”Hvis du ikke bliver kritiseret, gør du noget forkert”

Portrætinterview


Den tyske violinist David Garrett har en historie som et klassisk musikalsk vidunderbarn.


Men med sit usnobbede syn på musik, sit mangfoldigt musikalske talent og sin rige evne og lyst til at indfange publikum har han sprængt rammerne for den klassiske musik. På sin egen måde. 


Den 13. april giver David Garrett koncert i DR Koncerthuset i forbindelse med sit seneste album ”Iconic”.


Læs her et eksklusivt interview med violinvirtuosen, der er rekordholder som den yngste kunstner nogensinde, der har skrevet kontrakt med Deutsche Grammophon.

David Garretts koncertform er afslappet, humoristisk og somme tider ret rocket. Men det er fortsat kernen i klassisk musik, der er udgangspunktet for ham.

Foto: Christoph Köstlin

Når han står på scenen, ligner han mest en rockstjerne. En barstol er hans kontorstol, det lange hår er sat op i en skødesløs hestehale, den sorte læderjakke, de sorte jeans og de sorte ofte usnørede støvler danner et råt look, og han fylder hele scenen med sin personlighed.

Men i stedet for en mikrofon eller en elguitar har han en violin i hænderne; hans figur er en usædvanlig symbiose af et cool, nutidigt udtryk og et følsomt, finkunstnerisk og traditionsrigt materiale. I hænderne på David Garrett bliver violinen sat fri. Det er, som følger det forfinede instrument sin mester i tykt og tyndt. Violinen transformeres, smeltes og formes til oplevelser, der åbner verden på en anden måde, end man er vant til i den klassiske musik.


Som en rød tråd bevarer David Garrett den sårbare og inderlige violinstemme gennem alt, som den udsættes for af både klassisk, pop og rock. Eller en innovativ blanding af det hele.


David Garrett har skabt sit helt eget musikalske univers, og det ser han som sin naturlige opgave som kunstner. ”Tidligere komponister tog også store chancer, så egentlig er det bare naturligt som musiker at bryde grænser. Hvis du ikke bliver kritiseret, gør du noget forkert”, vurderer han med entusiasme og veloplagthed, da Klassisk bureau fanger ham til interviewet.

 

På mange måder ligner den 42-årige David Garretts historie en klassisk solstrålefortælling om et ægte vidunderbarn. Han fik sin første violin som 4-årig og blev i en alder af syv år tilknyttet konservatoriet i Lübeck. Som den yngste nogensinde skrev han som 13-årig kontrakt med Deutsche Grammophon, og det er selvsamme selskab, der just har udgivet hans seneste album ”Iconic”. Et album som David Garrett på mange måder har dedikeret til de komponister og lærere, der har inspireret ham selv. Derfor finder man musik af bl.a. Bach, Dvořák, Gluck, Kreisler, Mendelssohn og Schumann i nye arrangementer, og hans tidligere lærer Itzhak Perlman samt tenoren Andrea Bocelli medvirker også på albummet. 


David Garrett, der selvfølgelig også er uddannet fra The Juilliard School i New York, USA, som elev af Itzhak Perlman, har desuden arbejdet sammen med bl.a. Claudio Abbado og Yehudi Menuhin, og i en alder af 15 år indspillede han samtlige Paganinis ganske krævende capricer.
Med andre ord: Det sprudlende multitalent har været de helt rigtige steder og samarbejdet med alle de rigtige mennesker i den klassiske musiks internationale elite. Men på et tidspunkt begyndte han at gå nye veje med sine evner.

Rockmusikkens sceniske udtryk danner ofte akkompagnement i David Garretts koncerter.

Men violinens klassiske sarthed bruger han som en styrke, når han fortolker kendte pop- og rocksange.

Foto: Wiola Janoschek

Med klassisk orkester, rockband eller trio.

David Garrett rummer stort set alle konstellationer og giver sine egne fortolkninger af kendte værker.

Foto: Uwe Müller

I mere end 10 år har han lavet crossover-projekter, der bl.a. inkluderer TV-shows med temaet fra ”Pirates of the Caribbean”. Hans indspilning af ”Viva la vida” af Coldplay, en medrivende live-udgave af Jon Bon Jovis ”Thank you” og en rock-udgave af A. Vivaldis ”Sommer” er eksempler på Garretts grænseflyttende musikalske projekter. Eller tag en koncert fra august 2022, hvor han sætter fut i Pharrell Williams globale ørehænger ”Happy”, så det er umuligt at sidde stille eller at være knotten. Lytter man til hans eget lille stykke ”Winter Lullaby” fra 2008, vil man opleve, hvordan han forener virtuost klassisk violinspil med en ballade-agtig baggrund af blød strygermusik og lettere rytmiske instrumenter. Generelt mærker man, at David Garrett bruger teknikken fra den klassiske musik i de moderne genrer, hvilket gør ham til en integrerende crossover-artist.


I Tyskland og rundt i Europa samler David Garrett tusindvis af publikummer til mega-koncerter. Scenen minder ofte om en rockkoncert med scenerøg, farverigt scenelys og musik fra poppens og rockens verden. Med humor, sjove effekter og en afslappet koncertform kaster han sig fuldt og helt ud i sceneshowet, som publikum rives med i. Og somme tider inviteres direkte ind i. Som da han havde to børn med deres guitarer på scenen, eller da han inviterede en dame blandt publikum op på scenen som speciel guest i et nummer.

”Det var hårdt at overbevise kritikerne om, at man godt kan være en god musiker, selvom man laver crossover".


David Garrett

I den igangværende turne der kører i hovedsageligt Tyskland, Østrig og Schweiz i forbindelse med hans seneste album ”Iconic” er David Garrett på scenen sammen med guitaristen Franck van der Heijden og bassisten Rogier van Wegberg. Publikum kan forvente et alsidigt program. ”Jeg varmer op med klassisk musik”, afslører David Garrett. ”Det hele er baseret på klassisk musik, og det bliver traditionelt og nyt på samme tid”, tilføjer han.


At han er på turne i øjeblikket, er en særlig tid i livet som kunstner. ”Man skal hele tiden vedligeholde evnerne på sit instrument, det er en del af jobbet. Jeg øver altid, men det er selvfølgelig mere intenst, når der er turne. Man prøver at udvikle på detaljerne, og jeg skriver et manuskript, som jeg bruger på scenen” siger han og henviser til sine indslag med anekdoter og forskellige betragtninger. ”Jeg ønsker at gøre det personligt, og det handler bl.a. om min egen tilgang til musik. Og jeg henvender mig også til et publikum, der måske ikke er så vant til klassisk musik”, vurderer han.


Da Klassisk bureau konfronterer David Garrett med et udsagn om, at han forener kulturer, protesterer han pænt. ”Jeg kan godt lide at forene mennesker, ikke kulturer. Alle har hver sin måde at tilgå musikken på, og jeg kan lide at samle mennesker i en stor følelse”, forklarer han og lader en mærke, at han værdsætter det individuelle engagement, som musik lægger op til hos hin enkelte; at musik taler forskelligt til mennesker, men at de alligevel kan samles i én stor oplevelse. Hans måde at få dét til at lykkes på har da også kostet en del modstand fra den klassiske musikverden.

David Garrets erfaring er dog, at musik nu er mere forbundet på tværs af genregrænser end tidligere. Den udvikling har han selv været en del af.

”Jeg må nok rose mig selv for at åbne døre for mange af mine kolleger”, siger han med henvisning til, at han har haft held med at involvere mange klassiske musikere i sine koncerter. ”Det var hårdt at overbevise kritikerne om, at man godt kan være en god musiker, selvom man laver crossover. Men nu nyder kritikerne det! Og musik er i dag ikke i så faste bokse som tidligere”, oplever David Garrett.


Man mærker, at David Garrett fuldt og helt har skabt sig så solid en platform som kunstner, at han gør, hvad der passer ham. ”Jeg kan godt lide at skabe forandring. Jeg kan lide at være en kunstner og at bringe musikken fremad”, siger han selv med stor glæde i stemmen.


Kritik er nærmere en drivkraft end en hæmsko for ham; under studietiden havde han i øvrigt job som fotomodel, og nu har han endda sin egen merchandise shop på nettet. Her kan man f.eks. købe T-shirts, kaffekrus, lightere og sågar vifter med David Garrets varemærke. Men han sælger også sin musik i form af nodehæfter, og hans selvbiografi ”Wenn ihr wüstet” fra marts 2022 er også på e-hylden i netshoppen. Også på engelsk.

Foto: Uwe Müller

Dog ser han ikke sig selv som rebel. Opgaven for en kunstner er i sin natur at gå nye veje.

”På den måde føler jeg mig meget traditionel”, siger han. ”I det 19. århundrede var det meget almindeligt, at man lavede sine egne arrangementer af eksisterende værker. Det skal virkelig være personligt for dig”, understreger han.

Om nogen kan David Garrett tillade sig at sige sådan. Det bringer ham yderligere til at skelne mellem at være musiker eller kunstner.

”Der er forskel på at være musiker og kunstner: Som musiker er man musikkens tjener. Men som kunstner begynder det med dine egne tanker og visioner. Her skal det være meget personligt for dig. Jeg ønsker at udvikle mig egen stil og personlighed”, forklarer han og fremhæver samtidig, at det hele naturligvis fungerer bedst med et godt orkester og en god dirigent. At rammerne også skal være på plads for udfoldelserne og idéerne.


Og sluttelig bringer vi et råd fra David Garrett videre til en håbefuld musiker derude, som måtte læse med: ”Find dit eget unikke selv! Løb risici, fordi du er overbevist, og tro på dine egne idéer. Bevis at kritikerne tog fejl”.


--------------------------------------------------------------------------------


Den eneste koncert i Danmark med David Garrett på Iconic-turneen finder sted i DR Koncerthuset torsdag den 13. april kl. 20.00. Billetpriser fra 555 kr.

 

Udgivet den 2. marts 2023

Rachel Einarsson