14.12 2024

Han hælder klassisk content på TikTok

Interview

Klassisk bureau har mødt TikTok-pianisten Emil Bjørn, der opererer i profilen Bjorn.Piano. Mødet blev til en snak om, at eksponeringen af klassisk musik til et uvant publikum ligger ham særligt på sinde og at han sætter pris på især det 20. århundredes musik for klaver. Og så vil han helst ikke spille noget, der er helt nederen.

Emil Bjørn har fået succes med at nå unge mennesker fra flere lande via TikTok. Og det er noget, han vil arbejde videre på i fremtiden. PR-foto

Emil Bjørn er mere end blot en klassisk pianiststuderende. Formidlingen og arbejdet med at finde nye koncertformer for klassisk musik er næsten blevet til et studium i sig selv for ham. Og så har han øje for det mere oversete repertoire for klaver. For han vil nødig, at musikken går tabt i den unge generation. 

Man mærker hurtigt, at han kan sproget. Et dansk ganske vist, men med en del anglicismer. Små engelske ord, der somme tider erstatter længere forklaringer. På en måde føles det somme tider som om, man taler med en afslappet rockmusiker, når man samtaler med Emil Bjørn. Men i det ungdommelige sprog er der samtidig mange afsløringer af, at Emil Bjørn er en reflekterende og bevidst musiker; at han ikke ”blot” er konservatoriestuderende, men at han er ved at skabe sin egen form som musiker og ikke mindst formidler af klassisk musik.

Vi mødes i klaverforretningen Juhl-Sørensen i Brabrand, for her arbejder Emil Bjørn sideløbende med studiet. Her har han sammen med en kollega ansvar for at producere videomateriale for den familieejede virksomheds TikTok-konto. Et temmelig godt job-match, skulle man mene.


For Emil Bjørn er 22 år. Og han kan sin generations sprog. Men det står på en måde i kontrast til hans verden som klassisk pianist – at han både kan tale en slags Youtube’sk, men samtidig et formfuldendt og reflekteret dansk. Som balancerer han i begge sfærer – et gennemkomponeret kosmos og en nærmest tumultarisk ungdomsvirkelighed – og søger at få den ene verden til at fusionere ind i den anden, så hans mission kan lykkes: At nå unge mennesker med klassisk musik.


Det står klart, at det for Emil Bjørn ikke alene drejer sig om at dygtiggøre sig som klassisk musiker, men også om at nå bredere ud med klassisk musik. Det søger han at gøre i en mere alternativ og progressiv formidling uden at give køb på den klassiske musiks væsen. Nok i virkeligheden en vinkel, mange musikere og orkestre arbejder rigtig meget med.
For Emil Bjørn er TikTok og Instagram blevet platforme, hvor han kan nå mennesker over hele verden. Og det gør han med korte, kreative videoer via sin profil Bjorn.Piano, hvor han selv spiller små stykker klassisk, som han præsenterer i indbydende bidder og vinkler. Resultaterne af hans fremgangsmåde er ret synlige i kontante tal.


”Jeg har nu 20.000 følgere på tværs af TikTok og Instagram”, fortæller han. Det afskrækker ham ikke direkte, at TikTok har fået ekstra negativ bevågenhed på det seneste, bl.a. pga. en del indhold, der er skadeligt for unge mennesker. Han er ikke fortaler for TikTok som sådan. Faktisk er hans ønske at udkonkurrere TikTok – via TikTok, på en måde.
”TikTok kan være meget problematisk. Men jeg håber, at folk kan få inspiration til at forlade telefonen. Jeg håber, at jeg kan få folk til at smide telefonen og give sig til at spille klaver”, gentager han i et sikkert toneleje. ”På det seneste har jeg nok været lidt mere på Instagram. Men det handler om at udnytte TikTok, når folk nu alligevel er der”, argumenterer han. For det er ikke alle, der er opvokset med klassisk musik.


Selv er Emil Bjørn født i Odense, men opvokset på Helnæs ved Assens. ”Fra en tidlig alder har jeg fået inspiration til musikken hjemmefra, hvor vi hørte både jazz og Bernstein”, fortæller han. Som helt ung var han medlem af Syngedrengene i Vor Frue Kirke i Assens. Nu er han bachelorstuderende i klassisk klaver hos Christina Bjørkøe; en situation han er godt tilfreds med. For han værdsætter en vis kunstnerisk frihed som musiker, og en sådan højde til loftet oplever han hos Bjørkøe. En frihed til også at fortolke værker på sin egen måde og ikke nødvendigvis alene på en traditionsleveret måde.


Dertil er Emil Bjørn inspireret af den britiske pianist Joanna Clare MacGregor. ”Hun spiller både helt ny musik og renæssancemusik i samme koncert – og også jazzmusik. Hun bryder grænserne for, hvordan en klassisk pianist skal være”, forklarer han. Hendes koncerter giver ham idéer til, hvordan han selv gerne vil være som pianist. ”Længe har jeg haft en ide om at ville være en lidt anderledes pianist, men stadig spille det gode klassiske repertoire”, forklarer han. ”Det handler om at finde en balance mellem, hvad den klassiske musik egentlig er og hvad, den kan. Koncertformen skal passe til de kvaliteter, musikken har. Men vi skal stadig søge nye måder at formidle på”, funderer han. ”Jeg vil gerne både lave koncerter og også gøre lidt i undervisning. Jeg vil gerne prøve at skabe anderledes koncertoplevelser – fange folk, der ikke er så vant til at høre klassisk musik. Det bliver let en indspist gruppe, der hører klassisk, og det kan virke ekskluderende for andre”, siger han ærligt.

PR-foto

Noget tyder på, at han har prikket hul i den lydisolerende mur.

Tanken om at lave korte videoer med klassisk musik på TikTok kom spontant til Emil Bjørn for ca. et år siden, og bl.a. har han lavet en video om ”Happy Birthday in the style of” – en video, hvor den kendte fødselsdagssang spilles i forskellige komponisters stil.
Og det har givet reaktioner.  


”Sociale medier er et godt sted at starte”, siger han om sin kommunikationsstrategi. 


”Det er ikke nødvendigvis dårligt, at det er anderledes at være til en klassisk koncert end at gå til Grøn Koncert”

Emil Bjørn, TikTok-pianist og studerende


”Der er en del indholdsløst stof på de her medier i hurtig, kort form, men det handler om at finde de kvaliteter, der er i den formidlingsform. At man får formidlet viden i den korte form”, siger han om udfordringen i formatet.

På en måde er han selv en del af sit eget kundesegment; i hvert fald har han alderen, ligesom han også kender til at sidde og falde hen i nærmest bevidstløst scrollen i alverdens reels på telefonen. Der er dog også kvalitet indimellem, og han er ikke karrig med at give ære til de online-kunstnere, der har inspireret ham.


”Jeg har set en del Youtube-videoer af f.eks. Paul Barton, hvor han forklarer om spilleteknik. Det er jo meget informativt, ligesom man jo også kan se Romerriget forklaret på 30 sek. Eller noget om science. Der er også videoer med godt indhold”, konkluderer Emil Bjørn. Han nævner også Nahre Sol som en inspirationskilde. Komponisten og pianisten, der også laver små videoer om klaverteknik og komposition på Youtube og Instagram og nu er blevet artist in residence ved Elbphilharmonie netop som et resultat af sin store online indflydelse, fortæller Emil Bjørn. ”Det at sidde og kigge i sin telefon er jo en indgroet del af at være ung. I stedet for at bekæmpe det, kan vi bruge det til noget informativt”, lyder hans forslag.


Den brede opmærksomhed tager Emil Bjørn med ro, og han stresser ikke med at få lagt nye videoer på sin profil i en lind strøm. ”Det er meget forskelligt, hvor tit jeg lægger noget op. Det er ikke en organiseret business, det er en hobby”. Da han bliver spurgt om, hvorvidt han tager hensyn til, hvad seerne gerne vil have, eller om han benhårdt spiller det musik, han selv kan lide, lyder det diplomatisk: ”Det er lidt en blanding. Man tager lidt hensyn til sit publikum – Rachmaninow spillede også noget, som han i virkeligheden ikke selv gad, men kun gjorde for at please sit publikum. Det er en kendt sag, at han til sidst var ret træt af at spille sine crowdpleasers”, fortæller Emil Bjørn.

Den slags vil han helst selv undgå. ”Det skal ikke være noget, som er helt nederen for mig. Min egen stil er mest klassisk. Det skal være noget, jeg selv synes, er fedt”, kommer han frem til.


Blandt reaktionerne på hans videoer finder man folk, der gerne selv vil spille.
”Jeg hører fra folk, der gerne vil have noderne til det, jeg har spillet i videoen. Folk fortæller, at de er blevet inspireret til at begynde at spille. Og jeg får mange henvendelser fra f.eks. Tyskland, Italien, Tyrkiet”, eksemplificerer Emil Bjørn uden at lyde fremstormende. I det hele taget.    


Så vidt med den digitale verden. Men den helt nærværende, fysiske verden er også stadig interessant for Emil Bjørn. Også her må der gerne ske noget nyt, lader han os forstå. Men ikke ved at pille ved den klassiske musiks væsen. ”Det er ikke nødvendigvis dårligt, at det er anderledes at være til en klassisk koncert end at gå til Grøn Koncert. Men ved de koncerter jeg spiller, sidder folk tit på hårde kirkebænke. Måske skulle man skabe et miljø, hvor folk kan sidde godt, slappe af og lytte. Og at man hviler i de kvaliteter, der er til stede”, siger han.



Vi har været lidt inde på det tidligere. Men jeg går alligevel direkte til stålet ved vores andet møde over telefonen og spørger ham, hvilken slags pianist han gerne vil være.

Næsten lidt for stort spørgsmål. Men Emil Bjørn er ikke bange for mega-spørgsmål, der måske kan bringe én på dybt vand.

”Min drøm er at skubbe nogle rammer for, hvad en klassisk koncert skal være. Ikke at lave noget, der ikke er i overensstemmelse med det, der er klassisk musik”, lægger han ud. ”At henvende mig til det yngre publikum. Hvordan kan vi stadig formidle denne musik, så det ikke er i et elitært hjørne?”, spørger han retorisk og nævner, at han stadig vil lave solokoncerter, koncerter med orkester, men også samarbejde med andre kunstnere. ”Lige nu laver jeg noget på Domen i Aarhus, hvor jeg arbejder med en kunstner, der laver performance art, mens jeg spiller. Så længe det er noget, jeg selv synes er fedt”, siger han med sin sædvanlige ro.


Emil Bjørn sætter den klassiske musik på scenen i et nyt lys. Det skal ske uden at gå imod musikkens kvaliteter og væsen. 

PR-foto


Vi taler lidt om den generelle bekymring for, at klassisk musik mest tiltaler den lidt ældre generation og at det er lidt af en opgave at få de unge med på idéen. ”100 år tilbage var det også en bekymring. Måske skal man modnes lidt til at høre klassisk”, funderer han. ”Når man bliver lidt ældre, bliver man mere en livsnyder, der vil have kvalitetsmusik. Man er mere opmærksom på, hvordan man bruger sin fritid, man nyder mere”, filosoferer han. ”Men det kunne jo være fedt at få flere unge ind. Vi skal jo helst holde den klassiske musik kørende, der skal noget nyt ind i maskinen”, siger han i et roligt toneleje, men stadig med vægt bag. ”Vi må fange de unge der, hvor de er”.

Og det vil han rent indholdsmæssigt gøre med et alsidigt udvalg i den klassiske musik for klaver.


”Jeg kan lide et bredt repertoire – fra barok til samtidsmusik. Fransk musik fra det 20. århundrede har fanget mig på det seneste. Jeg favner ret bredt, men spiller nok ikke så meget det romantiske, f.eks. Chopin og Liszt. Jeg ved ikke hvorfor. Men der er også så meget andet, der måske bliver overset”, siger han, så man igen mærker hans søgen i nye retninger. ”Meget udenfor romantikken, f.eks. fra det 20. århundrede, bliver tit fejet væk. Og egentlig også J. S. Bach. Barokken fylder heller ikke supermeget for pianister i dag, selvom den periode stadig har meget at byde på for klaver”, siger han. ”Bach er muligvis den bedste komponist nogensinde, men det er ikke altid det sjoveste at spille pga. de komplekse fugaer”, lyder det ærligt.


Noget andet er, hvad vi får med i musikken udover det rent musikalske.

”Det 20. århundrede er spændende, for her er der koblinger til endnu flere forskellige verdenssyn inden for kort tid. Musikken efter Første Verdenskrig er anderledes end den før”, oplever han. ”Nu skal det ikke være smukt, for vi lever ikke i en smuk verden længere. Opbruddet er spændende. Hvad skal musik kunne nu?”, siger han. Historikken i den klassiske musik er derfor også en dimension, han værdsætter. ”Historien bag musikken i tidens løb, det er spændende. Vi får indblik i folks verdenssyn og får lov at se verden gennem komponistens øjne. Det kunne man også lægge vægt på i en koncert”, kommer han i tanke om, inden han fortsætter: ”Og det er en styrke ved klassisk musik – det historiske perspektiv. Men det skal lige ud over den lille gruppe, der plejer at lytte”, siger han og holder igen fast i den rettesnor, der løber gennem hans tilgang til musikken.

Og Apropos jul, så er der hos Emil Bjørn ingen tvivl om, hvilken julemusik der er hans favorit. ”Händels ”Messias” er svær at slå – det er jo hit på hit på hit”, siger han.


TikTok-pianisten har i øvrigt planer om at få sin egen hjemmeside, så han kan henvise sine mange seere og lyttere til en base. ”Det er for at få et sted, hvor jeg kan udgive noder og have en kalender. Et sted jeg kan henvise til og hvor, jeg kan skabe mere content også real world content”, lyder det på en slags dansk. Siden er undervejs og hedder Emilbjorn.com, og man mærker, at Emil Bjørn glæder sig til at få et digitalt ”hjem” for den musik, ”som har givet mig rigtig meget glæde og mening i tilværelsen. En mission jeg er meget passioneret i”, siger han. Og som dette interview gerne skulle give indtryk af.

 


Rachel Einarsson