Charles-Marie Widors 10 orgelsymfonier opføres i Aarhus i foråret 2022

Der er ingen tvivl om, at Charles-Marie Widor (1844-1937) med sidste sats af sin 5. orgelsymfoni har begået det nok mest medrivende, majestætiske, betagende og helt igennem overlegne stykke orgelmusik, der overhovedet er skrevet. Indtil videre, kunne man tilføje.

Widor brød med denne sats den lydmur, der kan være temmelig stærk for et publikum, der ellers ikke ville lytte til orgelmusik.


Nu er muligheden der for at opleve den stærke sats live i Aarhus, og det sker den 18. maj. Her vil Tobias Dahl, som er solistklassestuderende og organist ved Skive Kirke, fylde rummet med de store harmonier ved orglet i Symfonisk Sal i Musikhuset Aarhus.

Tobias Dahl er ikke den eneste, der vil spille Widor i Aarhus i foråret 2022. Og det hænger sammen med opfindelsen ”Onsdagskoncerter i Centrum”, som er en række eftermiddagskoncerter i Aarhus centrum.

Idéen er opstået i et samarbejde mellem Vor Frue Kirke i Aarhus, Aarhus Domkirke og Det Jyske Musikkonservatorium og består i, at de tre instanser går sammen om at skabe små, korte koncerter, som finder sted omtrent hver onsdag centralt i Aarhus. Tidspunktet er i udgangspunktet kl. 17.00, så man kan nå en spændende koncert efter arbejde eller i forbindelse med en slentretur i gågaden.


Planen for onsdagskoncerterne har længe været forsinket og forhindret på grund af corona; nu skal koncerterne med Widors samtlige 10 orgelsymfonier sætte skub i onsdagskoncerterne, ligesom Widor-opførelserne også skal markere genåbningen af kulturlivet. Koncerterne spilles af både orgelstuderende og organister fra forskellige steder i landet. Generelt vil onsdagskoncerterne også byde på mange andre genrer end orgelmusik, men Widor-koncerterne får en særlig status dette forår.

 

Orgelprofessor Ulrik Spang-Hanssen fortæller om Widor den 23. februar.
Foto: Nikolaj Lund

Forsidefoto: Orglet i Vor Frue Kirke, Aarhus. Pressefoto



Udover at få mulighed for at høre Widors voluminøse og ekspressive værker vil man også få en anledning til at lytte til tre signifikante orgler.


  • I årene 2018-2020 gennemgik hovedorglet i Aarhus Domkirke en gennemgribende restaurering for ca. 18,5 mio. kr. Orglet er fra 1730 og siden udbygget en del, så det i dag består af 89 stemmer. Derfor regnes det for Danmarks største kirkeorgel. Orglet har bevaret sin oprindelige facade, som i forbindelse med den seneste restaurering fik en omfattende, men også nænsom hovedrengøring.
  • I Symfonisk Sal i Musikhuset Aarhus finder man et Klais-orgel fra 2007, som er bygget af en af verdens førende specialister i koncertorgler, firmaet Klais Orgelbau. Orglet har 3.200 orgelpiber. Og så vejer det 16,4 ton.
  • I Vor Frue Kirke i Aarhus kan man lægge øre til tonerne fra et orgel, der er bygget af orgelbygger Troels Krohn. Orglet er fra 1962 og er senest restaureret i 1991, og i dag har orglet 50 stemmer.

Til alle Widor-koncerterne bliver der også spillet andet orgelrepertoire, og der er gratis adgang. Som en eksklusivitet vil orgelprofessor Ulrik Spang-Hanssen desuden holde foredrag om Widor den 23. februar.


Klassisk bureau beklager, at denne artikel er publiceret nogle timer efter, at den første koncert er trillet af tangenterne. Så meget des mere grund til at snuppe en tilhørerplads ved de mange resterende koncerter.


Planen for Widor-koncerterne bringes her under artiklen, og  på Facebook kan man følge onsdagskoncerterne i øvrigt på adressen https://www.facebook.com/Onsdagskoncerter.


 

9/2 – Vor Frue Kirke Aarhus: 4. orgelsymfoni
Michael Rosenfeldt, organist ved Vor Frue Aarhus


23/2 – Kannikegade 12, 8000 Aarhus C (v/ domkirkekontoret) kl. 15.30:

Foredrag om Widor
Ulrik Spang-Hanssen, orgelprofessor ved Det Jyske Musikkonservatorium


23/2 – Aarhus Domkirke: 2. orgelsymfoni
Anne Agerskov, domkantor ved Aarhus Domkirke


16/3 – Aarhus Domkirke: 8. orgelsymfoni
Morten Ladehoff, domorganist ved Viborg Domkirke


23/3 – Symfonisk Sal, Musikhuset Aarhus: 1. orgelsymfoni
Søren Gaardsted Frandsen, studerende


30/3 – Symfonisk Sal, Musikhuset Aarhus: 3. orgelsymfoni og Suite Latine
Ulrik Spang-Hanssen, orgelprofessor, Det Jyske Musikkonservatorium


20/4 – Aarhus Domkirke: 10. orgelsymfoni, ‘Romane’
Magnus Heegaard og Matthias Hardarsson, studerende


27/4 – Vor Frue Kirke Aarhus: 6. orgelsymfoni
Poul Jacobsen, organist ved Vor Frue Aarhus


11/5 – Aarhus Domkirke: 9. orgelsymfoni, "Gothique"
Kristian Krogsøe, domorganist ved Aarhus Domkirke


18/5 – Symfonisk Sal, Musikhuset Aarhus: 5. orgelsymfoni
Tobias Dahl, organist ved Skive Kirke og solistklassestuderende


22/6 – Aarhus Domkirke: 7. orgelsymfoni
Tina Christiansen, organist ved Ansgar Kirke, Odense


Rachel Einarsson

Udgivet 10. februar 2022

 

Copyright © Alle rettigheder forbeholdes