Morgendagens stjerner og musikere
fra udlandet besøger Skagen

Skagen Kammermusikfestival er et af de nyere tiltag i det danske kammermusikliv med sin fødsel i 2019.


Men samtidig er festivalen med til at opfylde et nyt ønske om at videreføre og genoplive den tradition for kunstnerisk aktivitet, som Skagen tidligere var kendt for.


Klassisk bureau har talt med Ana Feitosa, der er kunstnerisk leder for Skagen Kammermusikfestival, der ruller over scenen 19.-22. oktober 2022. Desuden kaster vi et blik på festivalens program.

Violinisten Daniel Rowland er et af hovednavnene på dette års Skagen Kammermusikfestival.

Foto: Marco Borggreve

Når Skagen Kammermusikfestival går i luften med første koncert den 19. oktober, sker det med en anderledes udgave af Ravels ”Bolero”. Et værk, der skabte stærke reaktioner ved uropførelsen i 1928, men som nu er blandt de største hits i klassisk musik.

Og hvorfor mon?

Måske på grund af den særlige rytme, den dejligt umiddelbare tilgængelighed og en lækker melodi. På Skagen Kammermusikfestival kan man opleve stykket med otte cellister som orkester, mens ni dansere fra Seiko Dance Company kommer til at repræsentere den energi, der driver ”Bolero”.

Det er Palle Granhøj, der står for koreografien, og han har fået gode anmærkninger i anmelderbogen.

Om torsdagen kan man sætte sig til rette i Plesner Salen på Skagen Museum, hvor den hollandsk/engelske violinist Daniel Rowland og cellisten Maja Bogdanovic fra Serbien finder sammen med den danske pianist Martin Qvist Hansen. I fællesskab vil de tre kaste sig ud i musik af bl.a. E. Grieg, M. Ravel og N. Boulanger.

Fredagen giver plads til et smugkig på fremtidens musikere, for her kan man få en præsentation af unge talenter fra hele landet, heriblandt prisvinderne fra klaverkonkurrencen ”Pianister i Nord”. 

"Det er vigtigt at støtte den nye generation af musikere", mener Ana Feitosa. "De spiller også en koncert på Kappelborg, ligesom de er her hele festivalen. De kommer også back stage og lærer af de professionelle på flere måder", forklarer hun om arbejdet for at opdyrke og hjælpe nye talenter.


Lørdagen kan man tilbringe i selskab med Carsten Dahl, der både vil spille og fortælle; som pianist, kunstmaler og foredragsholder har han forskellige måder at udtrykke sig på, og det kan publikum opleve ved denne koncert, der har fået prædikatet ”dialogkoncert”. En vekselvirkning mellem musikken og de personlige fortællinger, der udfoldes i et improviseret program.


"Carsten er vores artist in residence og skriver værker, der er blivende", fortæller Ana Feitosa. "Han er oprindeligt jazzpianist og dygtig til at improvisere, men han skriver også klassisk musik. Han er en blanding af klassisk og jazz, og derfor har jeg valgt ham til artist in residence", forklarer Ana Feitosa, der sætter pris på mødet mellem forskellige genrer og generationer. Og det er også en del af Skagen Kammermusikfestivals identitet.

"Idéen er, at forskellige kunstnere mødes og bliver inspireret i Skagen. Dana Zemtsov fra Mexico City tilhører den nye generation, og hun skal f.eks. mødes med Anna Egholm", lyder det videre fra den kunstneriske leder. 

Dana Zemtsov er vidt berejst med sin bratsch og et af hovednavnene på festivalen. Hun er født i 1992, og hendes bedstemor var også hendes første musiklærer.

Foto: PR

I samarbejde med Kappelborg har Ana Feitosa sat Skagen Kammermusikfestival på programmet.

Foto: PR

Men hvordan opstod idéen til Skagen Kammermusikfestival?

Det ved Ana Feitosa, som også er initiativtageren. Hun er violinist og født i Brasilien og har boet en årrække i Tyskland, inden hun kom til Danmark. Her har hun tidligere spillet i Ensemble Midtvest. Og så gjorde Skagen et særligt indtryk på hende; i mange år nærede hun således en drøm om at bygge noget i byen, og det er nu lykkedes.


"Det hele startede, da jeg kom til Danmark for 13 år siden", fortæller hun.
"Jeg besøgte Skagen, og jeg var absurd interesseret - både i kunstnerkolonien og byens historie. Man forstår godt, at kunstnerne ville være der på grund af stemningen, lyset og naturen", fortæller hun med henvisning til gruppen omkring Holger Drachmann i tiden omkring 1900. "Jeg er blevet forelsket i det hele", indrømmer hun.

Hun søgte derfor efter klassisk musik i byen og fik idéen til, at Skagen kunne blive et sted, hvor kunstnere fra hele verden kunne mødes og blive gensidigt inspireret. Da hun tog kontakt til Lars Ilum, der er leder af byen kulturhus Kappelborg, var han straks med på idéen. Derfor har festivalen hjemme på Kappelborg, som sørger for al praktik.


Festivalens afslutningskoncert finder sted i Skagen Kirke, og her kommer publikum med på en rundvisning i musikhistoriens Europa. Der begyndes i barokken og sluttes i det 20. århundrede, og man bliver lovet stor virtuositet.

Det kommer nok til at passe, når man ved, at der på programmet bl.a. er P. Tchaikovskys ”Souvenir de Florence, Op.70 (40)” og ”Passacaglia i g-mol for violin og cello (8)” af G.F. Handel/Johan Halvorsen.

Blandt koncertens seks musikere finder man bl.a. Anna Egholm på violin, Pau Codina Masferrer med sin cello og Dana Zemtsov på bratsch. 

Og så regner Ana Feitosa med, at Skagen Kammermusikfestival er kommet for at blive.


"Skagen vokser lige så stille. Jeg glæder mig til at skrive nye kapitler i Skagens historie og til at se, hvordan historien ser ud om 20 år", siger hun forventningsfuldt.



Publiceret 17. oktober 2022

Rachel Einarsson

 

Copyright © Alle rettigheder forbeholdes