Hele ”HJEM”s sammensætning af emnet ensomhed, autentiske samtaler med ensomme og et fængsel som ramme giver stof til mange ordlege; et fængsel som netop er hård isolation lægger fysisk ramme til isolerede fortællinger. Hver historie har sin scene, og det lille publikum føres rundt i fængslets forskellige rum under forestillingen. Altså, en vandreforestilling.
”Jeg har lavet vandreforestillinger før, men jeg har aldrig været i et fængsel”, fortæller Nullo Facchini med en vis lettelse i telefonen.
Han er fascineret af, at en forestilling passer helt præcist til det sted, den opføres. Det har han haft rig mulighed for at dyrke i denne opsætning. ”Vi forsøger at bevare den rå stil i fængslet så meget som muligt. Vi er vant til at bruge det, der er på lokationen”, fortsætter han om den måde, teamet arbejder på. ”Det er bedst at lave tingene på stedet, hvor man kan mærke rummene”, fortæller han, så man føler, at man alene via hans ord næsten kan dufte fængslet. Han afslører også, at forestillingen munder ud i fællesspisning for publikum efter forestillingen.
”Det bliver en rejse fra ensomhed til fællesskabet”, fortæller Nullo Facchini, hvorefter han leder samtalen ind på musikken, som også repræsenterer ensomhed. ”Josefine Opsahl benytter kun ét instrument, men hun er så stærk i at arbejde med celloen elektronisk. Med effekter og forudindspillede tracks bliver det til en katedral”, siger han respektfuldt.
Netop sammenligningen med en kirke virker ikke helt fremmed for Josefine Opsahl.
”I skriveprocessen følte jeg, at jeg egentlig var i gang med at skrive et requiem”, funderer hun og forklarer, at operaen indeholder elementer som f.eks. bekendelse, skam, skyld, nadver, syndefald og afslutningshymne.
”Vi mangler nogle gange det, som kirken var engang: Et sted, hvor man mødtes”, vurderer hun. ”Vi har frasagt os det, men mangler det alligevel. Vi har glemt, at vi mangler det fællesskab, fordi vi er mennesker. Karrieren fylder meget for mange mennesker, og alt er til diskussion. Der kan vi stå på den anden side og konkludere, at vi lever i hver vores lejlighed. Der er et afsavn. Vi har ikke længere de her naturlige fællesskaber, som vi bare kan falde ned i. I denne opera kan vi tale om ensomheden. Vi er mennesker og kan mødes”, siger hun.