”Man skal omfavne sine fejl, og derved kan man komme fint afsted på sin egen måde”
Ny opera for børn
Landets yngste borgere får i år en tur rundt i operaens univers, når syng-sammen-projektet ”Syng Højt!” i år har danmarkspremiere på operaen ”Troldeprinsessen”.
Danmarks Underholdningsorkester lægger musik til, og budskabet er, at man ikke skal være bange for at fejle og fjumre og at det er ok også for børn at vise stærke følelser. Ganske som i opera.
Børn skal ikke være bange for at ramme en forkert tone eller glemme teksten. Her ivrige deltagere fra en tidligere "Syng Højt!".
Foto: Ulrik Hasemann
”Jeg vågnede i nat og tænkte på noget lavpraktisk – noget med en luftballon på scenen, noget der skal illudere en luftballon. Jeg har sat mig selv i nogle halvumulige situationer. Det er det, der er det sjove”.
Noget tyder på, at Peter Rønn, kunstnerisk og pædagogisk leder af ”Syng Højt!” anno 2023, netop har taget budskabet i ”Troldeprinsessen” til sig. Han virker som om, at en vis grad af nervøsitet og usikre elementer er en slags drivkraft fremfor en hæmsko for ham, da vi taler om dette års udgave af ”Syng Højt!”. Under denne titel har børn de senere år haft mulighed for at opleve fællessangen på forskellige måder i forskellige musikgenrer, og Peter Rønn er begivenhedens idémand.
Via projektets hjemmeside kan landets institutioner melde børnene til årets koncert, som børnene selv skal medvirke i, og pædagogerne og lærerne har på forhånd mulighed for at øve sangene med børnene i historien om troldeprinsessen, der får en tryllestav af sin far. Noget går galt i brugen af staven, og det afføder historien om, hvordan der kan komme magi ud af at lave fejl. Målet med forestillingen er derfor også, at alle skal føle sig velkomne uanset, hvor meget man har øvet og studeret på forhånd. Der skal være plads til fejl i forestillingen. ”Man skal omfavne sine fejl, og derved kan man komme fint afsted på sin egen måde”, forklarer Peter Rønn om en af operaens vigtige pointer.
Peter Rønn er bl.a. uddannet klassisk slagtøjsspiller. Men han er især beskæftiget med at iværksætte kulturelle begivenheder og events, der henvender sig til børn og unge. Som en fast del af sit katalog er han leder af Aalborg Opera Festival.
Foto: Søren Gylling
I år er ”Syng Højt!” noget særligt. Både fordi valget af musikgenre er faldet på opera og fordi, Peter Rønns hustru, Marie Dalsgaard Rønn, har skrevet manuskript, libretto og desuden påtager sig opgaven som instruktør. Marie Dalsgaard Rønn er især kendt som skaber af programmer som ”Lille Nørd” og ”Vilde Venner” på DR, ligesom hun står bag den internationalt prisvindende børnefilm ”Landet af Glas” og desuden vandt Undervisningsmiddelprisen 2018 for sit indskolingsmateriale ”Zak i Skole”.
”Vi har før arbejdet sammen i ”Syng Højt!”, så jeg kender formatet”, fortæller hun om sit professionelle samarbejde med sin mand, som hun ofte sparrer med i forskellige sammenhænge. ”Jeg er vant til forskellige fortællemæssige genrer og til at tænke på, at musikken skal understøtte historien, og på den måde minder operagenren om det, jeg plejer at lave”, siger hun om forholdet mellem opgaven i dette års ”Syng Højt!” og sit øvrige arbejde med at lave film og TV.
”Jeg kan lide at nørde og bruge flere år med at perfektionere en film, men det er også superfedt, at der nogle gange er en mere intens vej fra ide til de helt konkrete ting i udførelsen, som der er her i ”Syng Højt!”, siger hun og tilføjer, at hun forventer, at der nok bliver rettet til i ”Troldeprinsessen” undervejs i opførelserne baseret på børnenes reaktioner i de første forestillinger på turneen.
I 2004 indledte Marie Dalsgaard Rønn sin karriere i DR, hvor hun bl.a. har stået bag programmerne "Lille Nørd" og "Vilde Venner". I 2018 debuterede hun med sin første spillefilm "Landet af glas", som hun satte op sammen med Jeppe Vig Find.
Foto: Lena Paaske
"Det er også superfedt, at der nogle gange er en mere intens vej fra ide til de helt konkrete ting i udførelsen, som der er her i ”Syng Højt!”
Marie Dalsgaard Rønn, librettist
Børnene skal i øvrigt opleve og synge sammen med sopranen Dénise Beck og barytonsangeren Fredrik Zetterström, og det er meningen, at forestillingen ikke skal være for finpudset eller utilnærmelig. Der bliver både noget at lytte til og se på for børnene, ligesom der er skabt plads til, at de selv synger med. Og altså synger opera.
”Opera er ikke så meget på forkant i den brede befolkningsopfattelse, men faktisk en lidt svær genre. Nogle tænker måske: Vi kender ikke sangene, hvad er det for noget osv. Det var sjovt at få den umulighed med fra start, for deri ligger jo en spændende udfordring: Hvordan skal vi formidle og indfange ikke bare børnene, men også pædagogerne, så de føler sig trygge i den sangmusikalske opgave?”, forklarer Peter Rønn, der endnu en gang åbenbarer sin fascination af umuligheder.
For at gøre ”Troldeprinsessen” så tilgængelig som muligt er parret Rønn gået efter de mest melodiøse og kendte operamelodier fra allerede eksisterende operaer fra bl.a. W. A. Mozart, Verdi og Puccini. Melodierne er bearbejdet og sat sammen på en ny måde, og Marie Dalsgaard Rønn har forfattet historien om troldeprinsessen og hendes far samt skrevet nye, danske tekster til de kendte melodier.
”Vi har taget nogle værker, som måske er kendte i forvejen”, siger Peter Rønn. ”Noget meget melodiøst. Og gode temaer bliver for eksempel til omkvæd, som gentages flere gange, så man som børnesanger oplever forventningens glæde om at synge temaet igen og igen”, siger han og lægger vægt på, at der også er et musikpædagogisk sigte med ”Syng Højt!”.
”Der kan ikke synges forkert. Ingen skal føle sig mislykket”, fortæller han.
Fredrik Zetterström
Foto: PR
Dénise Beck
Foto: Neda Navae
”Vi forsøger at være afslappede, men samtidig skal det være meget professionelt, for det giver tryghed og god kunst. Det er gratis for alle, og selv beboere på ældrecentre og plejehjem er også inviteret, for det også passer perfekt til dem”, tilføjer han og forklarer, at de ældre holder af at se børnenes glæde og spontanitet.
I forbindelse med opsætningen af "Troldeprinsessen" glæder Peter Rønn sig desuden over velvilligheden fra kommunerne i de forskellige byer og beskriver samarbejdet som meget dynamisk. Eksempelvis har Brønderslev Kommune prioriteret at sætte busser ind, så endnu flere børn rundt omkring i oplandet kan komme og opleve operaen.
”Troldeprinsessen” får den 14. august urpremiere på Aalborg Operafestival. En festival som Peter Rønn i øvrigt også er leder af.