Ensemble Midtvest er klar til Nørre Vosborg Kammermusikfestival

Hvordan skaber man et nyt stykke musik sammen og direkte på scenen?

Klassisk bureau har talt med fløjtenisten Charlotte Norholt om disciplinen improvisation. Sammen med sine kolleger i Ensemble Midtvest skal hun bl.a. kaste sig ud i en uforudsigelig og nodefri koncert, når Nørre Vosborg Kammermusikfestival gennemføres 30. juni til 3. juli.

Festivalen byder desuden på familiekoncert og besøg af den italienske pianist Giuliano Mazzoccante. 


 

Der bliver tid til fritænkning i musikkens uendelige rum. Der er besøg fra Italien, og der er fortællinger i naturen med musikken som lydkilde.


For 19. år i træk inviterer Ensemble Midtvest fra Herning til kammermusikfestival på Nørre Vosborg i Vemb. Der er selvsagt mange erfaringer at trække på med sådan en historik. Men ensemblet har samtidig plads til en ny disciplin, som i virkeligheden er ganske gammel i klassisk musik, men som har haft trange kår de seneste mange år. Ensemble Midtvest har imidlertid dyrket sagen i mange år, nemlig improvisation. Det kan man opleve på festivalen, når der skabes helt ny lyd i riddersalen.


”Vi har dyrket improvisation i ca. 15 år. Det begyndte med små forsigtige skridt, men indenfor de seneste syv år er det blevet til et fælles sprog”, fortæller Charlotte Norholt, der er ensemblets fløjtenist. Det er fredag aften den 1. juli, man kan opleve de frie toners leg i herregårdens riddersal. Men hvordan improviserer man et helt nyt stykke musik – og det i samlet flok?

 

Ensemble Midtvest har flere års erfaring i improvisation. Denne del kan publikum opleve, når ensemblet sammen skaber et uforudsigeligt værk på Nørre Vosborg Kammermusikfestival, der spiller 30. juni til 3. juli.

Foto: Caroline Bittencourt

”Udgangspunktet er aldrig en melodi”, forklarer Charlotte Norholt. ”Faktisk er det helt abstrakt. Høj energi og et stærkt udtryk kan f.eks. være et fælles punkt, og derfra finder vi ind i noget sammen. Vi har en ekstremt stor tillid til hinanden, og det hænger sammen med det fælles musikalske sprog, vi har udviklet. Det er øjeblikket, der inspirerer, og vi mærker et stærkt nærvær, når vi improviserer”, fortæller hun.


Charlotte Norholt bemærker desuden, at improvisation på mange måder er det modsatte af den læring, klassiske musikere får i deres uddannelse ved konservatoriet. Til trods for det hænger den nodebundne og den uforudsigelige musik alligevel sammen. ”Det at vi dyrker improvisation, smitter af på alt det andet, vi spiller”, forklarer hun om sidegevinsten ved den frie kunst. Ved koncerten lørdag aften vil alle musikere medvirke på skift, og man kan forvente en mere uhøjtidelig stemning, lover Charlotte Norholt.


Børn er også tænkt ind i repertoiret på Nørre Vosborg Kammermusikfestival i år. Derfor er der om lørdagen mulighed for at opleve en familiekoncert med naturen som omdrejningspunkt. Koncerten bliver en vandring mellem fire stationer på herregårdens område, og det er ensemblets blæserkvintet, der leverer musikken. Med på turen går storyteller Georgiana Keable, der fortæller fiktive historier, som spiller sammen med musikken. ”Vi har fundet musik, der passer til historien”, fortæller Charlotte Norholt og afslører, at der bl.a. er musik fra "Peer Gynt" og Luciano Berios ”Opus Number Zoo”.


Som gæstesolist vil den italienske pianist Giuliano Mazzoccante i øvrigt være at finde på festivalen. Han er uddannet i sit hjemland og har bred international koncerterfaring både som solist og kammermusiker. Han er ofte medlem af juryen ved internationale klaverkonkurrencer, og han har flere udgivelser bag sig. På Nørre Vosborg Kammermusikfestival kan man bl.a. høre og se Giuliano Mazzoccante kaste sig over musik af Beethoven.

Den italienske pianist Giuliano Mazzoccante er ofte medlem af juryen ved internationale klaverkonkurrencer. Nu kan man høre ham spille sammen med Ensemble Midtvest i musik af bl.a. Beethoven.

Foto: Andrej GilcLæs mere om festivalen her: https://emv.dk/event/partourbillet/. 


Udgivet 27. juni 2022

Rachel Einarsson

Copyright © Alle rettigheder forbeholdes