“Orkestret har så mange hatte”, siger Guðni Tómasson. Heriblandt gælder det også uddannelse, kontakt med publikum rundt i landet og turnéer både i udlandet og på hjemøen. “Også den vej rundt handler det om inklusion og ejerskab – at islændingene føler, at dette er deres orkester. At de kan være stolte af det“, siger han. Guðni Tómassons mål er også at fastholde orkestret på en international platform og at fortsætte med at indspille album. “Fremtiden er spændende”, siger Guðni Tómasson med sin karakteristiske optimisme.
Han er dog også bevidst om udfordringerne i at drive et orkester, men han vil ikke lade dem tage kontrollen. Kun nævner han arbejdet med at udfylde de tomme pladser i orkestret, da han bliver spurgt om eventuelle svagheder i orkestret. “Vi er en lille nation ude midt i oceanet. Det er ikke altid, vi har de folk, vi har brug for, og så må vi rekruttere fra udlandet”, siger han i en rolig og realistisk tone.
“Der er altid mange ansøgere til de ledige pladser for violiner og fløjter, mens det straks er sværere med instrumenter som f.eks. oboen. Hvis du ikke selv har folkene, må du få dem fløjet ind. Det koster en del penge”, er han bevidst om. Selvfølgelig er økonomi også et emne, og Islands Symfoniorkester har også haft sine up- og nedture i tidens løb.
“I perioder var det meget svært at drive orkestret”, fortæller Guðni Tómasson. “Faktisk var hele projektet ved at falde til jorden kort efter dets fødsel. I en årrække indtil 1982 var orkestret styret af RUV, men siden fik det bedre vilkår, da folketinget tog over”, lader han os vide.