Guide til påskekoncerter 2023

De store passionskoncerter med musik af J. S. Bach sælger oftest sig selv.
Og det med rette: De er naturligvis lytteværdige.


Men ligesom i juletiden er der også andre værker til fasten, Mariæ bebudelse og påske, der i den grad fortjener opmærksomhed og tid.

Derfor har jeg forsøgt at finde frem til et par koncerter, som giver en udvidet oplevelse af, hvad der findes af skøn musik til de aktuelle kirkehøjtider.

Jeg håber, at guiden kan være til inspiration og god oplysning om udvalget af lidt mindre eksponerede værker.

Guiden er ikke udtømmende for alle koncerter fra hele landet, men er et udpluk, som trods alt dækker lidt bredt rent geografisk.


Rigtig god fornøjelse.

Og glædelig påske ❤️

25. marts kl. 15.00 2023 🐣


Budolfi Kirke, Aalborg

Kammerkoret Coro Misto

Tema: Kormusik til faste, Mariæ bebudelsesdag og påske

Entré: Gratis adgang


”Jeg kan godt lide at lave noget, der passer til kirkehøjtiderne”, fortæller Søren Birch, der er dirigent for det aalborgensiske kammerkor Coro Misto. Koret har eksisteret siden 1991, og i kommende koncert lægger koret stemmer til både fasten, Mariæ bebudelse og påsken. Søren Birch har været vidt omkring i programlægningen. Han begynder med musik til fasten, og her har han fundet F. Mendelssohns ”Richte mich, Gott” og Herbert Howells ”Like as the heart”. To værker, der giver koncerten en andagtsfuld begyndelse.

”Koncerten finder jo sted på selve Mariæ bebudelsesdag, så det er helt oplagt at tage udgangspunkt også i den kirkehøjtid”, fortsætter Søren Birch og præsenterer et udsnit af værkerne til Mariæ bebudelse. ”Der er tre kendte Maria-sange af P. E. Lange-Müller, der synges med danske tekster af Thor Lange. Han var katolik og kendte derfor Maria-teksterne”, fortæller han.

I afsnittet med påskesange kan man bl.a. høre en sats skrevet af Søren Birch selv, inden Rihards Dubras ” O crux ave” kommer til ørenlyd; et korværk som handler om Jesu kors Langfredag. ”I E. Griegs ”I himmelen” får vi opstandelsen med”, fortæller Søren Birch. ”Dette værk er Griegs sidste værk overhovedet, og her har han brugt norsk folkemusik”, forklarer han videre.


Den sidste sang i koncerten står B. Britten for, og den har titlen ”Jubilate Deo”. ”Vi indleder koncerten i det andagtsfulde og slutter med opstandelse og optimisne”, siger Søren Birch og fortæller, at man er i bedste hænder med Brittens afslutning. Han havde stort kendskab til den engelske even song-genre og kendte lydforholdene i en katedral. Og så er der tilmed orgelledsagelse til udgangssangen, som organist Jørgen Ellekilde leverer.25. marts kl. 16.00 2023 🌷


Skt. Clemens Kirke, Aarhus

Skt. Clemens Drengekor og Aarhus Bach-Orkester

Tema: Markuspassionen, R. Keiser

Entré: 200 kr. Medlemmer og u.u. 25: 125 kr.


Sammen med Skt. Clemens Drengekor fra Aarhus Domkirke opfører Aarhus Bach-Orkester ”Markuspassionen”. Et påskeværk fra 1712 der er skrevet af baroktidens mest fremtrædende tyske operakomponist, Reinhard Keiser (1674-1739).
Passionen beskriver Jesu lidelseshistorie som vi kan læse den i Markusevangeliet kap. 14, 26 til og med kap. 15, og passionsteksten er desuden suppleret med digte, der giver betragtninger over evangelieteksten.
Det interessante er også, at J. S. Bach kendte til ”Markuspassionen” og stod bag flere opførelser af det, ligesom han også foretog forskellige indgreb i værket, hver gang han havde det til opførelse. Ifølge musikforsker Peter Ryom foreligger der tre udgaver af værket, og de udgaver som J. S. Bach har sat sit aftryk på har gennem tiden fået mest opmærksomhed.


Til koncerten kan man bl.a. opleve solisterne Camilla Button, sopran, og Teit Kanstrup, baryton, mens Brian Stenger Poulsen dirigerer. Det er han vant til som leder af netop Skt. Clemens Drengekor.
26. marts kl. 15.30 2023 🐣


Sct. Mortens Kirke, Næstved

Kammerkoret Cantemus

Tema: Mariæ bebudelse

Entré: 200 kr./gratis for medlemmer af Næstved Musikforening


Mariæ bebudelse er temaet for denne koncert, og repertoiret er bredt.
Fra den romantiske periode kan man høre værker af Mendelssohn, Rheinberger og Bruckner samt ”Tre madonnasange” af den danske komponist P. E. Lange-Müller, mens der fra den nyere musik er værker af den amerikanske komponist Morten Lauridsen.

Den norsk/amerikanske komponist Ola Gjeilo og den lettiske komponist Eriks Esenvalds er også repræsenteret, ligesom et nyt Magnificat af Mark Baumann, som kunne høres ved festgudstjenesten i Københavns Domkirke i anledning af Dronning Margrethes 50-års regentjubilæum også er på plakaten. Fælles for de nyere værker er, at de er smukke, meditative ogvelklingende og at de har opnået stor udbredelse i kor verden over, hedder det i præsentationen.


Kammerkoret Cantemus er et erfarent amatørkor, der har base i Næstved. Koret har hovedsageligt kirkemusik på sit repertoire, og dirigenten hedder Jørgen Graven Nielsen.
26. marts kl. 16.00 2023 🐣


Koncervatoriets Koncertsal, Frederiksberg

Akademisk Orkester og Kor

Tema: "Stabat Mater", A. Dvořák

Entre: 180 kr. Studerende/u. u. 26 90 kr. Dertil kommer gebyr.


Dvořáks ”Stabat Mater” er i centrum for denne koncert. 1880 var året, da værket blev uropført i Dvořáks hjemland, Tjekkiet, og med dette korværk sætter han musik til den latinske middelaldertekst om en mor, der ser sin døende søn på korset.
Værket tager lytteren gennem sorg, trøst, desperation, nænsomhed og håb.
Blandt solisterne kan man lytte til bl.a. Nana Bugge Rasmussen, alt, og David Danholt, tenor.
29. marts kl. 19.30 2023 🌷


Trinitatis Kirke, København

DR Vokalensemblet

Tema: Påske

Entré: 138 kr. U.u. 30 år: 90 kr. 


Den kristne påske kan også udtrykkes i romantikkens sprudlende sprog, og det er, hvad DR Vokalensemblet har tænkt sig at gøre denne onsdag aften.
Publikum vil således opleve musik af J. Brahms, Clara Schumann og F. Mendelssohn, mens J. S. Bach også får lov at få et par toner med. Ydermere får man lov at høre værker af den engelske komponist Ethel Smyth (1858-1944), der var elev af J. Brahms og også kendte Clara Schumann (gift med R. Schumann).
Ethel Smyth kæmpede for som kvinde på den tid at få sine værker udgivet, og hendes produktion omfatter bl.a. en messe, seks operaer og to symfoniske værker.
Også den norske komponist Agathe Backer Grøndahl (1847-1907), der var påvirket af F. Mendelssohn, er på programmet.
31. marts kl. 15.00 2023 🐣


Fredens Kirke, Svendborg

Odense Barokensemble

Tema: "Stabat Mater", G. B. Pergolesi
Entré: Gratis adgang


Også Pergolesi komponerede et værk, der reflekterer over Marias sorg over sin søns død.
Med sin ”Stabat Mater” skrev Pergolesi sit allersidste værk og færdiggjorde det blot få uger før sin død i 1736.
Samme koncert finder bl.a. også sted
2. april kl. 15.00 i Lundehus Sogn, København. Entré: Gratis adgang
5. april kl. 17.00 i Dalum Kirke, Odense. Entré: 50 kr. Børn under 12 år gratis
1. april kl. 15.00 2023 🌷


Sct. Mortens Kirke, Randers

Randers Kammerorkester og Sct. Pauls Cantori

Tema: "Messa di gloria", G. Puccini

Entré: 175 kr. og særpris for abonnenter og u. u. 25 år


Hvor tit får man lige mulighed for at høre en italiensk messe af den eklatante tonemester G. Puccini live? Det sørger Randers Kammerorkester nu for. ”Messa di Gloria” er ikke et decideret påskeværk, men en messe med de traditionsrige satser som gloria, ave verum og agnus dei. Dermed et religiøst indhold, der også kan give tanker til påskehøjtiden.

”Vi er her ikke for at generere et stort publikum, men for at udfordre lytterne og gøre dem opmærksomme på nye og spændende værker”, fortæller David Riddell, dirigent og kunstnerisk leder for Randers Kammerorkester. Derfor altså et lidt usædvanligt værk til påske fra det midtjyske kammerorkester. Puccini skrev værket i en alder af 22 år, og lytter man godt efter, vil man genkende passager, som han senere genbrugte i bl.a. ”Tosca” og ”La boheme”. Værket til koncerten er en særlig udgave, der passer til Randers Kammerorkesters og korets besætning.
Solisterne ved koncerten hedder Jens Søndergaard, baryton, og Anders Kampmann, tenor.
2. april kl. 15.00 2023 🐣


Vor Frelsers Kirke, Vejle

Vor Frelsers Kirkekor og Koncertkor

Tema: "7 døgn i Jerusalem", Martin Alfsen

Entré: 100 kr. 


Måske bevæger vi os her lidt udenfor den strengt klassiske skydeskive. Men det er alligevel værd at nævne, at Martin Alfsens ”7 døgn i Jerusalem” bliver fremført denne eftermiddag.


Værket, der er et rytmisk oratorium for ni solister, to dobbeltkor og fem-seks instrumenter, gennemgår i 25 satser alle påskens begivenheder. Musikalsk set vil man høre inspiration fra både musicalgenren, gospel, traditionals, rytmisk livlige satser og Bach-lydende fuga- og recitativsatser.

Koret dirigeres af Erik Linow, der har stor erfaring med at opføre værket.
Koncerten gentages samme aften i Sct. Michaelis Kirke, Fredericia kl. 19.30. Entre: 100 kr.6. april kl. 19.00 2023 🌷


Faaborg Kirke
Via Artis Konsort

Tema: Skærtorsdagsmusik og musikgudstjeneste

Entré: Gratis adgang


Der er spisning i kirkerummet og oplæsninger fra Bibelens påsketekster. Og så er der usædvanlig musik både fra en svunden og en nærværende tid.
Midt i rummet befinder sig ensemblet Via Artis Konsort, der til denne koncert vil bestå af klarinet og organetto/orgel og sang. Skærtorsdagsmørket bliver levende, og det sker i samarbejde med Faaborg Kirke.


”Det er et slankt orkester til denne koncert, og musikken vil have et mellemøstligt præg”, fortæller Poul Udbye Pock-Steen, kunstnerisk leder for Via Artis Konsort. Han spiller tangentinstrumenter og komponerer også nye værker. Dem kan man høre et udpluk af til koncerten, ligesom der også er toner fra den sefardiske jødiske tradition. Det vil sige musik fra før 1400-tallet og praktiseret af sefardiske jøder, der flygtede til middelhavsområdet efter at være blevet fordrevet fra Spanien og Portugal sidst i 1400-tallet.


”Vi spiller også musik af Johanna Senfter (1879-1961), der var inspireret at tidlig musik”, fortæller Poul Udbye Pock-Steen, der også forklarer, at Senfter, der var tysk, har sat inspirationen fra den tidlige musik ind i sit eget senromantiske tonesprog.
Herudover er der også enkelte salmer i koncerten.12. april kl. 19.30 2023 🐣


Ansgars Kirke, Odense
Via Artis Konsort og Filharmonisk Kor Fyn
Tema: Post-påskekoncert
Entré: 90 kr.

"Liv og død" er overskriften for denne koncert, der bl.a. bringer sange som "Jesus bleibet meine Freude" af J. S. Bach og et nyere værk "Vinden" af Poul Udbye Pock-Steen på banen. Påsken er netop fejret, men med denne koncert kan man dvæle endnu en stund ved de store emner som netop liv, død og opstandelse. 

I koncerten er der en god blanding musik af ny og gammel musik, og fra orkestrets side vil gammel spansk musik få en særlig plads. 


Indledningsvist i koncerten får man sangen "Se jeg står for døren og banker", som er komponeret af Kasper Borchersen, dirigent for Filharmonisk Kor Fyn. Ligeledes har Poul Udbye Pock-Steen fra Via Artis Konsort skrevet nye værker, ligesom han har skrevet nye udgaver af kendte værker som f.eks. "Lysets engel går med glans".


Der er også værker af J. S. Bach, M. Duruflé og A. Bruckner, mens der fra Knud Jeppesen (1892-1974) er værker som "Herre! hvor er mine fjender mange" og "Een ting har jeg begæret af Herren". Desuden kan man glæde sig til en ny version af Kingos salme "Den klare sol går ned. Her lover Poul Udbye Pock-Steen os et miks af barok og moderne elementer.


Koncerten gentages den 13. april i Faaborg Kirke kl. 19.30. Entré: Gratis adgang

 


Udgivet 22. marts 2023

Rachel Einarsson