Youtube-violinister indtog Danmark for første gang

Koncertanmeldelse


Twoset Violin

World Tour 2024

DR Koncertsalen

Søndag den 17. marts 2024


På en måde har den taiwansk-australske duo Twoset Violin gjort noget nyt for klassisk musik. På en anden vis tager de noget gammelt op, som de især via sociale medier udvikler på og får bredt ud til en stor skare af unge fans.

Sandsynligvis deler Twoset Violin vandene i den etablerede verden for klassisk musik.


W. A. Mozart ville sikkert have elsket det. Og Victor Borge ville nok have blandet sig i underholdningen. Publikum i København deltog med høje grin, udbrud og klapsalver, da Brett Yang (32) og Eddy Chen (31) boltrede sig på den store scene, som de delte med deres pianist, Sophie Druml. Der var god plads, kan man sige. Men personlighederne Brett og Eddy fylder også meget i brandet Twoset Violin.


Det var ikke så vigtigt præcist hvad, der blev spillet, fik vi indtryk af. Bare det var klassisk musik. Der blev ikke udleveret et programhæfte til publikum, så man måtte selv følge med i den ikke så tydelige annoncering af værkerne. 

Klassisk bureau beklager billedkvaliteten. Fra pladsen øverst oppe på balkon nr. 2 række 9 sæde nr. 6 var det svært at få bedre billeder. Selvom man sneg sig tættere på. Men Eddy Chen, tv, og Brett Yang ses her sammen med deres pianist, Sophie. Hulahopringene kan skimtes i fin fart rundt om begge violinister. 
Foto: Klassisk bureau

Derimod fremstod koncerten mere ad hoc-agtig, improviseret og afslappet, selvom det hele naturligvis er indstuderet og planlagt på forhånd.

”Did you practise today?”, lød et af de første spørgsmål til publikum, som Eddy Chen kastede ud over scenekanten. Og derfra havde Twoset Violin, der ifølge sin egen hjemmeside har mere end 7,5 mio. følgere på de sociale medier, også DR Koncertsalen med sig.


Eddy Chen og Brett Yang er begge født i Taiwan, men opvokset og uddannet i Australien, og emnet øvning er netop et tema, som duoen atter og atter tager op i deres videoer. Det at øvning-joken blev præsenteret fra start i showet, kom til at fungere som et tydeligt referencepunkt for publikum, der tydeligvist kender alle de skøre, sjove og kreative videoer, som de to kammerater sprøjter ud i jævn strøm. Tjek det selv på Instagram, TikTok og Youtube, hvis du ikke allerede kender til dem: Et væld af indfald, jokes, sjove situationer og iscenesættelse af deres egne personligheder. På en naturlig måde.
Ofte er der en selvironisk tone overfor den lidt tørre, klassiske musiks kultur, og der jokes tit med, hvor kedeligt - virkelig kedeligt - det er at øve sig. Eller også finder de to kammerater nogle andre videoer, som de kommenterer og griner ad. Eller de evaluerer deres egne koncerter fra videosekvenser, idet de fniser over deres egne fejltrin, som vi andre knapt kan høre.
Og så videre og så videre.


Via leg, fantasi og selvironi piller de en del af den elitære alvor af den klassiske musik. Og det elsker deres publikum. I København var aldersspredningen ca. 8-80 år. Det virkede til, at en ikke helt ubetydelig del var udenlandsk, eftersom der blev snakket en del engelsk rundtomkring.


Selvom Twoset Violin har lavet det samme show efterhånden mange gange, virker de to kammerater stadig nærværende. Som om showet er så meget dem selv og deres fantasiverden, at det er næsten afslappende for dem at optræde. Det er positivt. 


De indleder med at kommunikere med publikum. "Gæt en lyd" er den første leg. Og Brett og Eddy spiller ambulance, racerbil og fugl. 
Efterhånden præsenterer de nogle gode stykker klassisk musik med lidt indlagt improvisation hist og her. Men pludselig afbrydes koncerten. På storskærmen bag dem toner karakteren Ling Ling frem. En slags Darth Vader, der med kold robotstemme kritiserer kammeraternes spil og derfor sender dem igennem en test. Ling Ling er en karakter, som Twoset Violin selv har skabt og som optræder i flere videoer. Og så er Ling Ling nok parodien på den virkelig onde og kedelige violinlærer, der selv øver 40 timer om dagen og som forlanger det næsten umulige af sine elever. Ling Ling er også personificeringen af, hvordan forventningerne til det perfekte vidunderbarn skal være, har Brett forklaret i en tidligere video.


Nu kører testen så over scenen med forskellige sjove og umulige discipliner, som Ling Ling beordrer dem til at gennemføre. Vi hører Twoset Violin spille bl.a. Händel, Beethoven og Paganini; de bliver også bedt om at spille med bind for øjnene med den pædagogiske begrundelse, at de skal træne samspillet. Vi ser dem også spille ganske flot og præcist, mens de holder hulahopringe i gang. Men Ling Ling er ond og ønsker at skabe splid i trioen.


Sammen med Sophie gennemfører de også et stykke, hvor alle tre musikere skifter instrumenter i det samme stykke musik, ligesom Brett og Eddy sammen spiller på én violin: Den ene holder violinen og sætter fingrene på gribebrættet, mens den anden stryger buen på strengene. Alt imens der fyldes kommentarer, jokes og sjove indfald ind imellem numrene. Brett og Eddy driller hinanden, hjælper hinanden og kommunikerer med publikum, og det virkede i København.


På et tidspunkt bliver det dog for meget med Ling Lings indblanding. Han bliver fyret af Twoset Violin, og i stedet toner en anden karakter frem på skærmen. Derefter varmes der gradvist op til afslutningen af koncertens sidste del, hvor virtuositeten og legen bliver mere og mere fri.


Afslutningsvist fik vi et teknisk meget krævende stykke, hvor de to violiner spillede i tæt og nærmest hidsig duet. Showet kulminerer med denne afslutning, der viser, at de to gutter virkelig kan spille. Og at de virkelig må have øvet sig. Måske er de ikke helt i verdens top 5 som solister. Men mindre kan også gøre det. Intensiteten og nærværelsen er der, og det er svært ikke at komme til at holde af de to kammerater, der virker meget yngre end deres alder. Deres humor virker barnlig i sin dejlige og totale uskyldighed. Måske er det også et udtryk for en kulturel forskel i humor. Uden at jeg er ekspert i asiatisk humor, overhovedet. Salen var generelt godt med hele vejen, og Twoset Violin fik den ønskede respons. Det var umuligt ikke at grine med, blive i godt humør og for en stund glemme verdens alvor.


Til trods for at en stor del af Brett og Eddys berømthed og brand er skabt med korte og komiske reels via TikTok og Instagram — platforme, hvor der ofte er højt tempo i klipning, musik osv. — er der en vis ro over live showet. Og for så vidt også over Twoset Violin's videoer. Måske savner live showet faktisk lidt mere tempo og koncentration. Her hjalp det heller ikke, at det faktisk tog 20 minutter, før Brett og Eddy overhovedet kom ind på scenen. Seks minutter forsinket kom Sophie ind på scenen og fortalte, at Brett først lige var vågnet efter sin lur, hvorefter hun selv underholdt, inden de endelig kom ind efter 20 minutter. Det tog helt sikkert lidt af energien i showet. En forventning, der blev punkteret og ikke helt kom op i intensitet igen, selvom Twoset Violin bestemt viste sig at være kompetent både som stand up og seriøst klassisk musik.


Man spørger sig selv, hvordan Twoset Violin passer ind i den klassiske musiks verden. Er deres humor acceptabel på et elitært niveau? Er den forenelig med at drive seriøst klassisk musik? Er den etablerede klassiske verden for selvhøjtidelig eller humorforladt til at tage imod dette initiativ, og er det i virkeligheden et helt andet publikum, der hægter sig på Twoset Violin? Ville det på længere sigt skade klassisk musik, hvis denne koncertform vandt mere frem?
Sandsynligvis deler Twoset Violin vandene. Og det i sig selv er interessant og forfriskende. Og måske tiltrængt.


P.S. Programmet for koncerten kan ses på www.setlist.fm.







Udgivet den 29. marts 2024

Rachel Einarsson