Når musikken passer ind i bestemte rum og steder

Når tidlig musik-ensemblet Via Artis Konsort blænder op for sin koncert den 16. juni, bliver publikum rystet ud af de vante folder.


Musikken er komponeret helt præcist til koncertstedet, der er tilsat drama, og Sønderskov Herregård bliver rent rumligt udnyttet til en helhedsoplevelse.



Klassisk bureau har spurgt ensembleleder Poul Udbye Pock-Steen om, hvad det egentlig går ud på.

Lyden af den tidligste musik er i centrum hos Via Artis Konsort. Koncerterne holder de helst andre steder end i en traditionel koncertsal. 

Foto: Ard Jongsma

Der er ikke tale om en lejlighedssang, men nærmere en sted-koncert.

Det er ikke kendt musik, men helt ny musik.

Det er dog ikke ny, men gammel stil.

Det bliver ikke en stillestående koncert.

Der er også en sproglig dimension i form at digtoplæsning og lidt drama.

Og så er der til denne koncert også skabt en særlig app, hvor publikum kan lytte til digte og blive guidet rundt på koncertstedet.

Det er ensemblet Via Artis Konsort, der lægger musik til; et ensemble, der går nye veje med klassisk musik.

Siden etableringen i 2006 har det odenseanske orkester dyrket stilen i grænselandet mellem den tidlige klassiske musik og relaterede verdensmusiktraditioner. Gennem årene er det blevet til mange utraditionelle koncerter både i Danmark og udlandet, og ensemblets leder, Poul Udbye Pock-Steen, står for den største del af driften i ensemblet, ligesom han også er komponist. Og så er han drevet af at sprænge rammerne for den klassiske musik, og det gør han og de andre musikere bl.a. i formatet site-responsive – koncerter, der ganske nøje er tilpasset ét bestemt koncertsted.

Det er en sådan oplevelse, der venter publikum på Sønderskov Herregård tæt på Vejen i Sønderjylland den 16. juni.



”Vi er klædt anderledes til koncerterne, og denne gang ligner vi spøgelser”.

Poul Udbye Pock-Steen, kunstnerisk leder 


”Jeg vil godt have den klassiske koncert ud af koncertsalen og møde et anderledes publikum. Det er helt bevidst, og det giver også nogle logistiske udfordringer somme tider”, siger Poul Udbye Pock-Steen.


Alt efter hvordan man indretter musikken efter omgivelserne, kan det f.eks. somme tider kræve, at orkestret skal flytte rundt i en bygning til samme koncert. Det er netop tilfældet med ”Sønderskov revisited”, som er overskriften for koncerten. Hvis noget i andre tilfælde er planlagt til at foregå udenfor, er man naturligvis også afhængig af vejret osv.


Poul Udbye Pock-Steen har komponeret det meste af musikken til ”Sønderskov revisited”, og her blander han en ældre barokstil med nye klange. Dertil kommer enkelte satser, som han ikke har komponeret fra bunden, men arrangeret på ny. ”Det er ikke alt, der er historisk korrekt”, forklarer han om sin tendens til at blande forskellige tidsaldre.

”F.eks. tilhører nogle instrumenter forskellige epoker, men her bliver de sat sammen, så det bliver en anakronistisk helhed. Viola da gamba og romantisk guitar tilhører forskellige perioder, men de lyder rigtig godt sammen. Det kan man høre til denne koncert”, fortæller han.


Når Poul Udbye Pock-Steen er særlig begejstret for den tidlige musik, hænger det også sammen med en slags arkæologisk interesse. ”De gamle teknikker forsvinder, hvis vi ikke bruger dem. Derfor arbejder Via Artis Konsort med kulturbevarelse, når vi dyrker den gamle stil. Det tænker jeg over, når jeg komponerer. Og det handler også om de gamle instrumenter, for de kan også forsvinde, hvis vi ikke bruger dem”, forklarer han.

Stedet for en koncert er som sagt også helt central for Via Artis Konsort. Derfor undersøger Poul Udbye Pock-Steen koncertstedet nøje, før han skriver noder ned. Lysindfald, stedets historie, akustik og pladsforhold skal fungere sammen med musikken. F.eks. lyser solen ind ad vinduerne på et bestemt tidspunkt på dagen i det pågældende rum, andet musik passer helt præcist til aftenmørket osv.


Det sceniske udtryk er der også tænkt på, siger Poul Udbye Pock-Steen. ”Vi er klædt anderledes til koncerterne, og denne gang ligner vi spøgelser”, afslører han. Måske, det passer godt ind i omgivelserne på den gamle herregård.

Emnet for koncerten er i øvrigt ”Den flygtige ungdom og nedbrud mod død”, og her vil bl.a. renæssancedigteren Pierre de Ronsard komme til orde. Skuespilleren og musikeren Mogens Rex står for det dramatiske element, og via appen guides publikum rundt i huset, hvor der er optrin på forskellige tider og steder.


Og hvad skal Poul Udbye Pock-Steen lave? Jo, han spiller cembalo og organetto. Som et møbel, der passer ind på lige netop Sønderskov Herregård.

Koncerten


Torsdag den 16. juni kl. 19.30

Sønderskov Herregård

Sønderskovgårdvej 2

6650 Brørup

 

 

Rachel Einarsson

Udgivet 8. juni 2022

 

Copyright © Alle rettigheder forbeholdes