DUEN opfører ny violinkoncert af Peteris Vasks

Der er både velkendt klassisk lyd og en dansk førsteopførelse af helt ny musik på plakaten, når DUEN – Det Danske Ungdomsensemble – spiller op til godt humør og vellyd i februar ved to koncerter.


Hvis man ikke i forvejen kender den 75-årige lettiske komponist Peteris Vasks, vil man få en glimrende mulighed for at lære hans musik at kende til DUEN’s næste to koncerter, der finder sted den 12. og 13. februar. Publikum kommer her til at lægge øre til Vasks violinkoncert ”Vakara gaisma”, der oversat betyder ”In Evening Light”, og er skrevet for, ja, naturligvis violin, og strygeorkester. Og så er det i øvrigt første gang, dette værk opføres i Danmark.


Violinkoncerten er dedikeret til den 41-årige britiskfødte violinist Hugo Ticiatti, der svinger violinen i solistrollen til koncerten. En solist, som DUEN kender i forvejen fra tidligere samarbejder og som udover at være violinist også er underviser, foredragsholder og festivalarrangør.

”Vakara gaisma” er i øvrigt bestilt i et samarbejde mellem DUEN, festivalen O/Modernt, Riga Sinfoniett, Det Svenske Kammerorkester og Det Ostrobotniske Kammerorkester, og som noget helt særligt vil Peteris Vasks selv være til stede ved den danske urpremiere den 12. februar. Det er dog ikke første gang, at DUEN stifter bekendtskab med Peteris Vasks og hans musik.


”Jeg har kendt til Peteris Vasks´ musik i mange år, og jeg synes, han er en fantastisk komponist”, fortæller Morten Ryelund, dirigent for DUEN. ”I 2016 var Peteris Vasks gæst ved festivalen Klassiske Dage i Holstebro. DUEN, som har deltaget på festivalen i en årrække, spillede en koncert med tre af Vasks´ værker for strygere - det ene med violinsolist. Det var et rørende møde med komponisten, både for DUEN og for mig personligt”, husker Morten Ryelund blandt andet om DUEN’s tidligere samarbejde med Peteris Vasks.

 


  Peteris Vasks komponerer med nerve og intensitet. Foto: Aivars Liepins  Hvis man vil sætte Peteris Vasks i en stilistisk bås, er man måske på en svær opgave. Det er skrevet om ham, at hans musik er en sammensætning af lettisk folkemusik og moderne komposition, og hans værker er ofte skrevet som reaktion på oplevelserne under et russisk diktatur, ligesom andre personlige tildragelser som søsterens død også har præget hans musik.

  Morten Ryelund er ikke i tvivl om saften og kraften i Vasks’ musik.


  ”Musikken af Peteris Vasks har en helt særlig klang og stemning”, siger han. ”Han har modet til ikke at gøre ting mere komplicerede end nødvendigt, og det sætter jeg stor pris på. Han er en mester i at instrumentere for strygeorkester og skabe en klangverden med et væld af nuancer og farver”, fortæller Morten Ryelund, der siden 2012 har været dirigent og kunstnerisk leder for DUEN.

   

  Det bliver derfor en oplevelse i særklasse for DUEN at opføre den nye violinkoncert; om den er en klassisk Vasks, må komme for en dag, men ifølge Morten Ryelund er der meget at genkende fra Vasks, dog i et større format, fordi koncerten fylder ca. 35 minutter.
  ”Jeg opfatter det (violinkoncerten, red.) som en rejse gennem kontraster af følelser spændende fra den indre spænding og smerte, som tidligere er kommet stærkt til udtryk i hans ”Musica Dolorosa”, og så de "himmelske" klange og stemninger, som er karakteristisk for f.eks. "Epifania", vurderer Morten Ryelund.

   

  Sammen med ”Vakara gaisma” skal DUEN også spille "Verklärte Nacht" af Arnold Schönberg.

  Koncerterne finder sted:

   

  12. februar: Musikhuset København kl. 19.30

  13. februar: Mørdrup Kirke kl. 16.00


  Rachel Einarsson

  Udgivet 7. februar 2022

   

  Copyright © Alle rettigheder forbeholdes