Israelsk sopran lægger ny stemme til Fanny Hensel

For Fanny Hensel var det ikke uden markante forhindringer at udgive musik i en mandsdomineret verden i 1800-tallet.

Nu har den israelske sopran Chen Reiss dedikeret sit nye album til Felix Mendelssohns søster. Dermed belyser hun et gemt hjørne og en interessant familiehistorie i musikhistorien.


Klassisk bureau har talt med Chen Reiss om albummet og den gemte kvinde.


 

Hun er kendt som en stor fan og udøver af det wienerklassiske repertoire. Og så er hun nok også lidt af en kunstnerisk romantiker, der har let til smil og piblende optimisme.


Chen Reiss er født i Israel og nu bosiddende i London sammen med sin familie. Siden corona-pandemien har hun levet det frie liv som freelance operasanger og underviser, og denne sommer kan man opleve hende sammen med f.eks. Die Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, Orchester Wiener Akademie og Orchestre philharmonique de Radio France. Og det sker rundt omkring i Europa.

To kvinder i hver sin tid mødes i musikken.

Chen Reiss føler stor affinitet til Fann Hensel på flere måder.

Foto: Onyx

Ligesom en del andre kunstnere har Chen Reiss under pandemien haft pause fra koncerter og i stedet fundet ro til at indspille et album. Der ryger mange smil gennem videoforbindelsen under interviewet, og glæden over det nye album er tydelig. Titlen lyder ”Fanny Hensel & Felix Mendelssohn-Bartholdy – Arias-Lider-Ouvertures”, der er udkommet på forlaget Onyx Classics, og her synger Chen Reiss sammen med Jewish Chamber Orchestra Munich for første gang under ledelse af Daniel Grossman.

For Chen Reiss er det en udgivelse med en særlig mission.


”Det er ikke bare en ny CD. Det er et meget personligt projekt for mig”, siger Chen Reiss og forklarer, at hun både som jøde og kvinde mærker en affinitet til Fanny Hensel.

”Jeg har en mission om at promovere hende og gøre hende kendt ude i verden. På hendes tid tillod de sociale konventioner hende ikke at få opmærksomhed, så hendes værker blev udgivet i broderens navn”, fortæller hun.


Dermed tilslutter Chen Reiss sig den stadig større opmærksomhed om kvindelige komponister. Men hun er samtidig med til at fortælle historien om en jødisk familie, der i det 19. århundrede var under hårdt pres fra det omgivende samfund på grund af deres jødiske opkomst og religion. Familien konverterede til luthersk kristendom, og efter sigende følte Fanny Hensel sig med tiden mere kristen end jødisk; hendes musik bærer da heller ikke et specielt jødisk præg, mener Chenn Reiss.


”Musikken lyder ikke jødisk, og Fanny Hensel er inspireret af romantikkens lied-form. Felix Mendelssohn-Bartholdy og Fanny Hensel kendte J. S. Bach og L. v. Beethoven, og Fanny Hensel er romantiker med mange klassiske karakteristika. Og så har hun mere drama. Hendes ”Hero og Leander” minder om den yngre Wagner”, fortæller Chen Reiss, der også udfolder dette værk for sopran og orkester på sin indspilning. Et værk, der dramatiserer over den græske kærlighedsmyte om præstinden Hero og den unge mand Leander. Teksten i Fanny Hensels værk er i øvrigt skrevet af hendes far, Abraham Mendelssohn.


Chen Reiss spejler sig i musikhistorien; med sin seneste udgivelse ønsker hun at give Fanny Hensel den berømmelse, hun ikke nåede at opleve. 

Foto: Paul Marc Mitchell

Som nævnt fylder det wienerklassiske repertoire godt op på Chen Reiss’ repertoireliste. ”Jeg holder meget af Haydn, Mahler og Strauss”, remser hun op. Men også det romantiske finder sin plads, og her er Fanny Hensel sin egen.


”Fanny Hensel er anderledes. Hun skriver rørende og intimt, og hun udtrykker dybe følelser. Hun havde et særligt talent for at skabe atmosfære, f.eks. følelsen af at sidde i en gondol. Hun tager os med til særlige steder i sin musik”, fortæller Chen Reiss og henviser måske her til ”Gondellied”, der også er med på albummet. Ligesom en del andre sange på udgivelsen er ”Gondellied” omarrangeret, så den passer til orkester og sopran. Det arbejde har den israelske pianist Tal Samnon stået for, og det gælder også satserne fra ”Meine Seele ist stille”.


Fanny Hensel blev blot 41 år og døde i 1847. Felix Mendelssohn-Bartholdy døde senere samme år. I en tid derefter lå den mendelsohnske musik hen i gemmerne i en rum tid og var forbudt under nazismen i Tyskland. Med Chen Reiss’ udgivelse er der atter nyt fra familien og til den romantiske musikhistorie.


Chen Reiss har i øvrigt ikke sunget i Danmark endnu. ”Jeg venter bare på en invitation”, siger hun med et af sine mange smil. Indtil da – og uanset – kan hendes nye album hentes på Onyx’ hjemmeside.




Udgivet juni 2022

Rachel Einarsson

Copyright © Alle rettigheder forbeholdes