Julekoncertguide 2023

Fra Nordjylland til Sønderjylland, over Fyn til Sjælland og Bornholm. Hvor er der spændende og lidt anderledes julekoncerter denne jul? 


Igen i år har Klassisk bureau været på julejagt, og nu er Julekoncertguiden 2023 endelig klar. Jeg håber, at du kan finde inspiration til at finde en lidt anderledes musikoplevelse denne december.


Guiden er præsenteret i datoorden, og den går udenom ”de fleste store og kendte” koncerter, som naturligvis også ofte er et besøg værd.

Guiden er ikke udtømmende for alt, hvad der er interessant i hele landet, men jeg har forsøgt at komme vidt omkring.

Nogle kunstnere gennemfører deres julekoncerter flere steder i landet, uden at de alle er nævnt her.

Oplysninger om entré er vejledende, og vi opfordrer til, at man selv tjekker disse oplysninger hos arrangøren.


Rigtig god fornøjelse.

Og glædelig jul!2. december kl. 15.30 2023🌲


Koncertkirken, Blågårdsplads, København

"Schnee", Hans Abrahamsen

Athelas

Entré: Fra 150 kr.


Vi lægger ud med snedrys - både ude og inde.

Ensemblet Athelas beskæftiger sig med ny kompositionsmusik, og siden 2018 har orkestret med værket "Schnee" givet verden sit bud på en alternativ julekoncert. 
Hans Abrahamsen fortolker i værket lyden af sne; det at et snefnug både er et enkelt, individuelt fnug, men samtidig et "flokdyr", der hvirvler rundt sammen med en masse andre. 
10 canons for ni instrumenter, lyder beskrivelsen af værket også. Og så har "Schnee" en fascination af matematiske strukturer i sig, som leder tankerne over på J. S. Bachs metoder. Hos andre bringer værket fornemmelser om en moderne fortolkning af Vivaldis vinterparafrase fra "De fire årstider" med sig. Uanset, så inviterer værket lytteren med ind i en filosofisk meditation over lyden af sne, lover arrangøren. 
Dirigenten ved denne eftertragtede koncert hedder Rei Munakata.
2. december kl. 12.00 2023 🌲


Budolfi Kirke, Aalborg

Domorganistens julekoncert

Jørgen Ellekilde, organist

Entré: Gratis adgang


Der er ikke mange oplysninger om, hvad denne koncert byder på. Men publikum bliver lovet både festlig, iørefaldende og virtuos musik fra kirkens store orgel, så der er sikkert god grund til at sætte indkøbsposerne på det gamle stengulv, sætte sig godt til rette og lade Jørgen Ellekilde vise, hvad Budolfi Kirke kan opvise af orgelbrus. Midt i travlhed og skøn forventning.  
2. december kl. 16.00 2023🌲


Christians Kirke, København

Grønlandsk julekoncert

Aavaat
Entré: 110 kr.


Der bliver helt sikkert en fantastisk stemning, når det grønlandske kor Aavaat synger grønlandske julesalmer og julesange i Christians Kirke. Koret har base i København og blev stiftet i 1996. 


Uden at love for meget kan man have en ganske godt begrundet forventning om at høre "Guuterput qutsinnermiu" - en kendt sang, der ofte blot kaldes "Guuterput". Sangen er en en grønlandsk julesalme fra 1852 og betegnes som Grønlands "jule-nationalsang". Rasmus Berthelsen, der skrev tekst og musik til "Guuterput", har udtalt, at sangen kom til ham i en drøm.

En meget, meget smuk sang, hvis Klassisk bureau må komme med et lille anbefalende pip.


Koncerten bliver optaget og sendt på Grønlands landsdækkende tv-station KNR-TV.
2. december kl. 15.00 og online på Facebook og Youtube 2023 🌲


  Enghave Kirke, København

  Adventskoncert

  Enghave Barok

  Entré: Gratis adgang  Der bliver skøn adventsmusik af J. S. Bach i Enghave Kirke denne eftermiddag.

  Det Gamle Testamente indeholder flere profetier fra bl.a. Esajas, der fortæller om en jomfru, der vil føde en søn, som skal være et lys, der skinner i mørket.

  Disse profetier er centrale for adventstidens forberedelse til julens fejring af Jesu fødsel.

  Den vigtigste adventssalme på J. S. Bachs tid var »Nun komm, der Heiden Heiland«, som er Martin Luthers gendigtning af den gamle latinske hymne »Veni, redemptor gentium«, der handler om profetiernes opfyldelse.

  J. S. Bach skrev to kantater over denne monumentale salme, og ved koncerten her opfører Enghave Barok BWV 61 »Nun komm, der Heiden Heiland«, som er den tidligste Bachkantate over salmen. Desuden opføres BWV 133 »Ich freue mich in dir« og BWV 139 »Wohl dem, der sich auf seinen Gott«

  Solister er Klaudia Kidon, Daniel Carlsson, Matthias Hedegaard og Jakob Bloch Jespersen.

  I øvrigt medvirker præst Viggo Julsgaard Jensen, der knytter en kort prædiken til værkerne.  2., 9. og 16. december kl. 12.00 2023🌲


  Skagen Kirke

  Orgelmatiné

  Henrik Strøm m. fl. 

  Entré: Gratis adgang


  Der er ikke mange oplysninger om de tre orgelmatinéer. Men alt tyder på, at der er tale om en slags drop in-koncert på 30 minutters varighed. Rikke Kursch spiller den 2. december, Anders Gaden sidder på orgelbænken den 9. december, og Henrik Strøm er anført som organist ved koncerten den 16. december.

  Alle tre gange får man en god stak adventsmusik. Så er du på de nordligste kanter, kan du sætte poserne med indkøb for en stund og lade julefreden gøre sit indtog midt i de mange forberedelser.  3. december kl. 15.00 2023 🌲


  Risbjerg Kirke, Hvidovre

  Fransk jul

  Camerata Øresund

  Entré: Gratis adgang   Tjek lige det her: Hvordan mon julen lød i Frankrig i det 17. århundrede? Kunne det ikke være super interessant at blive indhyldet i lidt ægte Versailles-jul? 

   Frankrig var i det 17. århundrede en kunstnerisk smeltedigel, der omfavnede alt, som kunne bekræfte dets kulturelle identitet. Søgen efter det yndefulde og elegante var typisk fransk, og musikken ved denne koncert har en levende, dansant karakter.

   Koncerten indledes med Michel-Richard De Lalandes storslåede motet "Te Deum", der blev opført ved det kongelige hof i Versailles. Værket var et af De Lalandes mest populære og mest spillede og har en stor variation af klange og følelser.

   Koncerten vil derudover byde på et juleværk af Marc-Antoine Charpentier (manden bag Eurovisions kendingsmelodi), som er en sammensætning og omarrangering af 10 traditionelle, franske julesalmer samt en symfoni af De Lalande.

   Camerata Øresunds julekoncerter er blevet en tradition, og ensemblet gør en dyd ud af at dykke ned i den julemusik, som ikke spilles så ofte.

   Til koncerten medvirker Camerata Øresunds vokalensemble, der består af otte spirende sangere fra Øresundsregionen.
   5. og 12. december kl. 19.30/19.00 2023🌲


   5. december i Tved Kirke kl. 19.30

   12. december i Hundstrup Kirke, Vester Skerninge kl. 19.00

   "Gaudete", Anders Öhrwall

   Vester Skerninge Sangkor, elever fra Rudolf Steiner Skolen, Odense

   Entré: Gratis adgang til begge koncerter


   Den svenske komponist og dirigent Anders Öhrwall (1932-2012) komponerede sit iørefaldende værk "Gaudete" i 1962. Han var ansat som kirkemusiker og dirigent ved Adolf Frederik Kirken i Stockholm i en lang årrække og havde følelsen af, at man i Sverige manglede noget godt julemusik for kor.

   Han indledte derfor en jagt i gamle arkiver og fandt sit stof i "Piae Cantiones", som er Sveriges ældste eksisterende melodiskolesangbog. Bogen stammer fra 1582, og Anders Öhrwall udvalgte ni sange, som han bearbejdede og udsatte for blandet kor under titlen "Gaudete". Der venter helt sikkert en meget flot musikalsk oplevelse i denne koncert.

    

   Publikum får desuden en buket kendte julesalmer i Bendt Kallenbach og Bo Holtens arrangementer. Bendt Kallenbach var i sin tid musiklærer på Svendborg Gymnasium, og blandt hans elever finder man Bo Holten. 
   Jakob Hedegaard dirigerer koncerten.

    
   5. december kl. 19.00 2023 🌲


   Gug Planteskole, Gug

   Klarup Pigekor

   Entré: 50 kr.


   Hvis du har ærinder ud til Gug Planteskole, skulle du måske betænke at dukke op den 5. december om aftenen.

   Det er næsten blevet en tradition, at Klarup Pigekor synger julen ind blandt blomster, træer og haveanlæg i det nordjyske.

   Klarup Pigekor er Aalborg Kulturskoles klassiske elitepigekor og holder til på Nordkraft. Pigekoret består af omkring 35 piger i alderen 14-25 år fra Aalborg og omegn, og siden korets oprettelse i 1980 har især den danske sangskat samt den klassiske kirkemusik været korets varemærke.

   Efter koncerten på Gug Planteskole kan man sidde og nyde ilden i pejsen og få en kop kaffe eller måske en kop gløgg og købe pyntegrønt med hjem. 


   Der er 50 siddepladser til koncerten, oplyser Gug Planteskole, men ellers er der god plads til stående publikum, der også kan nyde de 45-minutters vellyd. Billetter kan købes via Gug Planteskoles hjemmeside.    7. og 14. december kl. 19.30/20.00 2023 🌲


   7. december kl. 19.30, Enghøj Kirke, Randers

   14. december kl. 20.00, Langenæs Kirken, Aarhus

   Local Vocal

   Entré: 90/60 kr. + gebyr til begge koncerter


   Denne koncert falder måske en smule uden for den klassiske skive. Men der er både vellyd, medrivende engagement og melodiøst velvære i det Aarhus-baserede rytmiske kor Local Vocal, som vil levere en lidt anderledes julelyd. Koret består af ca. 30 sangere og har Philip Eick som korleder. 


   Local Vocal er ganske scenevant, og gennem årene har koret afholdt liveshows i Rusland, Tyskland, Holland, Skotland og Frankrig.    8. december kl. 19.30 2023🌲


   Køge Kirke

   "Som første morgen", uropførelse af nyt juleoratorim af Peter S. Bruun

   Kammerkoret Camerata, duo Askov/Andersen, Figura Ensemble og Endeslevkoret

   Entré: 200/150 kr.


   Køge Klassisk slår denne aften dørene op til en julekoncert, der kaster sig ud i det helt nye med uropførelsen af den herboende komponist Peter S. Bruuns juleoratorium "Som første morgen".


   Peter S. Bruun har komponeret værket på bestilling fra Køge Klassisk, og juleoratoriet benytter tekster af Hanne Jul Jakobsen, Peter S. Bruun selv samt bibeltekster

   og ældre og nyere danske julesalmer.

   Oratoriets lange fortællende forløb foregår i hele kirkens rum. Og hvad det helt præcist betyder, må man selv finde ud af ved at møde op.

   Som et også lidt anderledes indslag i en julekoncert indledes der med en artist talk med Peter Bruun ved Jakob Levinsen.


   Publikum kan desuden nyde at lytte til solopartier fra sopranen Philippa Cold samt mezzosopran Stina Schmidt, mens dirigent Maria Badstue har overblikket over hele koncerten.   8. december kl. 19.30 2023🌲


   Silkeborg Kirke

   Julekoncert

   Ars Nova

   Entré 50/125 kr.


   Det professionelle kammerkor Ars Nova med base i Danmark har igennem årene turneret i mere end 40 lande og gæster Silkeborg Kirke med harpenist Tine Rehling.
   Kom og oplev klassisk julemusik fra spansk renæssance til moderne britisk, herunder Benjamin Brittens juleklassiker "A Ceremony of Carols", men lyt også til et udvalg af de mest kendte, danske julesange. Fra Spanien kan man lytte til "Veni Domine" af Juan Esquivel, som er en af de vigtigste komponister i den spanske højrenæssance.

   Koncerten dirigeres af Eamonn Dougan, en af Englands mest velrenommerede unge dirigenter. 

   Ars Nova gentager koncerten i andre byer, se hjemmesiden.   9. december kl. 16.00 2023🌲


   Flintholm Kirke, Frederiksberg

   Vox Absona

   Entré: 75 kr.


   Musik af nyere slags med et nordisk tvist - det er, hvad kammerkoret Vox Absona især er glad for at fremføre. Og derfor har Carl Nielsen, Rued Langaard, Vagn Holmboe, Bo Holten, Knut Nystedt og Niels la Cour ofte været på korets repertoire.

   Vox Absona har i år 25-års jubilæum, og i den forbindelse gøres der lidt ekstra ud af årets julekoncerter, gøres vi opmærksomme på. Koret optræder i år sammen med tre musikere, og som en del af koncerten kan man opleve Anders Öhrwalls "Gaudete". Det er en suite i 10 satser for to fløjter, fagot og kor. Udover denne lille suite vil julekoncerten byde på et bredt udvalg af de sange og salmer, så julestemningen kan indsmyge sig hos alle.   9. december kl. 16.00 2023 🌲


   Løgstør Kirke

   Emmelie de Forest

   Entré: Muligvis udsolgt   Så er der mulighed for at opleve vores egen Eurovision Song Contestvinder fra 2013: Emmelie de Forest. Med sin karakteristiske stemme vil hun levere både julesalmer sange med klang og nærvær.

   Hun glæder sig til at skulle dele julens kærlige budskab i sange som ”En rose så jeg skyde”, ”Dejlig er jorden”, ”Det er koldt derude” og ”Når du ser et stjerneskud” samt nogle af de største amerikanske christmas carols krydret med en helt nyfortolket version af ”Only Teardrops”.

   Den berejste Emmelie de Forest bliver akkompagneret af to musikere.   9. december kl. 16.00 2023 🌲


   Broløkke Herregård, Humble, Langeland

   Monique

   Entré: 295 kr.


   Igen bevæger vi os en smule udenfor den klassiske skive. Men se, hvor hyggeligt og stemningsfuldt, det også kan gøres med lidt jazz! Monique Spartalis er født i København i 1966 og indledte sin karriere som sanger i en ung alder. De første mange år sang hun med sit band Notre Dame, men da hun på et tidspunkt indsang en reklamesang for Magnum is, fik hun en ny pladekontrakt i 1990. Som solist. Og derefter kom der fut i hendes karriere som solist. 

   Til denne koncert er Monique også solist. Og efter at hun har været på scenen, kan man opleve koncert med elever fra Humble Musikefterskole.


   Billetprisen inkluderer også gløgg og æbleskiver.   10. december kl. 15.00 2023🌲


   Roskilde Festival Højskole

   "Mariamusik", Anders Öhrwall

   Roskilde Studiekor

   Entré: 50 kr.


   Det er den svenske komponist og dirigent Anders Öhrwall, der er arkitekten bag denne koncerts indhold. I 1974 komponerede han værket "Mariamusik", som findes i både en svensk og en dansk udgave. "Mariamusik" består af 12 satser, som bygger på ældre Maria-tekster og Maria-viser fra forskellige lande, ligesom der er citater fra Bibelen indlagt i værket. Men også andre kirkelige og latisnek tekster er flettet ind, så lytterne får et bredt indblik i Marias verden. Satsen "Ave Maria Stella" gentages fire gange i værket og er den store hyldest til Maria, den hellige Guds moder.


   En unik chance for at opleve et sjældent opført værk med en særlig vinkel på julen.   10. december kl. 15.30 2023 🌲


   Sankt Clemens Kirke, Klemensker, Bornholm

   Julen har englelyd

   LiveStrings og Andrea Pellegrini

   Entré: 210 kr.


   Der er tale om en kammermusikalsk jul, hvor mezzosopran Andrea Pellegrini og LiveStrings skaber en anderledes varm og nærværende koncertoplevelse. Målet er med lige dele legesyge og respekt at fortælle juleevangeliet med klassisk musik.

   Andrea Pellegrini fører en alsidig karriere, der både indeholder de store klassiske værker, men også genrebrydende projekter med bl.a. Martin Hall. Ligeledes er den klassiske strygekvartet LiveStrings kendt for at krydse musikalske klinger med f.eks. Thomas Helmig, Lukas Graham og Bent Fabricius-Bjerre.

   Men nu gælder det altså en kærlig udlægning af det kristne juleevangelium, hvilket sikkert både vil blive melodiøst og overraskende.


   11. december kl. 16.00 2023🌲


   Grenaa Kirke

   Julekoncert

   Skt. Clemens Drengekor

   Entré: 200/150 kr.


   Der gik ikke lang tid fra at Skt. ClemensDrengekor i 2003 blev stiftet og til det holdt sin første koncert. Det var fhv. kantor ved Aarhus Domkirke Carsten Seyer-Hansen, der etablerede koret, der nu tæller ca. 40 drenge og mænd i alderen 8-50 år. Hvert år afholder koret 10-15 koncerter og tager årligt på koncertturnéer i ind- eller udland. Korets dirigent hedder nu Brian Stenger Poulsen, og han vil lede denne helt sikkert meget lytteværdige koncert, som vil bringe smuk korlyd til julestemningen.   11. december kl. 19.30 2023🌲


   Skive Theater

   Julekoncert

   Salling Spillemænds Symfoniorkester og Musikskolens kor

   Entré: 75 kr. 


   Stærke, lokale kræfter træder til ved denne koncert, som efterhånden også er en stærk tradition i Skive. På programmet vil man finde et bredt repertoire af julens traditionelle, klassiske værker.

   Koncerten byder også på kendte symfoniske værker af klassiske komponister med en afdeling for orkestret og en for koret, ligesom der også vil være julesalmer og -sange, som publikum synger med på.


   Traditionen tro sluttes koncerten med uddrag af Händels Messias og Hallelujakoret. Pompøs bliver dermed afslutningen.
   12. december kl. 19.30 2023🌲


   Kvong Kirke, Varde

   Den Unikke Trio

   Entré: 210 kr.


   Trioen med det forjættende navn optræder flere steder i landet med sin julekoncert. Denne aften gælder det imidlertid Varde, hvor sangeren Tina Siel, Tine Lilholt på fløjte og Knud-Erik Thrane ved klaveret vil sende fortolkninger af højtidens salmer og sange ud i kirkerummet. Der bliver tale om henholdsvis samspil samt enkeltstående solistnumre, lover trioen, og som en ekstra gevinst til publikum vil Tine Lilholt også give et par numre på harpe.
   13. december kl. 18.00 og kl. 20.00 2023🌲


   Haderslev Domkirke

   "Julemusik for alle pengene"

   Vor Frue Cantori, Haderslev Drengekor og Haderslev Domkirkes Pigekor


   Entré: 85/110/150/125 kr.


   Der bliver masser af sang og blomstrende korlyd, når både Vor Frue Cantori, Haderslev Drengekor og Haderslev Domkirkes Pigekor synger om julen ved to koncerter den 13. december. For alle pengene, bliver vi lovet! Og billetkategorierne er så forskellige, at man nok kan indrette sin økonomi ganske fornuftigt med en billet til Haderslev Domkirke i sit budget.


   Publikum får lov at høre det 65-stemmer store Haderslev Drengekor, der ledes af domorganist Henrik Skærbæk Jespersen, der også er korets stifter. Som leder af Haderslev Domkirkes Pigekor finder man Anne Lise Quorning, mens Juliane Ilgner har ansvaret for Vor Frue Cantori.


   Indtægterne fra billetsalget går i øvrigt ubeskåret til korarbejdet og julehjælp i domsognet.
    13. december kl. 19.30 2023🌲


    Budolfi Kirke, Aalborg

    Luciakoncert

    Klarup Pigekor, Klarup Minikor og Klarup Skoles Kor

    Entré: 85 kr.


    Traditioner er som bekendt en stor del af julen verden over. I Aalborg er denne koncert en tradition, og det er Aalborg-forstaden Klarup, der leverer varen. På selve Lucia-dagen vil de tre kor fylde kirkerummet med sikkert stemningsfuld musik, levende lys og skøn sang.

    Christina Kjærulff og Pia Juul dirigerer, og Bettina Slot Christensen spiller klaver til.

    Og så kan man jo samtidig tænke over, at man sidder i en historisk bygning, der i 1554 overtog den status, som Børglum Kloster indtil da havde smykket sig med som domkirke for det nodrligste Danmark.    13. december kl. 19.00 2023 🌲


    Frederikshavn Kirke, Frederikshavn

    Julealsangskoncert

    Sæbygardens Tambourkorps og Harmoniorkester

    Entré: 50 kr. i døren


    I 1892 blev Frederikshavn Kirke indviet. Kirken er en korskirke opført i romansk stil, og har man kørt enten forbi eller gemmen Frederikshavn, har man helt sikkert set den iøjnefaldende og smukke bygning. Nu indtages den af Sæbygardens Tambourkorps og Harmoniorkester, som de seneste mange år har spillet julen ind med glade, swingende, jazzede og let genkendelige juletemaer, som oftest i ny forklædning. Og det kommer også til at ske i år.
    13. december kl. 18.30 2023🌲


    Gudhjem Kirke, Bornholm

    Luciakoncert

    Kirkens Voksen- og Børnekor

    Entré: Gratis adgang


    Årets julekoncert i Østerlars-Gudhjem pastorat har i år Lucia som sit tema. Kirkens voksenkor og børnekor medvirker sammen med en kvindekvartet bestående af Kristin Schmidt, Zanna Pauck, Christine Simpson og Rebecca Forsberg Svendsen. Anders Forsberg Svendsen akkompagnerer på klaver og orgel, og Rebecca Forsberg Svendsen alle igennem hele koncerten.
    13. december kl. 19.30 2023🌲


    Helios Biograf og Kulturhus, Faaborg

    Nordisk jul

    Helene Blum og Harald Haugaard

    Entré: 295/245/50 kr.


    Julekoncerten med Helene Blum og Harald Haugaard er kommet for at blive. Der er fuldt hus hver gang, så selvfølgelig byder julen 2023 også på en herlig nordisk julekoncert, lyder det fra arrangørerne af denne koncert. Som altid har de to internationale musikere med rødderne solidt plantet i det sydfynske inviteret gæster med til at spille med deres faste band.

    I år er det violinist og komponist Emma Kragh-Elmøe fra gruppen ”Stundom” og den svenske guitarekvilibrist Mattias Pérez, som publikum skal glæde sig til.
    13. og 14. december kl. 19.30 2023🌲


    Odense Koncerthus

    Christmas Carols med Odense Symfoniorkester

    Entré: Forskellige kategorier, tjek Odense Symfoniorkster


    Jazzsangerinden Sinne Eeg stiller sig denne aften i front for Odense Symfoniorkester, mens Det Fynske Kammerkor nok stiller sig bag orkestret. Og det gør børnene fra Carl Nielsen Børnekor sikkert også. Sammen vil de mange medvirkende fylde Odense Koncerthus med "lækre og lune arrangementer af de bedste danske og engelske julesange og salmer, crooners og carols", som de selv formulerer det. Publikum får også en overraskelse i løbet af koncerten. Den kender Jakob Hultberg forhåbentlig til på forhånd - han er nemlig aftenens dirigent.
    14. december kl. 19.30 2023 🌲


    Sankt Hans Kirke, Odense

    Julekoncert

    Odense Kammerkor

    Entré: 100/50 kr. 


    Med Odense Kammerkor kommer publikum her igennem de forskellige begivenheder i juleevangeliet. I Niels La Cour og Poulencs danske og franske værker møder man indledningsvist hyrderne i marken, der ser Betlehemsstjernen over stalden (i Bibelen er det dog de vise mænd, der opdager stjernen). Lytterne følges med hyrderne ind i stalden og ser Jesusbarnet ligge i krybben.
    Koncerten inkluderer også et udvalg af de engelske traditionelle Christmas Carols, mens man tilbage i det danske vil høre Lange-Müllers tre romantiske hyldestsange til Jomfru Maria. Danske julesange kommer også på plakaten i nye, spændende arrangementer med lyset og den nordiske, lyse klang i centrum.    14. december kl. 19.30 2023 🌲


    Brødremenighedens Kirke, Christiansfeld

    Julekoncert

    Per Nielsen, trompet

    Entré: 225 + gebyr


    Per Nielsen har i mange år markeret sig som en betydelig og populær trompetist herhjemme. Han passer stadig sin faste plads i Sønderjyllands Symfoniorkester, men mange vil også genkende ham fra hans egne koncerter. Denne aften akkompagneres han af pianisten Jacob Trautner, mens violinisten Alexandru Radu også vil medvirke.    15. og 17. december kl. 19.30/16.00 2023🌲


    15. december i Lukas Kirken, Aarhus, kl. 19.30

    17. december i Vejle Musikteater, kl. 16.00

    Julesang og messingklang 

    Den Jyske Operas Kor og Prinsens Musikkorps

    Entré: 110 kr. i Aarhus, 135-465 kr. i Vejle


    Når en tradition har fået rodfæste, er den med til at skabe identitet. Noget, man kan binde en højtid op på, bygge minder af og skabe et indhold i, der varer ved og som får betydning. I år er det 18. gang, at Den Jyske Operas Kor samarbejder med Prinsens Musikkorps om at levere en velklingende koncert med de allermest skattede julesalmer og vægtige, engelske kompositioner til højtiden. En tradition, der altså har fået rodfæste.

    Vi loves et varieret repertoire med både religiøst og verdsligt indhold, nyt og gammelt, ligesom vi som publikum får lov at synge med og smelte sammen med messingklangen.
    Det hele sker med ledelse af Christopher Lichtenstein, musikchef for Den Jyske Opera.
    16. december kl. 15.00 2023 🌲


    Messecenter Herning

    Dejlig er jorden

    Herning Kirkes Drengekor og MidtVest Pigekor

    Entré: Fra 175 kr. (børn fra 100 kr.)


    Det bliver ingen ordknap eller kedelig koncert, når Mathias Hammer skal knytte et arrangement sammen. Det kommer til at ske denne eftermiddag i Herning, hvor gæstesolisterne Lars Mølsted og Karoline Toksvig vil synge for. Lars Mølsted fik i øvrigt smag for musik via sin tid i Herning Kirkes Drengekor, og nu er han prisbelønnet musicalstjerne, mens Karoline Toksvig indtog rollen som Scaramouche i "We will rock you", også i MCH.


    Med sig har de to sangere Herning Kirkes Drengekor, der just har fået en ny dirigent i Severin Korsgaard fra Aarhus. Men MidtVest Pigekor er også med, så der bliver godt fyldt op af stemmer i salen. Og så akkompagneres koncerten af Ensemble MidtVest, der medvirker med fuldt ensemble. På programmet er der julemusik fra hele verden, og det forlyder, at publikum godt kan forvente en overraskelse i form af helt ny musik.
    16. december kl. 16.00 2023 🌲


    Ansgars Kirke, Odense

    Julekoncert

    Det Fynske Kammerkor

    Entré: 90/45 kr.


    Traditionen tro inviterer Det Fynske Kammerkor igen til julekoncert i Ansgars Kirke i Odense. Koret vil synge satser fra England, Tyskland, Norge, Sverige og især fra Danmark, for det bliver slet ikke jul uden H.C. Andersens "Barn Jesus i en krybbe lå" og N. F. S. Grundtvigs "Julen har englelyd".
    Dén antagelse kan man jo egentlig kun tilslutte sig.

    Koncerten dirigeres af Alice Granum.
    17. december kl. 16.00 2023 🌲


    Sct. Marie Kirke, Sønderborg

    Sønderjysk Pigekor samt Forældrekoret

    Entré: 75 kr.


    Oplev Sønderjysk Pigekors Koncertkor og Forældrekor, når de traditionen tro slutter en travl december af med at synge julen ind i Sct. Marie Kirke, Sønderborg.

     Stort set er dette, hvad vi ved om koncerten! Men det er vel også nok. Julen er på dette tidspunkt meget tæt på, og hvis man er meget stresset, er det netop nu, man skal finde billetten frem og sætte sig til rette i Sct. Marie Kirke. Der er desuden fællessalmer på programmet, så man også selv får lov at lave noget og være med i den kristne julefest.  
     20. december kl. 12.00 2023 🌲


     Helsingør Domkirke

     "Messe de Minuit pour Noël", Marc-Antoine Charpentier

     Trinitatis Kantori og Barokorkester

     Entré: Gratis adgang


     Undskyld mig, men denne koncert er da virkelig også værd at risikere vintervejr, sneglatte veje og juletravlhed for.

     Tænk, at vi har mulighed for at lytte til Marc-Antoine Charpentiers interessante "Messe de Minuit pour Noël" fra året 1694 - og det ganske gratis. Det er muligtgjort med hjælp fra Fondation Juchum.

     Søren Christian Vestergaard får den udsøgte fornøjelse at lede koncerten med messen, der er en fejring af juletidens glædelige budskab om Kristi fødsel. Julemessen beskrives som en smuk og rørende komposition, og i koncerten vil publikum også få lov at lytte til orgelmusik og deltage i fællessalmer. 


     Trinitatis Kantori, som har base i København, er stiftet i 1993 i Trinitatis kirke ved Rundetaarn, og har således 30-års jubilæum i år. Dette jubilæum fejres bl.a. med opførelsen af J. S. Bachs store "Matthæuspassion", engelske toner, uropførelse af nye værkbestillinger samt altså også nærværende julemesse af Charpentier.
     22. december kl. 19.30 2023 🌲


     Thisted Kirke

     "Engelsk julemusik"

     Thisted Kirkes Drenge- og Mandskor og Aalborg Symfoniorkester

     Entré: 150 kr.


     Kendere af denne årligt tilbagevendende julekoncert i Thisted Kirke vil vide, at den består af Christmas Carols i forskellige arrangementer, hedder det på kirkens hjemmeside. Publikum vil dermed blive præsenteret for mange af de kendte, men også nogle nye titler. På den måde opretholdes balancen mellem tradition og fornyelse, lyder det fra arrangørerne. Og det lyder vel egentlig gasnek fornuftigt.
     Udover musikerne fra Aalborg Symfoniorkester medvirker Svend Ole Kombak, som er den ene af Thisted Kirkes organister, mens den anden, Niels Granvig, får opgaven at dirigere hele aftenen.
     Rachel Einarsson

     Udgivet 1. december 2023