25.01 2025

Trio i verdensklasse gav publikum noget at leve videre af

Koncertanmeldelse


Musik & Eventyr” Michala Petri,
Lars Hannibal og
Ghita Nørby


Eventyr af H. C. Andersen og La Fontaine
Musik af bl.a. J. S. Bach og E. Grieg 


Sløjfen, Hadsten,
16. Januar 2025



Michala Petri og Lars Hannibal fremfører her et stykke af Lars Hannibal – med en stor, nærmest brummende basblokfløjte som soloinstrument.

Foto: RE

Hvilken trio. Helt ærligt?

En brændende eventyroplæsning blandede sig med virtuost fløjtespil og et sagte guitarakkompagnement, så man kom ind i en anden verden. En fængende, udtryksfuld og eftertænksom eventyrverden. Hvis man ikke endnu har oplevet ensemblet Ghita Nørby, Lars Hannibal og Michala Petri, bør man virkelig unde sig selv to timer med den kompetente ikon-trio.

De tre kunstnere er for længst kendt i hele landet – og udlandet. Alle tre har mange år på scenen bag sig i den øverste liga på deres felt, og luften er ikke gået af ballonen i 2025. Der er masser af nærvær, ro og tilstedeværelse, så man får indtrykket af, at de også optræder i dette format for deres egen skyld – at de aldrig ville gøre det, hvis ikke de også selv fik noget ud af det.
Den indstilling smitter helt sikkert af på kvaliteten.


Koncertformatet er tilmed forfriskende. Ghita Nørby læser op af H. C. Andersens eventyr og La Fontaines fabler, mens Lars Hannibal og Michala Petri fremfører en samling smukke duetter, der både stråler i sig selv, men samtidig også akkompagnerer lytterens egne tanker til historierne.

Der er fin, men heller ikke for megen ping-pong mellem de tre kunstnere undervejs.

Hver for sig lever kunstnerne i virkeligheden op til den glans, der naturligt og velfortjent klæber til deres navne. Dertil kommer, at programmet er vedkommende og overskueligt, mens poesien og musikken komplementerer hinanden fint.


Michala Petri og Lars Hannibals fælles historik og erfaring som musikalske makkere sætter sit præg på koncerten; de har fundet en velfungerende, nøje afstemt og overbevisende stil med et behageligt musikalsk udtryk; de er på scenen med en særlig ro, og man må overgive sig til det musikalske niveau. Det kører bare.

Repertoiret rummer musik af bl.a. J. S. Bach, E. Grieg, A. Corelli og Carl Nielsen. Michala Petri præsenterer sit charmerende udvalg af meget forskellige blokfløjter, og hun giver os gavmildt en perlerække af virtuose triller. Det ser ud som om, det er let for hende at spille sådan.

Men det ved vi, at det ikke nødvendigvis er. Kæmpe respekt for, at hun har så mange arbejdstimer bag sig for at nå hertil.
Lars Hannibal, der naturligvis også har bygget sit spil op gennem mange øvetimer, dannede med sit akkompagnement en rolig og passende baggrund, der understøttede Michala Petris springende, jublende og til tider nærmest akrobatiske soli. Med sine sikre rytmiske ansatser virkede hans spil som et fint og nøjagtigt urværk og som selve bundklangen. 

Foto: Lis Kaspers

Derfor var det også en særlig krølle i koncerten, da han i et af sine egne værker havde vendt rollerne om, så han selv var solist, mens Michala Petri med en kæmpe blokfløjte i et meget dybt register agerede en slags brumme-akkompagnement. Et ret interessant indslag, 

At høre Ghita Nørby læse op af ”Nattergalen” er en helt særlig oplevelse. Fortællingen om den rige kejser og hele byen, der betages af den smukke, men ikke stabile mekanikfugl. Den underforståede pointe om, hvad der bør være mest attråværdigt for os mennesker, kom så godt frem i Ghita Nørbys måde at levere historien på. Indimellem kom der musikalske smugler fra Lars Hannibal og Michala Petri, så man på en måde fik noget at drikke til historien. Ganske virkningsfuldt.


Vi fik bl.a. også ”Klodshans” og ”Det er ganske vist”. Generelt er det, som om Ghita Nørby er selve eventyrenes stemme. De forskellige fugle i hønsegården giver hun fuld kraft med kaglen, snakken og sladderlyst. Helt sådan som forfatteren i virkeligheden har følt og ment, da han skrev fortællingerne, der udfolder sig som små dramastykker i Ghita Nørbys fremstilling. Hendes fremførelse af ”Klodshans” var som at høre en kendt gammel sang, hvor man gladelig kunne følge de forskellige op- og nedture for de tre sjove brødre. Helt formidabelt.
I den anden ende af dramaskalaen læste hun ”Sneglen og rosenhækken”, hvor den stille samtale mellem to eksistenser, eftertænksomheden, den underspillede humor, men også en interessant livsanalyse kom godt frem til os.


Ghita Nørby er just blevet 90 år. Det er imponerende, hvordan hun fortsat indtager scenen og giver historierne plads. Hun sparer ikke på udtrykket eller den tydelige artikulation, og det er fedt at mærke, når hun skiftevis brager derudaf, råber, kagler og næsten hvisker. Det er, som læser hun teksterne efter noder med dynamiske angivelser som forte, pianissimo og diminuendo. Men hun styrer det helt selv, naturligvis. Og det er simpelthen verdensklasse med masser af saft og kraft. Ikke for meget og slet ikke selvsmagende, men stadig med masser af mod, humor og indlevelse.


Man mærker igen, at det er sund kost at genhøre de begavede fortællinger i deres smukke, gamle sprog, der bliver ved med at gøre os kloge på livet og omgangen med hinanden. Det samme gælder den levende og enkle musik, der matcher den ligefremme eventyrverden med al dens drama, handlekraft og eftertænksomhed.

Anmelderen gik fra koncerten nynnende på den sjove børnesang ”Fætter Mikkel” – en melodi, der vist har sin oprindelse i en østrigsk vise. Michala Petri boltrede sig i forskellige ret vilde variationer og improvisationer over denne melodi, mens Lars Hannibal stod last og brast med sit rolige akkompagnement. Det var en god ørehænger at tage med sig hjem.


På forlaget Our Recordings kan man i øvrigt rekvirere et udvalg af Ghita Nørbys oplæsninger af H. C. Andersen-værker. Nogle af de samme, der er på programmet i ”Musik & Eventyr”. Det sker på CD’en ”Ghita læser H. C. Andersen”. 


Rachel Einarsson