Guide til påskekoncerter 2024

De store passionskoncerter med musik af J. S. Bach sælger oftest sig selv.
Og det med rette: De er naturligvis lytteværdige.


Men hvad med påskemusik skrevet af Ludvig XIV's organist, en uropførelse af en helt ny Matthæuspassion eller en koncert udført på fåretarme?

Der er grund til at se sig lidt omkring.
Jeg har forsøgt at finde frem til en række lidt anderledes påskekoncerter rundt i landet.

Nogle koncerter opføres ad flere omgange, og det forsøger jeg at tage højde for i guiden. 

Guiden er ikke udtømmende for alle koncerter fra hele landet, og der opfordres til, at man selv tjekker billetpriser for en sikkerheds skyld.


God fornøjelse.

Og glædelig påske ❤️


23. marts kl. 15.00 2024 🐣


Sthens Kirke, Helsingør
Frederiksborg Kammerkor og orkester

Tema: Stabat Mater Dolorosa, G. B. Pergolesi

Entré: Gratis adgang


Med "Stabat Mater Dolorosa" af Pergolesi sætter denne koncert situationen med den sørgende Maria ved Jesu kors i centrum. Pergolesi skrev værket bestående af 12 satser i 1736, og teksten er på latin. Ved samme koncert kan man imidlertid også opleve "Gloria in excelsis deo" af A. Vivaldi, som er skrevet i årene 1713-1717. To markante og efterhånden også populære kirkelige værker i én og samme koncert. Som solister kan man lytte til Julia Ojansivu, sopran, og Anne Sofie Søby Pilmark, alt. Paul Kim er koncertens dirigent.



      23. marts kl. 16.00 2024 🌷


      Sankt Johannes Kirke, København

      Musica Ficta

      Tema: "Matthæuspassionen", Orlandus Lassus

      Entré: 120 kr.


      Bedst kendt er nok J. S. Bachs Matthæuspassion, når man taler om passionsmusik fra netop denne evangelist. Men stærkest blandt de andre bud er nok Orlandus Lassus' Matthæuspassion, der blev trykt i 1575. Orlandus Lassus levede 1532-1594 og er i øvrigt også kendt under sit italienske navn, Orlando di Lasso.


      Hans Matthæuspassion indeholder kontemplative korsatser, der veksler med de dramatiske. Jesus synges af en bas-solist ligesom hos J. S. Bach, men evangelisten synges her af en baryton. Værket er tilrettelagt, som man kan forestille sig, det har lydt i München i 1570'erne under Lassus' egen ledelse, med tillagte motetter, der kommenterer og illustrerer handlingen og tankerne bagved.
      Torsten Nielsen synger det store evangelist-parti, Jakob Soelberg synger baspartiet som Jesus, mens de øvrige sangere fra Musica Ficta tager sig af de øvrige roller. 
      Som det var skik og brug på Orlandus Lassus' tid, var det forbudt med instrumenter i påsketiden. Derfor fremføres værket også her a cappella. Bo Holten dirigerer sit eget kor.



      23. marts kl. 16.00 2024 🐣


      Billund Kirke

      Højlundkoret

      Tema: "Requiem", G. Fauré 

      Entre: 150 kr. 


      Her er en fin mulighed for at opleve Højlundkoret, der er et unikt ad hoc familiekor.
      Alle kormedlemmer er forbundet i den Højlund-Juulske familie, og siden den første koncert i 1992 har koret gennem årene sunget klassiske værker af bl.a. Händel, Bach, og Mozart. Denne gang gælder det G. Faurés gribende "Requiem", ligesom man også vil få satser fra Mehdelssohn at høre.
      Koncerten dirigeres af Søren K. Hansen, og ved orglet sidder Jonas Hellesøe.

      Koncerten gentages i Aarhus i Sankt Johannes Kirke, søndag den 24. marts 2024
      kl. 16.00. 



      24. marts kl. 19.00 2024 🐣


      Vor Frue Kirke, Kalundborg

      Odense Barokensemble

      Tema: Værker af Händel og J. S. bach

      Entré: Gratis adgang


      Umiddelbart er der lagt op til overraskelser, når Odense Barokensemble byder indenfor til påskekoncert denne aften. Uden at afsløre for mange detaljer om repertoiret får vi at vide, at man får musik af bl.a. G. F. Händel, J. S. Bach og Pergolesi. Altså, i allerbedste barokstil. Musikken udføres af en besætning for sopran, fløjte, cello og cembalo, og i netop disse roller kan man opleve Lise Bech Bendix som sopran, Tine Skau med sin blokfløjte, Maria Rosenkilde Qvist som barokcellist og Babett Hartmann ved cembaloet.



      24. marts kl. 15.00 2024 🌷


      Vor Frelsers Kirke, Vejle

      Michala Petri

      Tema: Musik af bl.a. Ernest Krähmer

      Entré: 50 kr.


      Der er fint besøg til koncerten her i Vejle, idet blokfløjteikonet Michala Petri kigger forbi. Sammen med kirkens organist Hanne Tolbøll og pianisten Patricia van Duuren vil hun give lyd til musik af bl.a. J. S. Bach og G. Ph. Telemann. Men man vil også kunne stifte bekendtskab med musik af den knap så kendte østrigske komponist Ernest Krähmer. Han levede 1795-1837 og nåede i løbet af sit korte liv at skrive en del musik. Han var oboist i et teaterorkester i Wien, og sammen med sin hustru, Caroline Krähmer, der spillede klarinet og violin, gav han mange koncerter også i udlandet. De fleste af Ernest Krähmers værker er skrevet for træblæsere. 



      24. marts kl. 16.00 2024 🐣


      Sct. Catharinæ Kirke, Hjørring

      Ensemble Zimmermann og Vejgaard Kirkes Koncertkor

      Tema: Musik til Palmesøndag
      Entré: Gratis adgang


      Helt præcist rammer musikken til koncerten her emnet for selve dagen: Palmesøndag. Ensemble Zimmermann og Vejgaard Kirkes Koncertkor vil sammen fremføre J. S. Bachs kantate til dagen, som hedder "Himmelskönig, sei willkommen". Derudover vil man også få en live-udgave af J. S. Bachs 3. Orkestersuite i D-dur med den berømte "Air", som orkestret vil stå for. Koret synger desuden to kendte satser af A. Bruckner, der i år fylder 200 år.


      Det var i sin tid i Weimar, at J. S. Bach kunne præsentere "Himmelskönig, sei wilkommen, BWV 182" og det som sin første kantate her efter tiltrædelsen som koncertmester. 

      J. S. Bach skrev i alt 23 kantater i løbet af årene i Weimar, og han tog dem senere med sig videre til Leipzig, hvor de fleste kom til at indgå i den første kantate-årgang. Pulpituret i kapellet i Weimar, hvorfra kantaterne blev opført, er meget lille, og det er en mulig forklaring på kantatens kammermusikalske besætning, som er karakteristisk for J. S. Bachs Weimar-kantater.



      24. marts kl. 16.30 2024 🌷


      Budolfi Kirke, Aalborg

      Ensemble Passio

      Tema: "Membra Jesu Nostri", D. Buxtehude

      Entré: Gratis adgang


      Der er guf fra den nordeuropæiske barok, når Ensemble Passio lægger instrumenter til D. Buxtehudes vægtige kantate "Membra Jesu Nostri". Ensemble Passio er dannet af engelske James Sherlock, der også er ensemblets dirigent. Ensemble Passio tragter efter et historisk autentisk udtryk i musikken tilsat en nutidig virtuositet og spontanitet. Det dramatiske element er også vigtigt for ensemblet, der rummer både musikere og sangere.


      Koncerten opføres også i:
      Gentofte Kirke lørdag den 23. marts kl. 17.00. Entré: Gratis adgang
      Garnisons Kirke, København, mandag den 25. marts kl. 19.30. Entré: 150/100/50 kr.



      25. marts kl. 16.30 2024 🐣


      Trinitatis Kirke, København

      Tema: Musik af F. Couperin

      Entré: Gratis adgang


        Her en dejlig mulighed for at opleve musik af den franske barokkomponist F. Couperin, der levede 1668-1733 og som skelede meget til den italienske musik i sin samtid. Ludvig XIV valgte ham til organist ved Chapelle du Roi ved slottet Versailles, og Couperin var på det tidspunkt blot 25 år. Siden fik han også til opgave at undervise de kongelige børn. 
        Ved koncerten her får man bl.a. første del af hans kendte "Leçons des ténèbres", der et sted beskrives som noget af det mest ekspressive i fransk barok. Titlen på værket henviser til Jesu lildelseshistorie og en særlig kirkelig tradition med skiftevist at lyse kirkerummet op og lade det være mørkt for at mindes Kristi lidelser.
        Medvirkende i koncerten her er sopranerne
        Camilla Toldi Bugge og Annemette Pødenphandt, mens Kristoffer Thams klarer orgel og cembalo.



        25. marts kl. 19.00 2024 🌷


        Sankt Hans Kirke, Odense
        Musikkollektivet HELIOS

        Tema: James MacMillans "De Syv Sidste Ord Fra Korset" m.fl. 

        Entré: 50 kr. + gebyr


        Der er både moderne og barok påskelyd til denne koncert. Jesu sidste rejse i James MacMillans "De Syv Sidste Ord Fra Korset" er omdrejningspunktet, men der er også musik af J. S. Bach, B. Bartók og McDowall. I koncerten følger man Jesus fra den smertefulde gang fra Via Dolorosa, og der er også sørget for dramatisk lyssætning og omsluttende brug af rummets dimensioner, bliver vi lovet. 
        Koncertens udøvende musikere består af nogle af de mest lovende unge sangere og instrumentalister fra landets konservatorier. Sammen med HELIOS opførte de i foråret 2023 en rost halvscenisk opførelse af J. S. Bachs "Matthæuspassion" i Odense og København. Nu kan de igen opleves i en gribende, musikalsk helhedsoplevelse, hedder det.
        Programmet for koncerten er som følger:

        J.S. Bach: Chaconne fra Partita i d-mol BWV 1004 (1720)
        Cecilia McDowall: "Ash Wednesday" (2018) for kor og orgel
        Béla Bartók: Divertimento for strygere (1939), 2. sats
        James MacMillan: "Seven Last Words from the Cross" (1995) for kor og strygere
        Cecilia McDowall: "Easter Light" (2016) for kor og orgel.



        26. marts kl. 17.00 2024 🐣


        Viborg Domkirke
        Vierhalbiert

        Tema: Rozenkrantzsonater af Heinrich Biber
        Entré: 50 kr.


          Her er en fantastisk mulighed for at overvære en koncert, der er noget særligt både med hensyn til musikere, repertoire og lokation. Og pris, for den sags skyld.
          Den dansk/østrigske strygekvartet 
          Vierhalbiert præsenterer med denne passionskoncert de såkaldte Rosenkrantzsonater af barokkomponisten Heinrich Biber - inspireret af kirkeårets forskellige begivenheder. Ved koncerten opføres tre af disse sonater, bl.a. 'Korsfæstelsen', og de flettes sammen med helt ny musik af den unge danske komponist Sofie Meyer.
          Vierhalbiert blev grundlagt i 2017 og består af fire kvinder, der behersker hver sit strygeinstrument. Ud af de fire musikere er Sofie Thorsbro Dan eneste dansker. Ensemblet arbejder med at få forskellige musikhistoriske perioder til ikke blot at kollidere, men også gå i dialog. Den tilgang til musikken kan man få en fornemmelse for ved koncerten her.



          26. marts kl. 15.00 2024🌷


          Odense Domkirke
          Anders Grankvist Schou

          Tema: Klokkespilskoncert
          Entré: Gratis


            Lad os håbe, at vejret er fint også på dette tidspunkt. Her er det nemlig en god idé at befinde sig enten i Odense Domkirkes gård eller i Eventyrhaven, for herfra kan man få den bedste vinkel på en klokkespilskoncert fra byens domkirke. Domorganist og klokkenist Anders Grankvist Schou står bag tonerne fra klokkespillet, og på repertoiret er der passions- og påskemusik.



            26. marts kl. 16.30 2024🌷


            Trinitatis Kirke, København

            Tema: Thomas Tallis “Lamentations” samt “Namque Felix” for cembalo

            Entré: Gratis


              Det er helt enestående at få lov at blive lukket ind i renæssancens musik. Det gør man denne eftermiddag i Trinitatis Kirke, hvor Thomas Tallis, der levede ca. 1505-1585 og var en vigtig komponist i den engelske renæssance, bliver foldet ud i to værker. Lyt her til hans værk skrevet over de to første kapitler fra Klagesangene i Det Gamle Testamente. Til at opføre det sjældent hørte værk vil man opleve Daniel Carlsson, kontratenor, tenorerne Rasmus Gravers og Nils Greenhow, mens Torsten Nielsen synger baryton og Rasmus Kure Thomsen giver lyd til basstemmen. Tangenterne på orgel og cembalo tager Allan Rasmussen sig af. Og han får lov at boltre sig, når han skal spille koncertens anden del, "Namque Felix" af samme komponist fra ca. 1562. Et ganske imponerende cembaloværk med et tætvævet nodebillede i typisk ornamentik fra renæssancen.



              28. marts kl. 19.30 2024 🐣


              DR Koncerthusets koncertsal

              DR Symfoniorkestret 

              Tema: Matthæuspassionen, Bent Sørensen. Uropførelse.
              Entré: Fra 175 kr. op til 499 kr. + evt. gebyr


                Hvis man er modig og med på det nye, kan man give ny musik en chance og møde op til denne koncert. Der er nemlig tale om førsteopførelsen. Værket er skrevet for dobbeltkor, fire solister og to orkestergrupper. Ganske som det er traditionen for sådan et værk og som vi kender det fra eksempelvis J. S. Bachs udgave. Men teksten hos Bent Sørensen rummer beretningen fra Bibelen formuleret i digte fra 1900-tallet. Og det vil sige, at man støder på digte af bl.a. Søren Ulrik Thomsen, Edith Södergran og Anna Akhmatova. Som dirigent for det hele kan man opleve franske Ludovic Morlot.



                28. marts kl. 16.00 2024🌷


                Ølby Kirke, Køge

                HemiSemiDemi Consort og Bodil Jørgensen

                Tema: "Membra Jesu Nostri", D. Buxtehude
                Entré: Gratis adgang, men pladsreservation er nødvendig


                  Så er der endnu en mulighed for at opleve det store påskeværk fra 1680 komponeret danske af D. Buxtehude. Her er det i hænderne på barokensemblet HemiDemiSemi Consort, der fungerer under ledelse af Jacob Bloch Jespersen, der også er ensemblets grundlægger. HemiSemiDemi holder til i København og koncentrerer sig om vokalmusik fra både det 17. og 18. århundrede. Skuespilleren Bodil Jørgensen medvirker og læser op af påskeevangelierne. 

                  Koncerten gennemføres desuden i:
                  Trinitatis Kirke, København, onsdag den 27. marts kl. 19.30. Gratis adgang.
                  Frederiksborg Slotskirke, fredag den 29. marts kl. 16.00. Entré: 100 kr.


                  29. marts kl. 14.00 2024 🐣


                  Lundehus Kirke, København

                  CoMa-kvartetten

                  Tema: "De syv korsord", J. Haydn
                  Entré: Gratis adgang


                    Langfredag spiller CoMa-kvartetten Joseph Haydns berømte strygekvartet "Jesu syv ord på korset". Joseph Haydn var en efterspurgt komponist i hele Europa, da han i 1786 blev bedt om at komponere et stykke musik til langfredagsgudstjenesten i Cadiz, Spanien. J Haydn påtog sig opgaven med stor ærefrygt og omsatte Jesu sidste syv sætninger, da han hang på korset langfredag, til et af de mest originale værker i hele musikhistorien.

                    CoMa-kvartetten består af violinisterne Fredrik From og Julia Dagerfelt, bratschisten Rastko Roknic og Kjeld Lybecker Steffensen med sin cello. CoMa-kvartetten har spillet J. Haydns berømte værk omkring 100 gange i hele landet og også direkte i DRP2. De fire musikere spiller på originalinstrumenter, dvs. instrumenter der lyder og ligner de instrumenter, som Haydn skrev sin musik for. Og så bliver der ved denne koncert spillet med hestehår på fåretarme.



                    29. marts kl. 19.30 2024🌷


                    Trinitatis Kirke, København

                    Concerto Copenhagen

                    Tema: "Lamentationes pro hebdomada sancta", J. D. Zelenka
                    Entré: 50/200 kr. Gratis for koncervatoriestuderende og unge under 16 år.


                      Det er fantastisk, at man får mulighed for at opleve dette fantastiske langfredagsværk. Med afsæt i Klagesangene fra Det Gamle Testamente har den tjekkiske komponist Jan Dismas Zelenka (1679-1745) komponeret sin "Lamentationes pro hebdomada sancta", som knytter sig til en del af den romersk-katolske liturgi. Nærmere betegnet Tenebræ, der er navnet på tidebønnen matutin , når den bedes i de særlige påskedage. Navnet hentyder endvidere til, at bønnen foregår i mørke, og traditionelt set sker det ved, at lysene i rummet slukkes et efter et for til sidst at efterlade menigheden i mørke. Ligesom Langfredag. Det vil også ske ved denne koncert.
                      Jan Dismas Zelenka var i øvrigt tilknyttet hofkapellet i Dresden og komponerede musik over Klagesangene til påsken i 1722. Værket indeholder seks klagesange til den hellige uge.
                      Lars Ulrik Mortensen dirigerer koncerten, og som solister kan man opleve
                      Terry Wey, der synger alt, tenoren Artavazd Sargsyan, og Karl Peter Eriksson, der tager sig af stemmen for bas.


                      1. april kl. 19.30 2024 🐣


                      Bregninge Kirke, Svendborg

                      Vester Skerninge Sangkor

                      Tema: "Requiem", Erik Hjorth-Jensen  
                      Entré: 50 kr.


                        Der er lagt op til en helt særlig koncert denne 2. Påskedags aften i Svendborg. Den 96-årige komponist Erik Hjorth-Jensen fra Vester Skerninge får nemlig et stort ønske opfyldt, når Vester Skerninge Sangkor opfører det, der betegnes som hans sidste rekviem. 
                        Erik Hjorth-Jensen har adskillige kompositioner bag sig, og i 2003 fik han opført sit første rekviem. 
                        Vester Skerninge Sangkor opfører værket under ledelse af Jacob Hedegaard Andersen, mens organist Frede Thorsen sørger for musikken. Rekviet vil blive suppleret med en kort orgelsymfoni af samme komponist samt nogle påskesalmer.



                        Udgivet 23. marts 2024

                        Rachel Einarsson