Musik fra Auschwitz og Theresienstadt kan opleves i Aarhus

2023 markerer 80-året for redningen af de danske jøder under Anden Verdenskrig. Det bliver mindet på Besættelsesmuseet i Aarhus, hvor man den 2. november får besøg af Lelo Nika Trio, der opfører musik fra de tyske koncentrationslejre. Musik, der også blev spillet af danske fanger
i lejrene. 

Intimkoncert i Aarhus

Lelo Nika Trio

Koncert den 2. november

kl. 17.00

Besættelsesmuseet



Midt i grusomhederne i kz-lejrene Theresienstadt og Auschwitz fandt musikken sine veje, og ved denne koncert får et lille publikum mulighed for at opleve en del af den.

På programmet er musik af bl.a. Pavel Haas og Ilse Weber. Lelo Nika Trio leverer musikken sammen med Artos Kvartetten.

Lelo Nika Trio har fungeret siden 1999. Lelo Nika på akkordeon er blandt verdens bedste, og han har godt selskab af cymbalisten George Mihalache og bassisten Thommy Andersson.

Foto: Lelo Nika Trio

"Det bliver en meget intim omgang, og der er blot sat 25 billetter til salg". 
Sådan kridter museumsinspektør på Besættelsesmuseet i Aarhus, Søren Tange Rasmussen, banen op til den særlige koncert, som passer godt ind i det aarhusianske museum, der opererer under Den Gamle By og har Danmark under Besættelsen som tema. 

Både musikken og musikerne er noget særligt denne aften; akkordeonisten Lelo Nika, der lægger navn til trioen, burde måske få mere opmærksomhed. Han befinder sig i verdenseliten for akkordeonister, og så bor han i Danmark. Her dyrker han sit tonerige instrument i trioen Lelo Nika Trio, der også består af George Mihalache som cymbalist og bassisten Thommy Andersson. Lelo Nika stammer fra Serbien og flyttede som barn til Danmark i 1970 sammen med sin familie. Han er uddannet akkordeonist i både Sverige og Danmark og har et par gange markeret sig i CIA, der er VM for akkordeonister. 


Nu stiller trioen op sammen med den aarhusianske kvartet Artos Kvartetten, der bl.a. tæller cellisten Brian Friisholm fra Aarhus Symfoniorkester. Og emnet er som sagt de danske jøder. Under Anden Verdenskrig fik de deres egen historie. Dels nåede de fleste i sikkerhed i Sverige, hvilket hovedsageligt skete i efteråret 1943. De ca. 500 jøder, der blev deporteret til kz-lejren Theresienstadt i det daværende Tjekkoslovakiet, overlevede 19 måneders fangenskab, inden de blev befriet af De Hvide Busser i foråret 1945.


Undervejs i fangenskabet blev der både komponeret og spillet musik i de tyske kz-lejre. Formålet med koncerten er derfor også at sætte lys på det kulturliv, der trods al ondskaben også fandtes i Auschwitz og ghettoen Terezín. Et kulturliv, der var et vigtigt redskab til at bevare sin selvrespekt midt i nedgørelsen. 

Artos Kvartetten fra Aarhus har de seneste år afholdt sin egen festival, som Brian Friisholm er primus motor for.

Foto: Artos Kvartetten

Saul Zaks har fast tilknytning til
SCL-Festival
i Wien, som han er kunstnerisk leder for.

Foto: Privat

Ved koncerten opføres musik af både jødiske og ikke-jødiske komponister, der blev deporteret til Theresienstadt og Auschwitz. Det gælder blandt andre Pavel Haas, Ilse Weber ogViktor Ullmann.
Også den tjekkiske pianist og komponist Gideon Klein vil være repræsenteret. Han var organisator for det kulturelle liv i Theresienstadt-lejren, hvor han døde i januar 1945. I 1940 var han blevet tilbudt et scolarship ved Royal Academy of Music i London, men han blev nægtet udrejse fra sit hjemland på grund af anitjødiske restriktioner. Han nåede bl.a. at komponere en række strygekvartetter i lejren.

Lelo Nika giver den fuld gas på alle toner og er kendt for sin store virtuositet.

Foto: Lelo Nika Trio

Leila Sherzai er klassisk sanger og født i Ukraine.

Foto: Privat

Blandt de udvalgte værker til koncerten den 2. november findes nogle, der blev opført under krigen i koncentrationslejrene Theresienstadt og Auschwitz med danske fanger blandt de udøvende musikere.

Til koncerten kan man også lytte til den ukrainske sopran Leila Sherzai, der flygtede til Danmark efter krigens udbrud sidste år.
Nu underviser hun i klassisk sang på FOF i København.

Som dirigent for det hele kan man opleve den argentinske dirigent Saul Zaks. Han er fast tilknyttet den internationale ungdomsfestival Summa Cum Laude i Wien, som han er kunstnerisk leder for. Festivalen finder sted hvert år og præsenterer ungdomsorkestre og kor fra mange forskellige lande.

Koncertinfo


Link til billetter:

https://shop.besaettelsesmuseet.dk/aftenarrangement/


Besættelsesmuseet
Mathilde Fibigers Have 2
Aarhus C
Koncert torsdag den 2. november kl. 17.00


Udgivet den 27. oktober 2023

Rachel Einarsson