24.03 2025

Festival i Aarhus vil skabe en fest for unge talenter – og publikum

Artos Festival
I Aarhus 26.03-30.03 + 25.04 2025



I år ruller Artos Festival i Aarhus sig ud i sin tredje udgave. Det sker med temaet musiktalent, og cellist Brian Friisholm er fortsat ankermand og iværksætter.

Men med sig har han sine tre kolleger i Artos Kvartetten, som fortsat er omdrejningspunktet for den ambitiøse festival, der i år får besøg af bl.a. Andreas Brantelid.


Vi har spurgt Brian Friisholm, hvorfor han gør det igen i år.

Foruden Brian Friisholm består Artos Kvartetten af violinisterne Tue Lautrup og Sarah Lucy Foldager og Sanna Ripatti med sin bratsch. 

Foto: Andrej Grilc

”Hvorfor gider du lave det igen i år”, lyder det lettere naivt og ligefremt fra Klassisk bureau. Spørgsmålet starter en jævn strøm af iagttagelser fra cellist Brian Friisholm, der har fast plads i Aarhus Symfoniorkester. Iagttagelser over også at være iværksætter, projektleder og arbejdsmand på en festival, der finder sted i Aarhus i slutningen af marts 2025. Man mærker, at der er en særlig iver og nærmest indebrændt musikglæde som en særlig drivkraft bag festivalen for Brian Friisholm.


”Man skal ikke gøre det for pengenes skyld”, siger han sikkert konkluderende efter, at han har gennemgået dette års Artos Festival i Aarhus for mig.  ”Men hvis man vil noget, så må man få hænderne op af lommerne. Og så er der også en iværksætter i mig. Det er sjovt, når der sker noget”, siger han. Man forstår, at der er andet end penge i verden, der kan gøre én glad.
Nu er Brian Friisholm igennem det værste administrative bøvl for at få festivalen realiseret. Men bøvlet er ikke helt glemt.


”Der er faser, man skal igennem, og når man kommer over på den anden side, så er det sjovt”, fortæller Brian Friisholm og lader mig forstå, at især fundraising er en stor og langstrakt arbejdsopgave. Det starter tidsmæssigt langt fra festivalens start, da fondenes forskellige ansøgningsfrister skal passes i løbet af et helt år. Fundraising, som er helt fundamentalt for festivalens eksistens, er heldigvis lykkedes godt i år. Det er Brian Friisholm meget taknemmelig for.


”Jeg prøver at føre den opgave videre, så det ikke er mig, der skal slå alle søm i fremover”, siger han. ”Der er nu tilknyttet to studiehjælpere fra konservatoriet, og jeg håber, at jeg kan læsse projektledelsen over på dem. Det er planen for fremtiden, at flere skal hjælpe til”, siger han og håber, at han til næste gang kan få mere tid til den kunstneriske ledelse og kontakten med musikerne.


Ud af 30 fondsansøgninger var der positivt svar fra 14 i år, og det har bl.a. fået Brian Friisholm til også at prioritere lidt mere sjældne værker, der ganske vist koster lidt ekstra i nodeleje. Det kan man skænke en ekstra tanke, hvis man dukker op til festivalens koncert i Aarhus Domkirke fredag den 27. marts.

Her synger SORA Kvindekor sammen med Artos Kvartetten i et lidt mere sjældent og udsøgt program med musik af bl.a. David Lang.

”Ved denne koncert kan man opleve værker, man ikke hører så tit”, siger Brian Friisholm. ”Det er moderne musik, som er forståeligt og let spiseligt, faktisk en slags filmmusik. David Lang skrev jo musikken til filmen ”Youth”, siger Brian Friisholm, ”og det har kostet ekstra at få ham på programmet. Men vi vil det”, siger han og supplerer med, at også Shostakovich er dyr i materialeleje. ”Nodeleje er en stor post. Men det er også fedt, at man ikke kigger for meget på det”, konkluderer han, så man mærker, at han nyder at få luft for sine musikalske drømme og ambitioner i festivalen.


Øverst: Trompetist og komponist Jakob Buchanan har et projekt kørende med Artos Kvartetten. Det kan publikum opleve på festivalen. 


Tv: Brian Friisholm er cellist i Aarhus Symfoniorkester. Sine iværksætterdrømme realiserer han bl.a., når han igen i år gennemfører Artos Festival sammen med sin kvartet og et hold unge medhjælpere fra Det Jyske Musikkonservatorium.

Foto: PR/Nikolaj Lund

Jeg spørger til, hvad omdrejningspunktet for festivalen er i år.
”Nogle bliver lidt forvirrede, når de ser programmet”, siger Brian Friisholm med en vis genkendelse, da programmet for Artos Festival 2025 appellerer til forskellige segmenter af musikfans.
”Den røde tråd er stadig Artos Kvartetten. Vi ønsker os vores egen festival, ligesom flere andre små ensembler har. Konstellationen kvartet er basisensemblet, og så bygger man alle andre projekter op om det”, forklarer Brian Friisholm og uddyber, hvorfor han har et særlig godt udgangspunkt for sådan et projekt.


”I Artos Kvartetten har vi tillid og respekt imellem os”, siger han med en overbevisende tyngde. ”Vi er meget forskellige, men vi har det hyggeligt og vi spiller godt. Vi har hvert vores område, vi fungerer godt sammen, og vi siger tingene ligeud til hinanden”, oplever han. 

På samme måde er det Brian Friisholms ønske, at Artos Festival også skal være et godt sted med god trivsel for de unge talenter, der skal medvirke.

Her har festivalen særligt de unge deltagere i Jakob Gade-musikkonkurrencerne for øje. Ønsket er, at festivalen også bliver en slags fest for disse nye unge talenter, så de kan hygge sig sammen, samtidig med at de skal pleje deres talent og give koncerter på festivalen. I denne mission har Andreas Brantelid også en rolle at spille, siger Brian Friisholm. 


”Andreas Brantelid er talent nr. 1. Han elsker at spille, han giver en krammer til alle, og han er altid glad. Han har ingen stjernenykker, og han er et forbillede for de unge”, siger Brian Friisholm. Når han optræder ved festivalens koncert fredag den 30. marts, vil han spille på sin ægte Stradivarius. Og det er i øvrigt samme cello, der i sin fjerne fortid har uropført mange af Brahms’ værker, fortæller Brian Friisholm.


Rent musikalsk spænder festivalen bredt i år, så der er noget både til de helt klassiske klassisk-fans, de unge og dem, der hælder mere til jazz. Måske det er en god idé at dukke op til festivalens første koncert den 26. marts på Elværket i Aabyhøj. Her får publikum en bred præsentation af hele festivalens indhold. Det betyder, at også Jakob Buchanan kommer og giver smagsprøver på sit nye værk, der bliver spillet i fuld længde i festivalens sidste koncert. Det sker i Helsingør Theater i Den Gamle By fredag den 25. april kl. 19.30.

Rachel Einarsson