Østrigsk klarinettrio bryder corona-tavsheden med en kæmpe CD-antologi

”Vi har aldrig gjort sådan noget her før”, fortæller Daniel Ottensamer, klarinettist i Die Wiener Philharmoniker til Klassisk bureau.

Sammen med to venner har han i juni sendt en kæmpe antologi i CD-format for klarinettrio ud i verden, og Klassisk bureau har talt med ham om, hvordan det gik til og hvilke tanker der ligger bag opsætningen og musikudvælgelsen.


Den larmende og påtvungne stilhed under coronanedlukningerne fik ikke mange rosende ord med sig fra nogen kant. Heller ikke i musiklivet. Men for Daniel Ottensamer og hans venner dukkede der en helt uventet og omfattende lydproduktion ud af den lammende tomhed. Og faktisk også en ny karrierevej.

De tre venner har kendt hinanden i mange år, og til hverdag udfolder de sig i den helt eksklusive sfære i toppen af klassisk musik – Stephan Konc som cellist i Die Berliner Philharmoniker, Daniel Ottensamer med sin klarinet i Die Wiener Philharmoniker og Christoph Traxler som selvstændig pianist. Men sammen har de i nogle år også været en del af ensemblet Philharmonix, hvor de udsætter instrumenterne for den lidt mere jazzede stil.


Imidlertid blev det den klassiske verden, der under nedlukningen kom til at fylde for de tre venner.

”Som trio har vi ikke spillet sammen så længe. Faktisk er denne CD vores debut som trio. Og så havde vi ikke forudset, at der som følge af CD’en ville komme forespørgsler på koncerter. På den måde har coronaperioden faktisk givet os mere arbejde efterfølgende”, funderer Daniel Ottensamer, der har koncerter med de to venner hen over efteråret og også ind i 2023.

De tre venner Daniel Ottensamer, Stephan Konc og Christoph Traxler boltrer sig i mange stilarter med de klassiske instrumenter.

Foto: Andrej Grilc

Coveret til antologien.

Udover musikken fylder entusiasmen og spilleglæden også godt på de syv CD’er; mest af alt lyder det som tre glade børn, der bliver sluppet løs i Disney World med alt betalt i flere dage. ”Det her projekt er jo ikke arbejde for os. Vi gjorde det af fri vilje, og i virkeligheden er det bare tre venner, der har det rigtig sjovt sammen”, fortæller Daniel Ottensamer.


Ligesom mange andre holdt han under nedlukningerne øje og ører med de mange streamninger af klassisk musik, der dukkede op i forskellige kanaler, officielle som mere uofficielle.


”Jeg personligt var ikke så begejstret for de streaminger, der florerede på internettet under nedlukningen – videoer fra dagligstuen osv. De fleste optagelser var ikke af særlig god kvalitet, og i det hele taget var der en dårlig atmosfære, der var uværdig for den klassiske musik i den tid”, vurderer Daniel Ottensamer. De tre venner besluttede derfor at gøre noget andet.

”Vi begyndte at dykke ned i stoffet for klarinettrio. Og det ville aldrig have været muligt uden stilhed og en masse tid. Det var faktisk kun muligt på grund af corona”, konkluderer Daniel Ottensamer.


Den altomfavnende stilhed gav også grobund for en exceptionel effektivitet i trioen.

”Det tog otte måneder at øve og indspille”, korrigerer Daniel Ottensamer, da Klassisk bureau kommer med et helt andet bud på, hvor lang tid projektet har taget. ”Vi købte 35 stykker musik og spurgte hinanden: Hvad kan vi lide? Så øvede og øvede vi, og hver gang vi tog fat i den næste komponist, sagde vi til hinanden: Dén her komponist er den bedste! Til sidst stod vi med 27 stykker musik, der repræsenterer en mangfoldighed af udtryk for den her type besætning”, fortæller Ottensamer. Det var således ikke svært at blive enige om hvilken musik, der skulle med i udgivelsen, der præsenterer musik fra 25 forskellige komponister.


Hver CD er sit eget afsnit i en samlet fortælling. De syv CD’er følger musikhistoriens kronologi og kommer også godt rundt blandt komponister fra forskellige lande, men samtidig er der også et stilistisk tema på hver CD. Og det har Daniel Ottensamer sørget for.

”Vi starter med dem, der lagde grunden for musik for klarinettrioen: Beethoven og Brahms. Hver CD har sin historie, og jeg har brugt meget tid på at tilrettelægge hver historie”, fortæller Daniel Ottensamer, der sammen med sine to venner også har søgt at holde en god balance mellem kendt, sjældent spillet og mere ukendt musik.


”Den sidste CD i rækken er nordisk og britisk og har en meget interessant lyd. Men det tager også tid at lære denne musik at kende”, vurderer Daniel Ottensamer. Udover den rent tidsligt nyeste musik er der også kompositioner af Robert Kahn, Friedrich Cerha og Carl Frühling. Musik der måske vil være en ny oplevelse for de fleste lyttere. På den sjette CD er Danmark repræsenteret i form af Per Nørgaards ”Spell”.


Trioen har også vovet at bevæge sig ud til grænsen for det muliges spil, og det sker især hos Friederich Cerha. ”Han går ikke alene til grænsen for, hvad der er muligt for instrumentet. Han prøver også at krydse den – men ikke på en træls måde”, siger Daniel Ottensamer og tilføjer, at musikken efter hans mening skal forblive musikalsk. ”Hvis musikken kun er lyde, er det ikke nok”, pointerer han som en kommentar til den moderne musik. ”Cerha er også meget moderne, men hans musik er stadig musikalsk”, tilføjer han.




"Hver CD har sin historie, og jeg har brugt meget tid på at tilrettelægge hver historie".

Daniel Ottensamer, klarinettist




De tre venner har desuden arbejdet ud fra en tese om, at de tre instrumenter er ligeværdige og lige betydningsfulde, men samtidig vidt forskellige – en blæser, en stryger og et tangentinstrument.


”Vi har prøvet at finde en god lyd, så det også skal være svært at høre, hvem der spiller”, siger Ottensamer om denne forskellighed. ”Samtidig har det været vigtigt for os at gøre musikken klar for vores publikum – især de mere ukendte værker. Musikken skal være til at forstå. Og sådan et projekt kunne vi ikke have gennemført, hvis vi ikke kendte hinanden rigtig godt”, lyder det fra klarinettisten, der lader os forstå, at kammeratskabet i den grad smitter af på musikken – at det solide venskab mellem de tre musikere er selve nerven i musikken, ligesom deres enighed og nære fællesskab er hele sammenhængskraften og musikkens kilde.


En kilde der også giver liv til et mysterium på 16 takter, som er skrevet af A. Schönberg. Han fuldførte aldrig stykket, og man ved ikke hvorfor. De unikke 16 takter på ca. 30 sekunder er aldrig indspillet før, og rent stilistisk minder de om A. Zemlinsky. Derfor finder man dem også på samme CD, så de 16 takter kan høres i en form for sammenhæng med Zemlinsky.


Musikken kan kigge i forskellige retninger.
Men på "The Clarinet Trio Anthology" fører alle veje
i sidste ende til Wien.

Foto: Andrej Gilc


På den næste CD i rækken gemmer sig en anden interessant kuriositet, G. Faurés ”Clarinet Trio Opus 120”. Den oprindelige tanke med stykket var en klarinettrio, og som sådan var Fauré også gået i gang. Men han blev rådet til at skifte klarinetten ud med violinen, fordi den var mere populær på det tidspunkt, og derfor røg klarinetten ud.

Nu er den taget tilbage, og dermed får stykket sin oprindelighed tilbage i denne antologi.


Som en overordnet tanke i udgivelsen skal man i øvrigt navigere efter, at alle veje fører til Wien. ”Det hele startede jo i Wien, hvor Beethoven og Brahms komponerede de første værker for klarinettrio. De to er rollemodeller for de senere komponister, og der er generelt meget wiensk lyd i antologien. Selv hos Robert Cahn ”, fortæller Daniel Ottensamer.


Der er i alt en spilletid på ca. 7 timer og 42 minutter.


Udgivet 10. august 2022

Rachel Einarsson

Copyright © Alle rettigheder forbeholdes