Tangoen folder sig ud i storslået koncert

Piazzolla 100 år - Danmarks Underholdningsorkester markerer jubilæet


Hvis Astor Piazzolla stadig var i live, ville han være fyldt 100 år i marts i år. Han døde i 1992, men hans musik lever fortsat i bedste velgående, og året 2021 er derfor blevet Piazzolla-år. Det fejrer også Danmarks Underholdningsorkester. Men på en ganske særlig måde. I en tværæstetisk opsætning og præsentation hyldes alle Piazzollas udtryksformer i en samlet forestilling.

”Ambitionen er at invitere flere publikummer indenfor. Det er vigtigt at iscenesætte musikken, og vi ønsker at skabe en totaloplevelse”, forklarer Andreas Vetö, direktør for Danmarks Underholdningsorkester, om den koncertrække, som orkestret indleder tirsdag den 2. november.


Koncerten – eller forestillingen – præsenterer både musik, dans og solistiske indslag i en slags potpourri, der med dramatiske elementer søger at iscenesætte den originale argentinske ånd og stemningen på et argentinsk gadehjørne. Andreas Vetö forklarer desuden, at koncerten fint indgår i Danmarks Underholdningsorkesters overordnede strategi til at få flere unge mennesker til at høre klassisk musik. Og han er klar over, at det er en udfordring.

”Klassisk musik er i konkurrence med f.eks. musicals, når vi snakker om unge mennesker. Med ”Kærlighed til tangoen – Piazzolla 100 år” er hensigten at skabe noget tværæstetisk uden at gå på kompromis med musikken, som er omdrejningspunktet. Det kan være svært at sidde stille i 70 minutter og se ind i sin egen sjæl, og derfor skal vi arbejde med formatet, når vi lancerer koncerter”, forklarer han.


Til orkestrets fejring af Piazzolla bliver der således rig mulighed for at kigge ud af sin egen sjæl og opleve en stærk visuel koncert.

"Musik, dans og scenografi går op i en højere enhed med salen sprudlende af argentinsk gadestemning og en nærværende fortælling om Piazzollas liv fyldt med tango, kærlighed og drama", hedder det i pressemeddelelsen.Foto: Halldór Bjarki Einarsson


Og der er flere eksperter i tango kaldt ind for at fremme den argentinske fortælling. Det gælder bl.a. tangokonsulenten Victor Hugo Diaz, der er født i Argentina, uddannet skuespiller og bosiddende i Danmark i en længere årrække. Han har stor erfaring med at undervise i tango, og det er ham, der har skabt kombinationen og rækkefølgen af de 18 Piazzolla-numre i forestillingen. "Koncerten er en fest, og publikum er tilskuere til den", siger han. "Min attitude er en teatralsk vinkel, og det skal være en underholdningskoncert", lyder intentionen.


Piazzollas musik, som rumsterer i grænselandet mellem klassisk og jazz, må gerne være upoleret, og det provokerer mange musikere, forklarer Victor Hugo Diaz videre. Hans oplevelse er, at Piazzollas musik er en genre, man ikke er så vant til i Danmark, og derfor kan musikken få lidt accent, forklarer han. Men musikken er også grænsebrydende og samler mennesker fra forskellige lande, der ikke nødvendigvis taler samme sprog.

Det kommer også til udtryk i denne koncert, hvor man som solist og koncertmester kan opleve den venezuelanske violinist Alexis Cardenas, mens Per Arne Glorvigen fra Norge spiller bandoneon. De fire danserne kommer også fra forskellige lande, og den argentinske sangerinde Julia Zenko skulle også være en ganske særlig oplevelse, forlyder det.


Man kan se frem til 18 numre i koncerten, og heriblandt finder man ultimative hits som Adios Nonino, Oblivion og Libertango.

Med koncerten ønsker Danmarks Underholdningsorkester at røre publikum med den særlige argentinske gnist.

"Det er kedeligt, hvis oplevelsen slutter med koncerten. Ønsket er at få folk til selv at opleve musikken, stille spørgsmål og blive interesseret i Piazzollas musik", siger Victor Hugo Diaz.


Turneprogram


Mandag den 2. november kl. 19.30

Musikhuset Aarhus


Torsdag den 4. november kl. 19.30

Østre Gasværk Teater


Fredag den 5. november kl. 19.30

Østre Gasværk Teater


Lørdag den 6. november kl. 15.00

Østre Gasværk Teater


Lørdag den 6. november kl. 19.30

Østre Gasværk Teater


Søndag den 7. november kl. 19.00

Musikkens Hus, AalborgRachel Einarsson

Udgivet 2. november 2021

 

Copyright © Alle rettigheder forbeholdes