De store passionskoncerter med musik af J. S. Bach sælger oftest sig selv. Og det med rette: De er naturligvis lytteværdige.
Men hvad med en uropførelse af en dansk Palmesøndagsmesse, en dansk førsteopførelse af et norsk værk plus mange interessante ting fra musikkens tidligste tider?
Der er grund til at se sig lidt omkring. Vi har forsøgt at finde frem til en række lidt anderledes påskekoncerter rundt i landet.
Guiden er ikke udtømmende for alle koncerter fra hele landet, og der opfordres til, at man selv tjekker billetpriser for en sikkerheds skyld.
God fornøjelse.
Og glædelig påske ❤️
10. april kl. 19.00 2025 🐣
Ribe Domkirke Sønderjyllands Symfoniorkester Louise McClelland Jacobsen, sopran Program: J. S. Bach, E. Grieg, R. Langgaard, C. Nielsen, Lili Boulanger mfl.
Entré: 195/95 kr.
Der er tænkt meget over detaljerne i denne koncert. Sådan får vi koncerten præsenteret på Ribe Domkirkes hjemmeside. Publikum føres gennem påskeugens dramatiske begivenheder, og det sker gennem så forskellige former som orkestermusik, arier, lieder, korsange og fællessange. Ganske rammende får man også musik af Rued Langgaard, der var organist ved Ribe Domkirke i en årrække, og apropos så vandt Louise McClelland Jacobsen den første Rued Langgaard Konkurrence i 2021. Jonas Hunt, kantor i Ribe Domkirke, dirigerer koncerten, og som kor medvirker Ribe Kammerkor og Esbjerg Koncertkor.
Koncerten gentages i Sædden Kirke den 11. april og i Koncertsalen Alsion, Sønderborg, den 12. april.
12. april kl. 15.00 2025 🌷
Jesu Hjerte Kirke, København
Jesu Hjerte Strygekvartet
Program: Jesu sidste syv ord på korset, J. Haydn
Fri entré
J. Haydns berømte værk med Jesu sidste syv ord på korset er i centrum for denne koncert. Som oplæser kan man opleve Michael Hornbech-Madsen, der er præst ved Jesu Hjerte Kirke og som har italiensk messe som sit særlige område ved den katolske kirke.
12. april kl. 15.00 2025 🐣
Odense Domkirke
Odense Domkantori m.fl.
Tema: Palmesøndagsmesse
Gratis entré
Så er der mulighed for at få en musikalsk påskeoplevelse af de mere særlige og usædvanlige. Der er tale om en uropførelse af den nye Palmesøndagsmesse, som Odense Domkirkes organist Anders Grankvist Schou har komponeret. Messen beskrives som et moderne og stort anlagt værk for orkester og tre kor, og det er skrevet over tekster og salmer til Palmesøndag. Ved koncerten medvirker børne- og ungdomskorsangere fra Belling-Brændekilde kirker, Næsby Kirke og Citykirkernes Børne og Ungdomskor. Desuden medvirker Odense Domkantori og et orkester bestående af 13 fynske musikere. Dirigent er Anders Grankvist Schou selv, og koncerten varer ca. en time.
12. april kl. 15.00 2025 🐣
Esajas Kirke, København
To sangere og en organist
Program: Musik af G.B. Pergolesi, F. Mendelssohn og D. Scarlatti
Entré: Gratis adgang
Umiddelbart er der ikke mange oplysninger om, hvad denne koncert mere konkret går ud på. Men komponisterne lover godt. De fremmødte koncertgængere kan lytte til sopran Nina Bols Lundgren og Simone Rønn, mens organist Dan Kær Nielsen danner enmandsorkester. Der serveres en forfriskning efter koncerten.
12. april kl. 16.00 2025 🌷
Sct. Peders Kirke, Randers
Randers Kammerorkester og Nordisk Vokalensemble
Musik: ”Tuvayhun”, Kim André Arnesen
Entré: 40/125/160 kr.
Her kan man blive vidne til intet mindre end en dansk førsteopførelse. Den norske komponist Kim André Arnesen, født 1980, har begået et lettere usædvanligt værk i form af ”Tuvayhun”, der er skrevet for kor, orkester, tre vokalsolistersamt instrumenterne ney og oud. Ganske interessant og lettere sjældent har Kim André Arnesen bygget værket op om Saligprisningerne i Matthæusevangeliet, så teksten danner udgangspunkt for en nutidig poetisk refleksion over livet og verden i dag.
”Tuvayhun” beskrives som et betagende og farverigt musikalsk univers, hvor forskellige musiktraditioner fra det gamle til det nye og fra den vestlige til den orientalske verden mødes og forstærker hinanden. Man vil opdage, at det vestligt-klassiske kammerensemble arbejder sammen med det ligestemmige kor. Værket beskæftiger desuden en baryton, en mezzosopran og en drengesopran, ligesom to orientalske instrumenter: en ney og en oud, også vil komme til ørenlyd og værdighed. Andrea Pellegrini og Asmus Hanke Frederiksen er de to voksne vokalsolister, mens Moslem Rahal og Mahar Mahmoud medvirker på ney og oud. David Riddell dirigerer den danske førsteopførelse af ”Tuvayhun”.
12. april kl. 16.00 2025 🐣
Sct. Pauls Kirke, Aarhus
Studerende fra Det Jyske Musikkonservatorium
Program: Bl.a. uddrag af ”Stabat Mater”, G. Pergolesi Entré: 75 kr.
Der er både velkendte strofer og mere hengemte musikalske perler i denne koncert. Når de studerende lader J. S. Bachs (1685-1750) berømte sats “Erbarme Dich” fra Matthæuspassionen tone frem, vil genkendelsens glæde nok melde sig hos de fleste publikummer. Derimod er der nok i højere grad tale om såkaldt nyt fra gemmerne, når man får lov at lytte til musik af den svenske barokkomponist Johan Helmich Roman (1694-1758). Det kommer til at gælde satser fra Den Svenska Messan – en sjældent opført perle fra den svenske barokmester. Desuden får man udvalgte satser af A. Vivaldi (1678-1741) og A. Caldara (1670-1736), der bringer koncertens stemning til liv med varme strygerklange og udtryksfulde melodilinjer, bliver vi lovet. Koncerten opføres af en række musikere fra Det Jyske Musikkonservatorium, som alle har fordybet sig i historisk opførelsespraksis og barokrepertoire. Ved kammerorgelet medvirker David Peter Schmidt, der er organist ved Sct. Pauls Kirke.
12. april kl. 16.00 2025 🌷
Sct. Mortens Kirke, Randers
Sct. Mortens Kantori og Sct. Mortens Vokalensemble
Musik: Korsang og fællessang
Entré: Gratis adgang
Der er ikke mange oplysninger om repertoire til denne koncert, så man får nok en overraskelseskoncert. Men sikkert er det, at den kristne påske og dens begivenheder er i centrum. Det gælder den sidste nadver, Jesu tilfangetagelse, hans korsfæstelse og død, mens opstandelsens mirakel også foldes ud. Der bliver også plads til et par fællessalmer sammen med publikum. Alt dette vil de to medvirkende Randers-kor give lyd til under ledelse af Kristian Melchior Echwald. Christian Præstholm sidder ved orglet.
13. april kl. 16.00 2025 🐣
Gentofte Kirke
Gentofte Kirkes Kor
Tema: ”Tenebrae responsorier”, Tomas Luis de Victoria (1548-1611)
Entré: Gratis adgang
Så er der vist gjort op med ”det, vi plejer at høre til påske” i Gentofte Kirke.
Til Palmesøndag synger Gentofte Kirkes Kor ”Tenebrae responsorier” fra 1585, komponeret af den spanske renæssancekomponist Tomas Luis de Victoria. Sådan! Og den historiske kontekst for værket er også interessant, idet Victoria var en af sin periodes mest markante komponister i tiden lige efter reformationen. Victoria skrev i den katolske kirkes interesse og teologi, og hans produktion tæller bl.a. 21 messer og 44 motetter. ”Tenebrae responsorier” regnes for et af de store mesterværker, der reflekterer over Kristi lidenskab, og musikken skulle være af udsøgt art.
13. april kl. 16.00 2025 🌷
Sankt Johannes Kirke, Aarhus Tre musikere
Tema: ”Leçons de ténèbres”, F. Couperin
Entré: Gratis adgang
Denne Palmesøndag får Skt. Johannes Kirke i Aarhus besøg af de tre musikere Jara Kanzler Hemmet (mezzosopran), Lykke Appelon (sopran) og Claus Pedersen (orgel). Sammen vil de opføre "Leçons de ténèbres" af den store franske barokkomponist François Couperin (1668-1733), der i øvrigt var organist hos Ludvig 14. af Frankrig.
Teksterne stammer fra Jeremias' Klagesangene fra Det Gamle Testamente og skal forstås symbolsk som billede på Jesu' ensomhed og forladthed på korset. Værket betragtes som Couperins største kirkemusikalske bedrift.
13. april kl. 16.30 2025 🐣
Budolfi Kirke, Aalborg
Budolfi Kirkes Kantori
Tema: Passionskoncert med musik af Arvo Pärt
I mange år har den estiske komponist Arvo Pärt været den mest opførte nulevende komponist i verden. Hans personlighed skiller sig også ud. Det siges, at han helst ikke stiller op til interview, og han beskrives ofte som en asketisk, munkeagtig og sky mystiker. Denne særlige kombination af hans succes som komponist, værkernes karakter og hans sky personlighed har medvirket til den store fascination, der står om ham. Til denne koncert kan man høre to af hans mest berømte værker: “Berliner Messen” og “Spiegel im Spiegel”. Derudover får publikum også Samuel Barbers ”Adagio” i en udgave for kor og andre værker af Arvo Pärt. De medvirkende solister er sopran Margrethe Smedegaard og Olga Daniluk på violin. Jørgen Ellekilde styrer orglet, og Signe Buch Ladehoff er dirigent for det hele.
15. april kl. 17.00 2025🌷
Zions Kirke, Esbjerg Ole Harkjær, organist, og mezzosopran Gabriella Maria Glavind
Musik: Ole Harkjær
Hvis du på dette tidspunkt er på vej hjem fra arbejde, er du velkommen til at tjekke ind i Zions Kirke i Esbjerg. Temaet er nemlig ”Fyraftenskoncert”. Hvis du ikke tilhører denne formodede målgruppe, går det nok også alligevel. Det spændende er, at publikum bydes på påskemusik skrevet af Ole Harkjær selv, der både er organist ved Zions Kirke og altså også medvirker i koncerten.
14.-15. april kl. 12.00 begge dage 2025🌷
Vor Frue Kirke, Aarhus
Musik: “Frelserens Syv Ord Paa Korset”, Otto Malling (1848-1915) Poul S. Jacobsen, orgel
Entré: Gratis adgang
Hvor er det interessant, at man kan få lov at opleve et dansk værk, som desværre nok er stærkt undereksponeret. Otto Malling skrev værket ”Frelserens Syv Ord Paa Korset, Stemningsbilleder For Orgel, Op. 81” i 1904. Som senromantiker kom Mallings musik desværre allerede kort efter hans død i klemme mellem romantikken og den mere moderne stil, og det betød, at hans musik mere eller mindre gik i glemmebogen og blev der faktisk helt frem til vore dage.
Otto Malling var både komponist, dirigent og organist, og fra 1899 underviste han på musikkonservatoriet i København. Han er mest kendt som organist og beundret for sine improvisationer. Han komponerede især værker for orgel, men man finder også korværker, kantater, orkesterværker, klaverkoncerter, kammermusik, klavermusik og sange i hans produktion. I hans ”Stemningsbilleder for Orgel” er ”Frelserens Syv Ord Paa Korset” det sidste og består af tre satser.
Poul S. Jacobsen, organist ved Vor Frue Kirke, Aarhus, spiller værket over to dage, 14. og 15. april.
15. april kl. 16.30 2025 🐣
Trinitatis Kirke, København
Trinitatis Solistensemble
Musik: Arvo Pärt og Thomas Tallis (1505-1585) Entré: Gratis adgang
Overskriften for koncerten er ”Toner fra det dybe”. Og det får man med de værker, der bliver præsenteret: Arvo Pärt, “De Profundis” og Spiegel im Spiegel og ”Lamentations” af Thomas Tallis.
Trinitatis Solistensemble opfører Arvo Pärts værk ”De Profundis”, skrevet for herrekor, percussion og orgel, og værket synges af solostemmer. Arvo Pärt har fundet teksten i Salme 130 i Bibelen, og den indledes med teksten ”Fra det dybe råber jeg til dig, Herre”. I både musik og tekst er der tale om et stærkt værk. Enkeltheden understøtter og giver tekstens desperate, klagende budskab fylde med mandsstemmernes dybe enkle toner, der gradvist bygges op, stemme for stemme. Værket sættes over for Thomas Tallis’ smukke renæssanceværk ”Lamentations”, der har en særlig betydning i musikhistorien. Det er datidens vokale meditationsmusik, der med sin enkelthed står som det perfekte med– og modstykke til Pärts moderne meditationsmusik. Slutteligt er et af Arvo Pärts mest kendte og opførte værker, det ultra-minimalistiske ”Spiegel im Spiegel” for cello og orgel på programmet.
Trinitatis Solistensemble består af Daniel Carlsson, kontratenor, Nils Greenhow, tenor, Rasmus Gravers Nielsen, tenor, Torsten Nielsen, baryton, og Rasmus Kure Thomsen, bas. For musikken står Oskar Friis Hansen, cello og Søren Christian Vestergaard ved orglet.
18. april kl. 14.00 2025🌷
Roskilde Domkirke
Roskilde Domkirkes Pigekor
Musik: ”Stabat Mater”, G. Pergolesi Entré: 50/100/150 kr.
For det første får man her under alle omstændigheder en vild oplevelse ved blot at gå ind i kirken, som stikker godt og grundigt op i kirkelandskabet. For det andet får man et af passionstidens absolutte højdepunkter, og så er det endda en musikalsk fortolkning af en gribende tekst fra 1200-tallet, tilskrevet Jacopone da Todi. Teksten skildrer Jesu lidelse på korset og Jomfru Marias dybe sorg.
G. Pergolesis ”Stabat Mater”, som blev skrevet kort før hans tidlige død i 1736, er et af de få større værker skabt til lige stemmer, og det rummer en sjælden balance mellem dyb emotionel tyngde og let, næsten himmelsk musikalitet.
Med værkets spilletid på omkring 45 minutter vil koncerten være en intens, men også meditativ oplevelse, der giver publikum mulighed for at fordybe sig i påskens centrale budskaber i de majestætiske omgivelser i Roskilde Domkirke, hedder det på kirkens hjemmeside.
18. april kl. 22.00 2025 🐣
Aarhus Domkirke
Ensemble 1585
Musik: ”Membra Jesu Nostri”, D. Buxtehude Entré: Gratis adgang
Der bliver stærk Langfredagsstemning, når en flok gode musikere og sangere går sammen i Aarhus Domkirke selve Langfredagsaften. ”Musik i mørket” er overskriften, og det kommer sikkert til at holde. Værket består af syv kantater, som hver især henvender sig til en del af Jesu korsfæstede legeme. Desuden regnes værket for et af de første lutheranske oratorier, mens teksten kommer fra ”Salve Mundi Salutare”, som er et langt digt fra middelalderen af en ukendt forfatter.
Ved koncerten kan man blandt solisterne lytte til bl.a. sopran Katrine Broch Møller, mezzosopran Camilla Løvstad og tenor Daniel Kjær Holmberg. Anne Agerskov er dirigent, og Henrik Grøndal Lund er tekstoplæser.