikken så kan gennemføres, og man kommer helt ud i hjørnerne af, hvad der kan lade sig gøre på et orgel”, siger hun.

Det er første gang, Anne Agerskov har sat sådan et projekt i gang, og det har vist sig at være en større opgave end ventet. ”Dels pga. den nødvendige dialog, der har været mellem komponisterne og mig. Og det, at der ikke er nogen, der har kørt vejen før og ikke har spillet de her stykker før – det har gjort, at der er mange beslutninger, man selv skal træffe. Jeg plejer at begynde med at spille ny musik igennem for at danne et overblik først. Men det har været svært her. Og det er kommet lidt bag på mig”, fortæller Anne Agerskov.


Måske værket af den 77-årige Willy Stolarczyk har været lidt anderledes, hvad det angår. ”Willy Stolarczyk er uddannet pianist, og man kan høre, at han er rundet af en anden tid end de yngre i dette projekt”, fortæller Anne Agerskov. ”Han bruger ironi og humor, og man er aldrig langt væk fra Mozarts sonater. Willy Stolarczyk står for mere klassisk kompositionsmusik tilsat hans eget tonesprog”, lyder vurderingen af Willy Stolarczyk, der har valgt at skrive om ”Nattergalen”.

Wayne Siegel, født i 1953, er fhv. professor i elektronisk musik ved Det Jyske Musikkonservatorium. Det er første gang, han komponerer for soloorgel, og han var den første, der leverede sit værk. ”Han fandt hurtigt frem til H. C. Andersens eventyr ”Metalsvinet”, fortæller Anne Agerskov og virker glad og overrasket over at få et mindre kendt eventyr med i koncerten. ”Wayne Siegel var ret begejstret, da han først kom i gang med at skrive stykket. Han kørte selv hele vejen uden dialog med mig, og han var færdig et halvt år før de andre”, lyder en del af historien fra Anne Agerskov.


Aarhus Domkirke indtager førerpositinen blandt domkirker hvad angår arealet af kalkmalerier. Langt størstedelen af dem er blevet til i tiden 1470-1530. 

Foto: Aarhus Domkirke

Morten Ladehoff, domorganist i Viborg og født i 1978, er den eneste af de fem komponister, der selv er organist.

”Han er en af de tunge drenge, og derfor har jeg inviteret ham”, fortæller Anne Agerskov. ”Han har ord for, at det er psykopat-vanskeligt, hvad han skriver. Havde jeg ikke inviteret ham, havde det hele været meget lettere! Morten Ladehoff står fast på sine idéer”, fortæller hun om samarbejdet med kollegaen fra Viborg, der har valgt ”Snedronningen”.

”Spejlet går i stykker, og man kan høre, at noget drejer rundt. Det larmer helt vildt i starten. Senere kan man høre spejlglassene, der blander sig med sneen”, siger Anne Agerskov.


Da Line Tjørnhøj (født 1960) blev inviteret til at deltage, blev det et helt nyt kapitel i hendes historie. ”Hun har slet ikke skrevet for orgel før, og hun skulle inspireres og finde ud af, hvad orglet kan”, husker Anne Agerskov, der har haft møder med Line Tjørnhøj undervejs.


Line Tjørnhøj har valgt H. C. Andersens ”Tællelyset”. ”Et billede på, hvordan verden er svigagtig og nogle gange ond. Tællelysene bliver mere og mere tilsværtede. Line har på en meget fin måde beskrevet det lille flakkende lys og også fået mørket med”, oplever Anne Agerskov.

Signe Lykke, der er født i 1984, debuterer også som orgelkomponist. ”Vi har også haft møder for at få hende godt i gang. Hun har været særlig optaget af det klanglige, og hun er fascineret af ekstremerne, det dybe og diskanten. Her kan orglet noget helt særligt sammenlignet med andre instrumenter”, siger Anne Agerskov. I Signe Lykkes værk møder man ”Pigen med svovlstikkerne”, og det handler om de voksnes fravær. ”Signe Lykke har kigget på det gigantiske svigt: Hvor er de voksne? Det er super uhyggeligt, men meget smukt”, fortæller Anne Agerskov.

 

Til opførelsen af hvert stykke og hvert eventyr er der i øvrigt oplæsning af Lykke Appelon, der er sopran og i øjeblikket studerer i solistklassen ved Det Jyske Musikkonservatorium. Desuden vil Simon Gorm Eskildsen, der er pianist, illustrator og animator, sørge for digitale billeder, der flyder på en storskærm med musikken som ledsager. Alt i alt en aften, hvor eventyret banker på og bryder ind.

 

 

Koncertinformation


Tid og sted
Fredag 11. november kl. 21.30
Aarhus Domkirke
Store Torv
8000 Aarhus


Program
WillyStolarczyk: Nattergalen
Signe Lykke: Svovl
Line Tjørnhøj: Candle
Morten Ladehoff: Speilgran
Wayne Siegel: Metalsvinet


Medvirkende
AnneAgerskov, organist
Simon Gorm Eskildsen, pianist, illustrator og animator
Lykke Appelon, fortæller


Gratis adgang


Publiceret 9. november 2022

Rachel Einarsson