Artos Festival i Aarhus 2023 er både jazz, slagtøj og W. A. Mozart

Artos Festival 2023

Artos Kvartetten er omdrejningspunktet for Artos Festival igen i år. Brian Friisholm er kvartettens cellist.

Foto: Andrej Grilc

"Vi vil gerne lave en koncert, hvor vi udfordrer scenen lidt. En festival skal gerne bringe noget nyt frem". 

Brian Friisholm, cellist og primus motor i Artos Festivalen, sætter for andet år i træk festivalen i værk i Aarhus.


Det sker den 26. april til den 7. maj, og der er forberedt både nyskabende jazz og gamle kendinge til publikum i festivalens tre koncerter.

Umiddelbart skulle man tro, at meget er lettere anden gang, man prøver noget. Men også i år er det et stort arbejde at stable Artos Festivalen på benene. 

"Fundraising er det store emne igen i år, og det har været svært at lægge et realistisk program", siger Brian Friisholm. Den store kunst har bl.a. været at time booking af musikere med tidspunktet for, hvornår han har kunnet være sikker på midlerne til gennemførelsen.
Men samtidig med denne erkendelse er han meget taknemmelig for den støtte, festivalen har fået, så der kan være tre fyldige koncerter på plakaterne i år.

Ligesom sidste år bliver jazz også dette forår mikset ind i det klassiske lydbillede, som hovedsageligt Artos Kvartetten leverer.

"Jazz-delen er svær, og det er stadig et kæmpe arbejde at få gennemført", siger Brian Friisholm og fremhæver koordinering af kalendere som en stor del af forberedelserne. "Men vi vil gerne lave en koncert, hvor vi udfordrer scenen lidt. Hvor vi skaber noget og ikke bare spiller de samme værker igen. En festival skal gerne bringe noget nyt frem. Og det sker den 28. april, hvor vi spiller noget nyt", siger Brian Friisholm og henviser til koncerten, hvor Artos Kvartetten tørner sammen med jazztrompetisten Kirk Knuffke, der kommer fra Colorado og bor i New York. Også bassisten Thommy Andersson fra Sverige og jazzsangerinden Josefine Cronholm deltager i det musikalske sammenstød, som Brian Friisholm ser frem til at gennemføre. Fordi det betyder frihed og nyskabelse. 


Det er krævende at være primus motor for festivalen, men samtidig nyder Brian Friisholm friheden i at skabe Artos Festivalen. "Vi kan gøre, hvad vi vil", siger han og forklarer, at det på den måde er anderledes end at arbejde som musiker i symfoniorkestret, hvor alt i højere grad er planlagt fra andet sted.


Udover lysten til at skabe noget selv er sigtet med Artos Festivalen ligesom sidste år også at få nye publikummer til at opleve klassisk musik. 

"Sidste år lykkedes det at få flere nye publikummer med til koncerterne. De skal have lidt hjælp, men der er også nogen fra sidste år, der kommer igen i år", fortæller Brian Friisholm. Dette sker bl.a. ved at tage kontakt til virksomheder og tilbyde en fælles oplevelse for medarbejderne. "Og det er noget, jeg vil køre videre med", konkluderer han.


Men også det unge segment har Artos Kvartetten haft hjerte for i år; kvartetten har således 

henover foråret haft et samarbejde med elever fra Aarhus Statsgymnasium og Syddjurs Gymnasium. Samarbejdet har bl.a. inkluderet, at eleverne har hørt Artos Kvartetten spille musik, der er med på festivalen, ligesom eleverne har produceret videoer om deres oplevelser af musikken. Og så er alle 60 elever inviteret til festivalens koncert den 28. april.
Det har været interessant at arbejde med unge mennesker, forstår man på Brian Friisholm, der i øvrigt selv har to døtre i samme aldersklasse. "Det kan være svært at forstå hinanden — vi voksne og de unge. At finde ud af, hvad de unge vil have og hvordan", siger han med nysgerrig undren.

Derudover er Aarhus Musikskole også med i år, idet man gentager nogle af idéerne fra sidste år.


Som nævnt er der tre koncerter på plakaten, og den første udfolder sig i Helsingør Theater i Den Gamle By. Her får Artos Kvartetten bl.a. besøg af kollegerne Oliver Nordahl, oboist i Aarhus Symfoniorkester, og Maksim Karpinskii, der spiller fagot. Der er også slagtøj med i åbningskoncerten, der bl.a. byder på musik af C. F. E. Horneman og W. A. Mozart.

Man kan også opleve et nyere værk af Caroline Shaw med titlen "Boris Kerner” (2012) for cello og slagtøj.

I afslutningskoncerten får kvartetten besøg af pianisten Tanja Zapolski, der styrer tangenterne i opførelsen af Shostakovichs "Klaverkvintet op. 57".

Faktisk begynder Artos Festivalen i virkeligheden tirsdag den 25. april. Her spiller Artos Kvartetten på Hasle Skole, og det er en gentagelse af sidste års succes, hvor skolens elever optrådte med de fire musikere i en fælles koncert. Det får eleverne dermed mulighed for igen i år.


Se mere på artosfestival.dk.


Publiceret den 20. april 2023

Rachel Einarsson

Tanja Zapolski er født i Ukraine og ankom til Danmark som 12-årig. Hun er uddannet i både Danmark og Tyskland.

Foto: Julia Eva Severinsen