Når Ensemble Midtvest og Nordisk Teaterlaboratorium – Odin Teatret opfører teaterkoncerten "Vildvaldi" i kommende tid, bliver det uden ”De fire årstider”.
Det er tid til at belyse andre sider af den stærkt produktive barokkomponist, der var glemt i 250 år.
Idéen til teaterkoncerten "Vildvaldi" opstod i 2017, og faktisk er det fløjtenisten Charlotte Norholt, der fik den. Nu medvirker hun sammen med tre af sine kolleger fra Ensemble Midtvest – Won-Ho Kim på violin, Sanna Ripatti med sin bratsch og Jonathan Slaatto ved celloen – i en forestilling, der iscenesætter et bredt udsnit af Vivaldis gnistrende og energiske barokmusik.
Med sig på scenen har musikerne skuespilleren Kai Bredholdt, der ikke spiller Vivaldi, men derimod en musikprofessor, der er i færd med at afslutte sin mangeårige karriere som forsker i Vivaldis musik. Det er lettere sagt end gjort; noderne er svære at pakke ned og give videre, musikken bliver ved at springe op af æsken, og musikerne giver ikke professoren fred. Faktisk stiger intensiteten, og det er ikke godt at vide, hvordan det ender.
Ifølge instruktør Anna Stigsgaard er de fysiske rammer i opsætningen holdt i stor enkelhed. "Historien er vild", siger hun. "Vivaldis musik var forsvundet, og så bliver den genopdaget 250 år efter. Og alt det, der vælter ud af gemmerne i forestillingen, er den musik, der er i koncerten”, forklarer hun.
”De fire årstider” er udeladt for at skabe plads til mere af Vivaldis andet musik, og musikerne har selv arrangeret værkerne, så de passer til stykkets aktuelle besætning. Musikken er udvalgt af Anna Stigsgaard, og hun ser i øvrigt papiret som en vigtig faktor i Vivaldis overlevelse. Det, at musikken er nedskrevet på papir og senere bliver fundet, har nærmest sikret hans udødelighed.
”Det er takket være papiret”, siger hun. ”Mange af rekvisitterne i koncerten har derfor noget med papir at gøre, for papiret er koncertens ledestjerne”, afslører hun.
Papirnusseri bliver en væsentlig del af scenebilledet, når Ensemble Midtvest og skuespilleren Kai Bredholdt leverer "Vildvaldi" forskellige steder i landet. På billedet ses Ensemble Midtvest i en arbejdssituation fra et andet projekt. Foto: PR.
Det er for Anna Stigsgaard desuden vigtigt, at publikum kommer tæt på musikerne.
”Der er kun to rækker sæder til publikum rundt om den ovale scene”, forklarer hun. Anna Stigsgaard prioriterer, at publikum skal kunne høre musikernes vejrtrækning og mærke lyden af buen på strengene.
Musikerne vil desuden bevæge sig rundt på scenen, og ligesom i teatrets verden er tanken, at alle medvirkende smelter sammen til ét organisk hele. På den måde medvirker de alle til at videreformidle Vivaldis verden af lyd i ét og samme spor. ”Vivaldis musik rummer en vildskab, der til tider kan minde om pop- eller rockmusik, og det er netop dette fantastiske musikalske univers, vi gerne vil invitere publikum ind i”, lyder det fra Anna Stigsgaard.
Holdet bag forestillingen har været hæmmet af en del sygemeldinger i prøveforløbet, og man har derfor måttet aflyse nogle forestillinger og rykke premieren en enkelt dag. Så meget desto mere er de alle klar til at lade papirerne flyde til premieren fredag den 11. marts.