01.10 2024

De trives med et skeptisk publikum

Nyt album


Dybfølt

(Kirstine Elise Pedersen, cello, Mathæus Bech, kontrabas, Kira Martini, sang)


”Så Stort, Så Småt”
Udgives den 3. oktober 2024
Dyb Lyd Records


Releasekoncert den 3. oktober kl. 17.30
Sdr. Boulevard 76,
1720 Kbh, Vesterbro

De kan lide at sætte kammermusikken lidt på spidsen. Her spiller Dybfølt i Skagen: Mathæus Bech, Kira Martini og Kirstine Elise Pedersen. 
Foto: Dybfølt

Kan man virkelig klare sig med en cello og en kontrabas til en koncert?
Duoen Dybfølt kan. Mildest talt. Nu udgiver det lille kammerensemble den 3. oktober et album med egne sange på dansk. Med sig har de sangerinden Kira Martini, som kaster afslappet jazz-magi ud over strengene.

”Vi møder somme tider skepsis fra de mere veletablerede musikforeninger. Men de koncerter er somme tider de sjoveste – når publikum er lidt skeptisk på forhånd”.

Klassisk bureau har fået lejlighed til at tale med kontrabasist Mathæus Bech om hvad Dybfølts nye album går ud på. Vi kommer også ind på tendensen New Acoustic og det at være et anderledes kammerensemble.


Mathæus Bech lyder ikke som én, der mister modet. Tværtimod er lidt modgang og misforståelser nærmest en drivkraft; en måde at indtage nyt land på med sit instrument. En spændende opgave at skulle løse. Fordi han og ensemblet er overbevist om det, de gør. 

Mathæus Bech og cellisten Kirstine Elise Pedersen er begge uddannede klassiske musikere. De mødtes på Rued Langgaard Festivalen i Ribe, hvor de fandt ud af, hvad de og deres instrumenter kan sammen. Derfor dannede de samarbejdet og duoen Dybfølt, som nu har eksisteret i snart fem år. Dybfølt optræder af og til med andre musikere, og her er Kira Martini blevet en nær ven, som de tit samarbejder med. Også aktuelt på ”Så Stort, Så Småt”, hvor hun lægger stemme til 12 sange.


Måske har Dybfølt fået spørgsmålet mange gange før. Alligevel kunne jeg ikke dy mig for at spørge Mathæus Bech, hvorfor Dybfølt spiller i sådan et minimalistisk format.


”Vi synes, de to instrumenter klinger godt sammen, og det er sjovt at dykke ned i klangen”, fortæller han beredvilligt. ”De kan lyde ret forskelligt og kan fungere i mange forskellige genrer. De kan også smelte sammen, så man ikke kan høre, hvad, der er hvad”, fortæller han videre.

Man mærker, at Dybfølt trives rigtig godt med at være en atypisk kammermusikgruppe. ”Der findes mange kvartetter inden for klassisk musik. Men denne sammensætning er mere anderledes, og mange publikummer er overraskede over, at man kan spille en hel koncert kun med den besætning”, fortæller Mathæus Bech med glæde og lader os forstå, at det som regel lykkes Dybfølt at overbevise de stærke skeptikere.

Det at eksperimentere og bringe sin klassiske baggrund i spil på en ny måde er endvidere et tydeligt karakteristika ved Dybfølt. ”Er det egentlig klassisk musik, I spiller?”, spørger jeg ligeud.
”Det er et stort spørgsmål”, svarer Mathæus Bech.
”Vi arbejder ikke på dén måde. Det handler mere om måden, man vil musicere på og hvordan, man vil møde sit publikum”, forklarer han. ”Vi elsker ikke alt for store rum ved koncerter, og det er ikke alt, der skrives sirligt ned i noder ligesom i typisk klassisk musik”, fortæller han om den særlige måde, Dybfølt arbejder på. Som har de en form for indre synkronisering, der ikke kan skrives ud i et nodesystem på et stykke papir.

Sætliste for ”Så Stort, Så Småt”

Bølgekys
Så stort
Æggeblommer
Nordwestern
Udgangspunktet
Prelude
Lille fiskerpige
Schauservælte
Du er god nok
Åben ild
Så småt
Vær der hvor du er
Oppp
Lad det bære eller briste

Ikke alt er sort/hvidt i Dybfølts univers. Men baggrunden i den klassiske musik er basis for den genre og konstellation, de bevæger sig i. 

Foto: PR

Mathæus Bech henviser også til en ny tendens indenfor klassisk musik, der kaldes New Acoustic. En tendens der er tydelig i USA i øjeblikket og som betyder, at klassisk uddannede musikere bevæger sig i nye musikalske retninger med deres instrumenter, men at de benytter de teknikker og kunstneriske udtryk, de har lært på den klassiske uddannelse. En tendens som Dybfølt ikke føler sig fremmed overfor, kan man forstå. 


Nu foreligger udgivelsen ”Så Stort, Så Småt”, der rummer 14 numre. Heraf medvirker Kira Martini som nævnt på 12 numre med sang. De to instrumentalnumre er i øvrigt hhv. et stykke musik for den 3.000 år gamle bronzelur og et 300 år gammelt barokstykke for gambe. To ældre stykker musik, som Dybfølt har omskrevet, så de passer til den lille kammermusikgruppe. Teksterne som Kira Martini synger, er alle skrevet af gruppen selv. Et indhold, der forekommer enkelt og poetisk med et lettere filosofisk tilsnit.


Hvad vil Dybfølt nu med ”Så Stort, Så Småt”, spurgte jeg.

”Det kom ud af, at vi havde lyst til at lave musik sammen. Det var den første vilje”, lægger Mathæus Bech ud. ”Vi vil åbne lidt op, gøre kammermusikken lidt større. Og vi vil vise, at kammermusik ikke altid behøver at være en strygekvartet i et lidt stift format, som det somme tider er. Man kan også tage mange andre inspirationer med sig. Ånden er, at det er godt akustisk”, forklarer han. 

Der er releasekoncert i København den 3. oktober. Her kan man lure af, hvordan det atypiske kammerensemble fungerer.   


”Det er et forsøg på at lave en ny form for akustisk musik, som folk ikke har hørt før. Noget, vi havde liggende og som vi gerne vil ud med.”
Således lyder det fra Mathæus Bech om den lille buket poetiske sange, der klinger melodiøst og let med Kira Martinis' lidt tørre, jazzede stemme ind over den minimalistiske konstellation.


Rachel Einarsson