30.12 2024

Den nordiske brutalitet, magtfuldhed og varme buldrede ind i hjerterne

Operaanmeldelse


”Regin Smiður”, kammeropera
Ensemble Aldubáran
Rúni Brattaberg, solist

Norbert Baxa, dirigent

Sunleif Rasmussen, komponist

Tjóðpallur Føroya, producent

Varpið, Klaksvík, Færøerne

Urpremiere den 28. december 2024

Folklore møder modernitet, står der i pressematerialet til Sunleif Rasmussens nye opera ”Regin Smiður”.

Det sker i en vellykket, opslugende og frygtindgydende konstellation.


Rammerne i Klaksvíks nye koncerthus, Varpið, sørgede for en behagelig akustik. 

Regin Smiður, her danset af Sigurður Edgar Andersen, smeder sværdet iført sit smudsige smil. Fortælleren og sagnfiguren bag ham, sunget af Runí Brattaberg, ser bekymret til.
Foto: Dávur Winther

Hvis trafikken i f.eks. det indre København skulle gå i stå, kan man bare sende bud efter den tjekkiske dirigent Norbert Baxa. Når man har overværet, hvordan han elegant, diskret og meget præcist styrede de forskellige elementer og medvirkende i den nye opera ”Regin Smiður” af Sunleif Rasmussen, må man bøje sig i støvet.


Selvom der ikke er så mange medvirkende, er musikken meget kompleks i sin atonale form, sangeren Rúni Brattaberg har en kæmpe rolle i den moderne opsætning af det oldgamle tekstmateriale, og der er også noget teknik, som er styret fra et andet sted i salen, der også skal koordineres med det, der sker på scenen. Dertil er der to dansere, der med stor professionalisme men samtidig jordnært udtryk også rammer de rigtige tidspunkter i historien.

Midt i det brutale og til tider kaotiske lydbillede bevarede dirigenten en flot ro, der smittede af på alt andet. Til trods for, at der var en stor alvor på spil.

Den færøske komponist Sunleif Rasmussen er uddannet i Norge og Danmark. Med afsæt i den klassiske musik har han også stor indsigt i elektronisk musik, som han bl.a. har studeret i Danmark. I 2002 vandt han Nordisk Råds Musikpris for sit værk ”Symphony No. 1 – Oceanic Days”. Nu er han aktuel med operaen ”Regin Smiður”, der opføres i Klaksvíks nye koncerthus, Varpið. Foto: Dávur Winther

Handling


Sigmundur slår sit sværd i stykker i kamp og bliver dødeligt såret i konfrontationen med Hundings sønner. Før han dør, fortæller han sin hustru, Hjørdis, at hun venter en dreng, som skal hedde Sjúrður. Han får til opgave at hævne sin far, og Sigmundur giver Hjørdis sit sværd. Han siger, at Regin skal lave et nyt sværd af de stumper, der er tilbage af Sigmundurs sværd.


Sjúrður vokser op og bliver en stærk ung mand. Det går op for ham, at hans far er blevet slået ihjel, og han går til sin mor med spørgsmålet: Af hvem? Hun giver ham det knækkede sværd, og han vælger Grani som sin hest og rider til Regin Smiður, som skal lave det nye sværd med navnet Gramm.


Da Sjúrður har fået sværdet, dræber han sønnerne Hunding. Herefter var det planen, at han sammen med Regin også skulle slå Regin Smiðurs bror, Favnír, ihjel – en bror, der er en kæmpe orm. Imidlertid møder Sjúrður den gamle enøjede mand Nornagestur, der advarer Sjúrðir imod Regin. Han siger, at Regin Smiður ikke er til at stole på og kan være farlig for ham. Sjúrður dræber selv ormen og spiser hans hjerte.


Denne gerning åbner hans ører, så han pludselig kan forstå, hvad fuglene synger. Og de gentager, at Regin Smiður er farlig og vil dræbe ham. Derfor tager Sjúrður sagen i egen hånd og dræber Regin Smiður.
Sluttelig rider han hjem.



Vi var kommet for at opleve Sunleif Rasmussens udlægning og fremstilling af den mytiske og dystre historie om Sjúrður, der involveres i en æreskamp og bliver født med opgaven at skulle hævne sin fars død. En barsk historie og samtidig nok også et indblik i, hvordan den førkristne verdens øje for øje-retfærdighed i Norden var alvorlig og ret voldsom i praksis.


Med få virkemidler har Sunleif Rasmussen meget rammende i den nordiske minimalismes ånd skabt en opslugende, monumental og dejligt dyster fremstilling af historien. Vendingen ”Less is more” (mindre er mere) vækkes til live.


Vi får en fantastisk indledning med Runí Brattaberg. Stille og roligt kommer han ind på den stille, sorte scene i sin sorte habit. Han tager det store sværd fra ambolten, løfter det op; han holder det i strakte arme over sit hoved.
Alt er stille.
Og mørkt.
Alle i salen venter.
Og så svinger han sværdet tungt og nærmest langsomt ned på ambolten foran sig. Og slaget mod ambolten giver et kæmpe gungrende ekko ud i salen. Et ekko, der med ekstra lydforstærkning og effekter varsler alvoren på helt magisk vis.
Så var vi i gang. Porten til fortiden var åbnet. Vi kom ind i hulen af den nordiske mystik.
Det viser sig, at vi får glædelige genhør af sværdslaget flere gange senere i forestillingen. Som kløves historien for os. Eller som en stabil reminder om alvoren i den oldnordiske natur og forestillingsverden.


Runí Brattaberg har den bærende og helt sikkert også krævende funktion som stykkets fortæller. Han er på hele tiden, og han passer helt perfekt til rollen; både med sin dybe, upolerede, naturlige og rolige stemme, ligesom hans ageren på scenen i en helt rolig fortælleform simpelthen passer perfekt i vikingeuniverset. Som er han den myndige stemme fra urdybet. Dertil konfronterer han publikum med et intenst blik. Som må vi ikke undslippe. Alt dette uden at overgøre sin rolle, og så det midt i det brutale faktisk er behageligt at lytte til og se på ham.

En fantastisk, virkningsfuld nordisk stemning var tydelig som skriften på væggen. Ret symbolsk klæber Regin Smiður sig til fortælleren – går bag hans ryg.

Foto: RE/Dávur Winther

Sunleif Rasmussen har tænkt forsoning ind i stykkets slutning, visualiseret i de to dansere. Til højre fortæller Runí Brattaberg fra sit skrivebord, mens bagtæppet også fortæller. Som forestillingens instruktør og lysdesigner har Froncois de Carpentier bl.a. haft indflydelse på scenens stemning, mens scenograf Karine van Hercke og koreograf Lára Stefansdóttir også har sat deres præg på det visuelle udtryk. Det er videokunstnerne Aurélie Remy og Michel Hallet, der står for projiceringerne på bagvæggen.

Foto: RE

Sammen med sig på scenen har fortælleren danserne Rannvá Guðrunardóttir Niclassen og
Sigurður Edgar Andersen. Vi forstår, at de to skiftevis illustrerer de forskellige figurer i historien. Til tider er dansen lidt voldsom. Ligesom historien. Ganske tydeligt ser vi, at Regin Smiður er en grådig, dobbelttydig og selvoptaget figur. Somme tider ser vi ham som en lyst- og magtsyg galning, andre gange som et pengeglad fjols i et kostume, der bærer tankerne tilbage til en slags Charlie Chaplin.


Den kvindelige danser har mange roller, og med et stænk af humor illustrerer hun bl.a. fuglen, der smyger sig ind på skulderen af Runí Brattaberg, når han sidder ved sit skrivebord. Og det er i øvrigt en sjov detalje: At fortælleren ofte sidder ved sit skrivebord i siden af scenen og fortæller til publikum. Som er han delvist selv en del af fortællingen, ligesom han delvist er formidler af historien til et nutidigt publikum. Som en anden nyhedsoplæser på TV. Måske lidt som færingerne: At de via forfædrene er en del af historierne, men samtidig måske også ser på dem udefra, nu fra et lidt andet punkt end i fortiden.


Bagtæppet i forestillingen spiller en ikke ubetydelig rolle. Det er én stor skærm. Her projiceres helt fantastiske billeder, som ofte er kunstværker i sig selv. Sommetider ser man helt fantastiske, langsomme panoreringer hen over det færøske landskab. Vi svæver over bjergene. På et tidspunkt flyver en drage forbi, en slags personificering af Regins bror, der bliver dræbt. Andre gange ser vi drabelige billeder med blod. Som noget helt fantastisk kører der på andre tidspunkter videosekvenser over lærredet af nogle af Klaksvíks indbyggere, der synger de gamle kvad, mens man får fornemmelsen af deres kædedans i et klassisk færøsk træhus. Den ægte færøske folkesang har en varm og nærmest beroligende stemning og klang, der står i skærende kontrast til den brutale handling og stemning – og til Sunleif Rasmussens musik. Sangene synges somme tider forskudt, så den kører i to lydspor samtidigt. Et smukt særkende, der også findes i den islandske sangtradition.
På denne måde bliver musikken i Sunleif Rasmussens værk en fantastisk sammenfletning af stemninger, der går ind og ud af hinanden. Nyt og moderne i god samklang.


For musikken i orkestret er moderne. Atonal, uforudsigelig, effektfuld og nærmest skulpturel og umiddelbart en udfordring for en melodielskende øregang. De to slagtøjsspillere James Goodwin og Liz Gilliver havde konstant travlt, mens pianisten Jóhannes Andreasen så ud til at føre en lidt roligere tilværelse. Ofte var trompetisten Ernst Remmel og Maria Wang Reinert på trombone med til at sørge for en alarmerende stemning i orkestret, der fungerer uden strygere. Det er også bemærkelsesværdigt.
Efter nogle minutter har øret vænnet sig til de mange tværgående klange og lydeffekter. Det er vildt at lægge mærke til, hvor mange detaljer Sunleif Rasmussen har tænkt ind. Man glemmer nærmest, at det er moderne. Runí Brattaberg gør det mageløst og opslugende, så musikken, der egentlig rent musikalsk går meget imod hans rolle og giver ham masser af modspil, efterhånden virker som et ret naturligt akkompagnement.


Hele scenen er totalt sort, minimalt belyst. Vi er indhyllet i det nordiske mørke. Men Sunleif Rasmussen har tænkt en slags forsoning ind i historiens slutning. Uden her helt at afsløre hvordan, bliver den sidste del af forestillingen et mere roligt scenebillede. Som arbejder historien på at hele sårene. Det høres også i musikken, der bliver inderlig som lyd af forsigtige, klimtende klokker. Det er, som gælder det nu om at få de brusende bølger af frygt, voldsomhed og dysterhed til at lægge sig.

Den atonale musik gør, at man nok ikke just går syngende fra ”Regin Smiður”. Eller vent: Det har mange af salens færøske tilskuere nok faktisk gjort. For de kan genkende de smukke kvad umiddelbart på en særlig måde. Der bliver man som dansker nok lidt misundelig inderst inde. Og takker for, at vi alligevel er forbundet.

Regin Smiður og Niebelungens Ring

Myten om Regin Smiður er også en del af Nibelungens Ring af Wagner. Ligesom Wagner har Sunleif Rasmussen også et ledemotiv i sin fremstilling. Han har valgt noget særligt færøsk, nemlig Sjúrðarkvæðini, det særlige færøske vikingekvad, som er en melodi, færinger stadig kender og synger i flere varianter. De færøske kvad er anslået 800-900 år gamle, og indholdet i kvadet i denne forestilling stammer fra Centraleuropa. 

Første vers i operaens libretto

Viljið tær nú lýða á,

meðan eg man kvøða,

um teir ríku kongarnar,

sum eg vil nú umrøða.


Viðgangur:

Grani bar gullið av heiði,

brá hann sínum brandi av reiði,

Sjúrður vann av orminum,

Grani bar gullið av heiði.


Rachel Einarsson