Russisk klavertrio kommer til Danmark

15 CD’er med russisk klavertrio-repertoire, undervisning til danske kammermusikere og en forestående danmarksturne.

Dét er, hvad der i øjeblikket er på plakaten hos den vidt berejste og internationalt prisbelønnede Brahms Trio fra Moskva, som gæster Danmark i slutningen af oktober 2021. Den første koncert står i kalenderen den 25. oktober, hvor det gælder Nørre Vosborg i Vemb ved Holstebro. Forinden vil de erfarne musikere, som i øvrigt alle er professorer ved konservatoriet i Moskva, dele ud af deres musikalske kunnen til Den 11. Holstebro Masterclass. Her får enkelte unge danske kammerensembler med klavertrio-besætning særlig mulighed for at få undervisning og inspiration til eget spil.


Trioen, som nu består af violinisten Nikolai Sachenko, cellisten Kirill Rodin og Natalia Rubinstein ved klaveret, blev dannet i 1993. Trioen vandt tidligt sine første internationale priser og har siden spillet over det meste af verden. Repertoiret har i årene spændt vidt med bl.a. Brahms, Schubert og Beethoven, men med tiden er det russiske repertoire indenfor klavertrio-faget blevet et fokuspunkt for musikerne. Faktisk har de sat sig for at indspille samtlige russiske værker, der findes for denne besætning, og de første fem skiver er allerede på markedet og blev udgivet hos Naxos dette forår. De rummer musik fra tsar-tiden, og her kan man også finde ”ny” og spændende musik, som aldrig før er blevet udgivet.

Det kan man især takke Natalia Rubinstein for, som i årevis har været på jagt i glemte gemmer på biblioteker, arkiver og private samlinger i bl.a. USA, Israel og Frankrig. Her har hun reddet meget russisk kammermusik fra den store glemmebog, og det er derfor også hensigten at udgive et samlet katalog over russisk kammermusik. Status er her i øjeblikket ca. 1.400 værker af godt 400 komponister med musik for forskellige besætninger.

Brahms Trioens næste 10 album vil udkomme i to sæt med fem i hver, så der er mere klavertrio-musik at se frem til fra det russiske skatkammer.

Til koncerten den 25. oktober på Nørre Vosborg, som er trioens første koncert på denne danmarksturné, kan man nyde et uddrag af musikken fra trioens CD-udgivelser. Det gælder bl.a. Rimskij-Korsakov (1844-1908) og Nikolaj Lopatnikoff (1903-1976). Brahms Trioen besøger herefter bl.a. Viborg, Maribo, Nyborg og København.


Turnéprogram

Mandag 25. oktober kl. 20:00                                                 

Vemb, Nørre Vosborg Kulturcenter                                      

Rimskij-Korsakov / Arenskij / Lopatnikoff              

 

Onsdag 27. oktober kl. 19:30                     

Viborg Musiksal                                                                                                           Rimskij-Korsakov / Juon / Sjostakovitj                    

 

Fredag 29. oktober kl. 20:00                                     

Maribo, Sognets Hus                                                                                                    Rimskij-Korsakov / Arenskij / Lopatnikoff              

                                       

Søndag 31. oktober kl. 20:00                                    

Hamburg, Laeisz-Halle (Großer Saal)                     

Rimskij-Korsakov / Arenskij / Sjostakovitj                             

 

Tirsdag 2. november kl. 20:00                                  

Nyborg Kirke                                                     

Arenskij / Lopatnikoff / Juon / Sjostakovitj

 

Onsdag 3. november kl. 19:30

Hørsholm, Trommen

Rimskij-Korsakov / Juon / Lopatnikoff

 

Lørdag 6. november, kl. 15:00

Herstedvester, Rytterskolen

Glinka / Juon / van der Pals / Arenskij

 

Søndag 7. november, kl. 19:30

København, Musikhuset på Vesterbro

Arenskij / Lopatnikoff / Sjostakovitj

                                       

Mandag 8. november, kl. 19:30

Virum, Sorgenfri Kirke

Arenskij / Juon / van der Pals / Lopatnikoff


Rachel Einarsson

Udgivet oktober 2021