Mezzosopranen får god plads i J. S. Bachs "Juleoratoriet", og Johanne Thisted Højlund (tv.) lod os høre sin smukke, mørke glød i klangen. Bassangeren Steffen Bruun (i midten øverst) og sopranen Louise McClelland (midten nederst) præsterede en fantastisk duet; hver for sig var de også en stor oplevelse. Som evangelist fik vi fornøjelsen af Conny Thimander (sidste billede), der virkelig foldede rollen ud og gjorde den til sin egen.
I tredje kantate lagde man mærke til de flotte korsatser, der havde et sprudlende tempo. Conny Thimander fik flot fremhævet, at Maria gemte de sagte ord i sit hjerte, ligesom Louise McClelland Jacobsen og Steffen Bruun simpelthen fik sunget deres duet på en helt forunderlig og fantastisk måde — med ydmyghed for opgaven, men samtidig sikkerhed i udtrykket. Så fint at man tænkte, at det da må være noget af det allersmukkeste, der er skrevet for denne duetsammensætning.
Johanne Thisted Højlund var også altid et lyt værd med sin lidt mørke, men stadig milde og varme glød. Den minimale basgruppe i orkestret udgjorde sammen med orglet et sikkert og meget lytteværdigt værksted med walking bas, finurlige tonerækker og en funktion som satsernes sikre og lidt diskrete metronom.
Inderligheden er på spil både i teksten og musikken. Overalt. Og det nyder man. Men indimellem har J. S. Bach lidt svært ved at slippe en sats; f.eks. i 2. kantate, hvor alten synger vuggevisen eller i 3. kantate, hvor alten artikulerer ordene om at bevare guddomsværket — "Schliesse, mein Herze". Det er, som gentages pointen så mange gange, at man til sidst bliver lidt overmæt.
Nogle satser har noget introvert over sig, hvilket også ses i orkestreringen: Ganske få instrumenter akkompagnerer en ensom sangsolist, der snor sig rundt i melodierne, mens orkestret danner en stille baggrund som akkompagnement.
I sig selv meget andagtsfuldt og fint. Men når man får alle tre kantater i ét stræk, kan visse passager virke ens og trække lidt i langdrag. Det er, som er man kommet langt væk fra koncentrationen i den sprudlende og fængende første sats, ligesom energien i lange perioder kommer langt ned i intensitet.
Dog var tempoet generelt rigtig godt søndag aften, og det var en udsøgt ære at se, hvordan Gotthold Schwarz gav satserne liv og smittede orkestret med sine listige smil og sin levende gestik. Tilmed fik vi et ekstranummer i form af sidste korsats i første kantate. Bønnen om at julens gæst må gøre en vugge i lytterens bryst. Og ganske sikkert ligger koncerten også gemt i brystet et langt stykke ind i fremtiden på tilhørerne.